İller

10 Şubat 2021 Çarşamba

BİST100 endeksi


Küresel piyasalarda iyimser tablo devam ediyor. Coronavirüs aşı dağıtımına dünya çapında yoğunluk verilmesi, ABD tarafındaki verilerin beklentilerden iyi gelmesi, coronavirüs vaka sayılarının önceki  haftalara nazaran daha olumlu seyretmesi ve mali teşvik paketinin ekonomideki toparlanma eğilimini destekleyeceğine yönelik beklentiler risk iştahını artırıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden 1,9 trilyon dolarlık paketi görüşmek üzere iş insanlarıyla bir araya gelmesi sonrası destek paketine ilişkin artan beklentiler risk iştahını destekliyor.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe %0,61 oranında yükselişle 1.553 seviyesinden başlangıç yaptı. Günün ilk yarısında yükseliş eğilimini devam ettiren endeks 1.555 seviyesini test etti. Gün içinde endekse kar realizasyonları gelirken endeks geçtiğimiz günü %0,20 oranında 1.547 tamamladı. Bilişim sektörü payları %1,76 oranında değer kazanırken, finansal kiralama faktöring sektörü payları %1,85 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edilecek direnç seviyeleri 1.557 - 1.567 - 1.577 olacakken, destek seviyeleri ise 1.536 - 1.526 - 1.516 olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Partisinin Meclis grup toplantısında yeni anayasa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, partilere çağrıda bulunarak ''Gelin yeni anayasa tekliflerimizi yıl içinde hazırlamaya başlayalım ve tartışalım'' dedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e sert eleştirilerde bulunan Erdoğan, ''Barış arayışı varsa sende bana meydan okuma, haddini bil. Sen bazı dağlara güveniyorsun, o güvendiğin dağlara kar yağdı. Hiçbirinden sana fayda gelmez ama biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. Onun için çılgın Türkleri iyi tanıyacaksın'' diye konuştu. ''İki devletli çözümden başka Kıbrıs'ta çözüm yolu kalmamıştır'' diyen Erdoğan, ''Artık federasyon diye bir şey yok. İster kabul edersiniz ister etmezsiniz'' ifadelerini kullandı.

ABD Çalışma Bakanlığı, Ocak ayına ilişkin TÜFE verisini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, Ocak ayında bir önceki aya göre beklentilere paralel olarak % 0,3 arttı. TÜFE, Aralık 2020'de ise aylık bazda %0,2 artmıştı. TÜFE yıllık bazda ise %1,4 artış kaydetti.

Küresel ekonomik toparlanmaya dair iyimserlik, güvenli liman talebini zayıflatıyor. Doların 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,1 düşüşle 90,34’e geriledi. Dolar / TL tarafında ise geveme sürüyor. TCMB’nin politika bileşimini uzun süre sıkı tutacağı ve faiz indirimlerini yılın büyük bölümünde değerlendirmeyeceği yönündeki söylemlerini Salı günü yatırımcı toplantılarında da tekrarlarken TL'de değer kazancı sürüyor. Dolar / TL geçtiğimiz gün 7,03’e kadar gerilerken, 7,10 – 7,15 direnç, 7,00 – 6,80 destek seviyeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder