İller

23 Aralık 2020 Çarşamba

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Başkan Trump’ın savunma bütçesini veto etmesi ile karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Başkan Trump'ın kongrede kabul edilerek kendisinin onayına sunulan salgına yönelik destek paketine tepki göstermesine rağmen olumlu gelen kritik makro verilerin etkisiyle güne alıcılı başlangıç yapmıştı. Ancak dün Başkan Trump’ın Pentagon politikasının ana hatlarını çizen ve 740 milyar dolarlık bir harcama sınırına izin veren kapsamlı savunma tasarısını veto etmesi ile öne çıkan belirsizlikler nedeniyle endeksler günü karışık seyirle tamamladı. Bu bağlamda, Dow Jones endeksi %0,38 değer kazancı ile 30.129,83 puan seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi %0,07 artış ile 3.690,01 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan düşüşler nedeniyle %0,29 değer kaybıyla 12.771,11 seviyesinden kapandı. Makro veriler cephesinde, dayanıklı mal siparişleri Kasım ayı verisi manşet bazda aylık olarak %0,9 yükselişle beklentiyi aşarken, çekirdek bazda %0,4 artışla piyasa beklentisine yakın seviyede gerçekleşti. Çekirdek kişisel harcamalar Kasım ayında aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %1,4 artışla beklentilere paralel geldi. 19 Aralık haftasında haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 803K seviyesinde beklentinin altında geldi. Teşvik paketine ilişkin olarak ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Trump'ın nakit yardımını artırma çağrısını olumlu karşılayarak, Demokratların bunu gerçekleştirmeye hazır olduğunu bildirdi. Fakat CNBC’nin haberine göre Demokratların çabalarına Kaliforniya'dan Azınlık Lideri Cumhuryetçi Kevin McCarthy itiraz edecek. Söylemler McCarthy’nin, Dışişleri Bakanlığı ile dış yardım finansmanını daha geniş harcama paketinden ayıran yeni bir geçici harcama tasarısı sunmayı planladığı yönünde. Ancak bu plana Demokratların büyük olasılıkla karşı çıkacağı düşünülüyor.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalarda Brexit cephesinde tarafların anlaşmaya varabileceğine yönelik artan iyimserliğe ek olarak ABD'de er ya da geç destek paketinin hayata geçeceğine yönelik beklentilerle alıcılı seyir görülüyor. Bloomberg'e konuşan yetkililere göre Avrupa Birliği ve İngiltere arasında Brexit sonrası bir ticaret anlaşmasının taslak metni üzerinde uzlaşma sağlandı. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, müzakerecilerin anlaşmaya son rötuşları yaptığını söyledi.

Bugün Noel tatili nedeniyle yurt dışında veri akışı sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın Japonya’dan gelecek olan Tokyo TÜFE ve perakende satışlar verilerini izleyeceğiz.. Yeni haftada ABD’de Dallas Fed imalat endeksi, Chicago PMI, bekleyen konut satışları ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise veri akışı sakin seyredecek. Asya cephesinde ise Çin’de PMI verileri, Japonya’da ise sanayi üretimi verisi takibimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder