İller

28 Haziran 2020 Pazar

Ekonomik toparlanma için temkinli duruş sürüyor


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), ABD ekonomisinde resesyonun başladığı gibi hızlı bitebileceğini belirterek, ancak ekonomik toparlanmanın yavaş olabileceğini ifade etti. S&P'den yapılan açıklamada, ABD genelinde ekonomik faaliyetin normalleşmesi için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemlerin gevşetilmeye başlandığı, ancak ülke ekonomisinin salgından önceki haline dönebilmesi için uzun bir yolu olduğu bildirildi.

 

ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, bakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hong Kong'da özgürlüklerin kısıtlanmasından sorumlu ÇKP yetkililerini cezalandırma sözü verdiğini ve bugün bu sözü yerine getirmek için bu adımın atıldığını kaydetti. Pompeo, ÇKP'nin Hong Kong'un yüksek dereceli özerkliğini, Pekin'in Hong Kong'un yönetimini "denetleyeceğini" ilan ederek, Hong Kong'un Yasama Konseyi'nin en az bir üyesini görevi suistimalle itham ederek ve ulusal güvenlik yasasını Hong Kong'da tek taraflı ve keyfi olarak uygulama yönünde adım atarak zayıflatma yönündeki çabalarını artırdığını kaydetti. Açıklamada ayrıca, Pekin'in devam eden adımlarının Hong Kong'un yüksek dereceli özerkliğine saygıyı öngören Çin-Birleşik Krallık Ortak Deklarasyonu'ndaki taahhütleri ve yükümlülüklerini zayıflattığı vurgulandı.

 

Çin'de Mayıs ayında sanayi kesimi karları Kasım'dan bu yana ilk kez yükseldi ve ekonominin koronavirüs pandemisi kaynaklı kapanmalardan toparlandığına işaret etti. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Pazar günü açıklanan verilere göre, sanayi kesimi karları aylık bazda yüzde 6 yükseliş kaydetti. Nisan ayında sanayi üretimi yüzde 4.3 azalmıştı. Açıklamaya göre, karlar 2020 yılının ilk beş ayında yüzde 19.3 daraldı, Bu daralma kamu iktisadi teşebbüslerinde yüzde 39.3, özel sektör kuruluşlarında ise yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti.

 

ABD'de Mayıs'ta kişisel gelirler yüzde 4.2 düşerken harcamalar yüzde 8.2 arttı. ABD'de kişisel harcamalar Mayıs ayında ekonomilerin yeniden açılması ve hanehalkının karantina sonrası dışarı çıkıp harcamalarının artmasıyla rekor yükseliş kaydetti. Öte yandan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Haziran'da nihai 78.1 değerini alarak önceki aya kıyasla yükseldi. Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni Haziran'da 78.1'e yükseldi, endeks önceki ay 72.3 değerini almıştı. Endeks böylece 2016'dan beri en büyük artışı kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı -ya da tam unvanıyla AB Halka yönelik Çalışan Ekonomi için Avrupa Komisyonu İdari Başkan Yardımcısı- Valdis Dombrovskis, Avrupa'nın dijital finans için esas kural koyuculardan biri olmak için fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Dombrovskis, bu hafta başında gerçekleştirilen Dijital Finans Desteği 2020'deki konuşmasında "Bu, Avrupa'nın uluslararası duruşunu güçlendirmesi ve küresel bir standart belirleyicisi olması, Avrupalı şirketlerin dijital finans alanında yeni teknolojilere öncülük etmesi için iyi bir şans." dedi. Öte yandan İngiltere ise kripto para kartları çıkartan Wirecard'ın fişini çekti. İngiltere, müşteri fonlarını korumak adına çeşitli kripto para şirketlerine banka kartları düzenleyen Wirecard Card Solutions'ın faaliyetlerini durdurdu.

 

USDTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününde TCMB PPK Haziran toplantısında, politika faizini yüzde 25 baz puanlık indirim beklentilerine karşın yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermesinin sınırlı etkileri takip edilirken, ABD’de büyüme, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları takip edildi. Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de kişisel gelirler Mayıs ayında yüzde 4.2 düşerken harcamalar yüzde 8.2 arttı. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni verisi ise Haziran ayında 78.1 seviyesine yükseldi. Yurt içerisinde devam eden sınırlı iyimserlik ve vaka sayısındaki artışın Dolar’ı desteklemeye devam etmesi ile güne 6,85 başlayan kurun, gün sonunda yatay seyrini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,82, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, TCMB PPK Haziran toplantısında, politika faizini yüzde 25 baz puanlık indirim beklentilerine karşın yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermesinin sınırlı etkileri takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Avrupa İş Liderleri Konvensiyonu tarafından dijital ortamda düzenlenen Kuzey Yıldızı Zirvesi’nde konuşan AMB Başkanı Lagarde, ekonomide toparlanmanın “karmaşık” bir mesele olacağını belirtirken, “Bu toparlanma eksik olacak ve belki dönüşümsel olacak.” açıklamalarında bulundu ve Euro Bölgesi’nde salgının sebep olduğu ekonomik krizde dip noktasının muhtemelen geçildiğini sözlerine ekledi. Takip edilen gelişmeler ile birlikte güne 7,69 seviyesinde başlayan çaprazın gün içerisinde yatay hareketine devam ettiği izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,72 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,66, 7,63 ve 7,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,72, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın son işlem gününde Avrupa İş Liderleri Konvensiyonu tarafından dijital ortamda düzenlenen Kuzey Yıldızı Zirvesi’nde konuşan AMB Başkanı Lagarde, ekonomide toparlanmanın “karmaşık” bir mesele olacağını belirtirken, “Bu toparlanma eksik olacak ve belki dönüşümsel olacak.” açıklamalarında bulundu ve Euro Bölgesi’nde salgının sebep olduğu ekonomik krizde dip noktasının muhtemelen geçildiğini sözlerine ekledi. Dolar tarafında ise artan vaka sayıları destek olmaya devam ederken, kişisel gelirler Mayıs ayında yüzde 4.2 düşerken harcamalar yüzde 8.2 arttı. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni verisi ise Haziran ayında 78.1 seviyesine yükseldi. Takip edilen gelişmeler ile birlikte güne 1,1220 seviyesinde başlayan paritenin, gün sonunda yatay seyrini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1240 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1270 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1210, 1,1180 ve 1,1150 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1270, 1,1300 ve 1,1340 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Geçtiğimiz Perşembe günü vaka sayılarındaki artış Ons Altın’a destek olmaya devam ederken, takip edilen ABD büyüme, dayanaklı mal siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları verilerin Altın’daki yükselişi baskıladığı takip edilirken Altın’ın yatay hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın son işlem gününde ise koronavirüs vakalarında görülen artışa bağlı endişelerin artarak devam ettiği takip edilirken, ekonomik toparlanma yönündeki endişelerin gündeme gelmesi sonucu risk iştahında gözlenen gerileme ile güne 1760 seviyesinde başlayan Ons Altın’ın hafta içerisindeki yükselişini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1772 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1780, 1788 ve 1796 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1764, 1756 ve 1748 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın dördüncü işlem gününde İngiltere’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de büyüme, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları takip edildi. Haftanın son işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de kişisel gelirler Mayıs ayında yüzde 4.2 düşerken harcamalar yüzde 8.2 arttı. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni verisi ise Haziran ayında 78.1 seviyesine yükseldi. Takip edilen veriler ve virüs vakalarındaki artışın Dolar’a olan talebi artırması ile gün sonunda, paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2360 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,24 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2310, 1,2250 ve 1,2200 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2400, 1,2450 ve 1,2500 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da zayıf veri akışı devam ederken, ABD’de büyüme, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise Japonya’da Haziran ayı TÜFE yıllık bazda beklentilere paralel olarak yüzde 0,2 artış gösterirken, ABD'de kişisel gelirler Mayıs ayında yüzde 4.2 düşerken harcamalar yüzde 8.2 arttı. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni verisi ise Haziran ayında 78.1 seviyesine yükseldi. Koronavirüs vaka sayılarındaki artışlara dair endişeler, Japon Yeni’nin güvenli liman görünümüne fayda sağlarken, paritenin yukarı aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,00, 108,20 ve 108,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,60, 107,40 ve 107,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın dördüncü işlem gününde talep tarafında artan vaka sayıları ile birlikte ikinci dalga riskleri küresel ekonomik büyüme ve dünya genelinde petrol tüketimi beklentilerini olumsuz etkilemeye devam ederken, ABD ekonomisindeki iyileşme sinyalleri ve talepte gözlenen ılımlı artış sonucu Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise Petrol fiyatlarında ABD'de koronavirüs salgınının yayıldığına ilişkin işaretlerin etkisi ile aşağı yönlü hareketler gözlenirken, Rusya'nın üretim kısıntısı konusunda kararlı olduğuna ilişkin işaretlerin destek oluşturması ile gün sonunda, Brent Petrol’ün yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41,30, 43,80 ve 44,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,00, 38,40 ve 37,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününde güne 388 seviyesinde başlayan Gram Altın’ın gün içerisinde, takip edilen veriler ve gelişmeler sonucu aşağı yönlü 386 TL seviyesini test ederken, kurda ve Ons Altın’da gözlenen yatay görünüm ile birlikte yatay seyrini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde kurdaki iyimserlik ile birlikte dar bant arasında yatay hareket devam ederken, Ons tarafında artan vaka sayıları ve ekonomik toparlanma yönündeki endişelerin gündeme gelmesi sonucu risk iştahında gözlenen gerilemeden destek bulması ile Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 390 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 387 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 392, 395 ve 398 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 387, 385 ve 382 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder