İller

29 Ağustos 2020 Cumartesi

Ağustos ayı enflasyon verisi


“GÜNDEM BAŞLIKLARI”

ABD

“Verilerin Verisi ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi”

Verilerin verisi ve şov haline dönüşen ABD tarım dışı istihdam verisi 4 Eylül Cuma günü açıklanacaktır. Ağustos dönemi için 1518K istihdam artışı beklentisi yer alırken önceki dönem 1763K olarak gerçekleşmiştir. Virüs nedeni ile istihdam dinamiklerinde ivme kaybı etkin olurken, en kötüsünün geride kaldığı veriye yansımaktadır. TDİ verisi ile işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verilerini takip edeceğiz. İşsizlik oranı için beklenti %9,9 – ortalama saatlik kazançlar beklenti  %0,0 olarak yer almaktadır.

 

TÜRKİYE

“2. Çeyrek Büyüme Verisi, En Kötüsü Geride Kalıyor”

Türkiye 2. Çeyrek büyüme verisi 31 Ağustos Pazartesi sabah 10.00’da açıklanacaktır. Virüsün en yıkıcı etkilerinin devrede olduğu çeyrek için negatif büyüme verisi şaşırtıcı olmayacaktır. 2.çeyrek verisi ile hasar tespiti yapılarak en kötüsünün ne olduğu anlaşılacak ve sonrasında kalan çeyrekler için toparlanmanın gücü belirleyici olacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak 2.çeyrek büyüme verisinden %12,5 daralma – 2020 yılı içinde %3,5 daralma beklentimiz bulunmaktadır.

Büyüme resmi eklenecek…

“Ağustos Ayı Enflasyon Verisi”

Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri 3 Eylül Perşembe günü saat 10.00’da açıklanacaktır. Virüsün ekonomi ve hane halkı üzerindeki negatif etkilerine rağmen enflasyonda hedeflenen tek haneye ulaşılamamaktadır. Özellikle ekonomik aktivitenin durması ve maliyet kalemlerinin yönetilememesi ürün fiyatlarına zam olarak yansırken, Türk Lirası değer kaybı arz yönlü şoklarda etkili olmaktadır. Çekirdek enflasyonda mevcut durumda %10,25 gerçekleşmesi ile düşük çift hanede devam etmesi enflasyon için ileriye dönük beklentilerin bozulmasını tetiklemektedir. GCM Yatırım Araştırma olarak Ağustos ayı tüketici enflasyonu için aylık %0,75 – yıllık %11,64 ve 2020 yılsonu için %10,0 beklentimiz bulunmaktadır.

ASYA

“RBA Faiz Kararı”

RBA faiz kararını 1 Eylül Salı günü sabah 07.30’de açıklayacaktır. RBA’nın %0,25 seviyesinde bulunan faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmemektedir.

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

ABD Tarım Dışı İstihdam / Türkiye Büyüme – Enflasyon / RBA Faiz Kararı / Çin PMI Verileri

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

31 Ağustos Pazartesi Saat 16.00 Fed Başkan Yardımcısı Clarida

Fed 1 Noktada Duracak, Piyasa Kendi Başının Çaresine Bakmayı Öğrenmeli!

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 24,465,706 – tedaviye pozitif cevap veren 16,014,942 – ölü sayısı 831,818 kişiye ulaşmıştır. Global çapta vaka sayısı 25 milyon kişiye yaklaşırken, normalleşme sürecinin sancıları artarak devam etmektedir. Virüse ilişkin aşı veya plazma tedavisi ile çözüm bulunabileceği beklentisi güçlü olurken, Rusların bulduğunu iddia ettiği aşı gelişmeleri haberlerini takip edeceğiz.

Piyasa dinamiklerinde, Fed Başkanı Powell konuşması ana dinamik olurken, Powell para politikasında çerçevemizde güçlü bir güncelleme olduğunu belirtmiştir. Enflasyon hedeflemesinde ortalama %2 referans olacakken, eğer aşırı enflasyonist baskılar oluşursa ve enflasyon beklentileri hedefimizin üzerindeki seviyelerde kalmaya devam ederse, merkez bankası harekete geçmekten çekinmeyecektir” vurgusunu yapmıştır. Faiz artırımına ilişkin aceleci olmayacakları söylemi öne çıkarken, bu söylem altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketi tetiklemiştir. İstihdam konusunda, Maksimum istihdam seviyesi geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef olacak ve Bu değişiklik, özellikle birçok düşük ve ortanın altı gelire sahip topluluklar için güçlü işgücü piyasasının faydalarına yönelik takdirimizi yansıtıyor şeklinde açıklamalarda bulundu. Konuşmanın genelinde Dolar temasında zayıflık ile fiyatlama reaksiyonu gelirken, konuşmanın etkisinin azalması ile fiyatlamalar normalleşmiştir.

Haftanın genelinde ABD tarım dışı istihdam verisini, Türkiye büyüme ve enflasyon gerçekleşmelerini takip edeceğiz.

  • Türkiye 2. Çeyrek büyüme verisi 31 Ağustos Pazartesi sabah 10.00’da açıklanacaktır. Virüsün en yıkıcı etkilerinin devrede olduğu çeyrek için negatif büyüme verisi şaşırtıcı olmayacaktır. 2.çeyrek verisi ile hasar tespiti yapılarak en kötüsünün ne olduğu anlaşılacak ve sonrasında kalan çeyrekler için toparlanmanın gücü belirleyici olacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak 2.çeyrek büyüme verisinden %12,5 daralma – 2020 yılı içinde %3,5 daralma beklentimiz bulunmaktadır.
  • Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri 3 Eylül Perşembe günü saat 10.00’da açıklanacaktır. Virüsün ekonomi ve hane halkı üzerindeki negatif etkilerine rağmen enflasyonda hedeflenen tek haneye ulaşılamamaktadır. Özellikle ekonomik aktivitenin durması ve maliyet kalemlerinin yönetilememesi ürün fiyatlarına zam olarak yansırken, Türk Lirası değer kaybı arz yönlü şoklarda etkili olmaktadır. Çekirdek enflasyonda mevcut durumda %10,25 gerçekleşmesi ile düşük çift hanede devam etmesi enflasyon için ileriye dönük beklentilerin bozulmasını tetiklemektedir. GCM Yatırım Araştırma olarak Ağustos ayı tüketici enflasyonu için aylık %0,75 – yıllık %11,64 ve 2020 yılsonu için %10,0 beklentimiz bulunmaktadır.

Yaklaşan ABD Başkanlık seçimlerinde, anketlerde Biden %49,6 – Trump %42,5 olarak Biden önderliği devam etmektedir.

Anketlerde Biden önde olsa bile Başkan adayları arasında olacak TV tartışmaları gerçekleşmeden bu anketlerin sağlıklı olduğunu söylemek anlamlı olmayacaktır.

Tv tartışmaları;

  • 29 Eylül 2020 – Ohio
  • 15 Ekim 2020 – Florida
  • 22 Ekim 2020 – Tennessee

 

ABD Başkanlık seçimlerinde hangi partinin kazanabileceğine ilişkin olasılık dağılımda ise;

Demokratlar @ 57 – Cumhuriyetçiler @ 44 olarak devam etmektedir.

 

Yıl başından itibaren gelişmekte olan ülkelerin kur performansları;

TRY %19,00 değer kaybetmektedir.

 

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 561,80 seviyesi ile 600 seviyesi altında hareket etmektedir.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında aşağı yönlü hareket devam ederken, Dolar değer kaybetmektedir.

 

Kıymetli madenler, yıl başından  itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %28,40 – Gümüş %53,17 değer kaybı göstermektedir.

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder