İller

6 Şubat 2021 Cumartesi

Не подценявайте оплакванията от рефлукс


Рефлуксната болест, която се проявява с оплаквания като изгаряне в задната част на гърдите, досадно в гърлото, връщане на храната в устата и се наблюдава при 1 на всеки 5 души, може да бъде предотвратена чрез предприетите мерки. Пренебрегваният рефлукс, който не се лекува в продължение на много години, може да доведе до сериозни здравословни проблеми като болестта на Барет на хранопровода и дори рак на хранопровода. Професор по катедра по гръдна хирургия в болниците „Мемориал Аташехир“ и „Шишли“ Д-р Хасан Батърел даде информация за причините и лечението на рефлукса.
Внимавайте за тези симптоми!
В стомаха се отделя много силна киселина за смилане на храната. Структурата на клетките, покриващи стомашната повърхност, е устойчива на разрушаването на тази киселина. Има мускулна клапа, където стомахът се свързва с хранопровода, така че храната, усвоена от тази киселина, не се връща обратно в хранопровода от стомаха. Ако има слабост в тази клапна система или ширина в тунела между хранопровода в диафрагмения мускул между корема и гръдната кухина, т.е. херния, при тези пациенти стомашната киселина може да изтече в хранопровода и да причини рефлукс оплаквания.
Рефлукс;
Изгаряне между двете лопатки на гърба на гърдите или зад сърцето отпред
• Досада в гърлото
Усещане за стягане в сърцето
• Може да се прояви със симптоми като например, когато храната идва в устата.
Рефлуксът причинява ли рак?
Въпросът дали причинява рак или не е един от най-често срещаните въпроси за рефлукса сред обществеността. Въпреки че рефлуксът не причинява директно рак, болестта на Барет на хранопровода, причинена от нелекуван рефлукс, може да доведе до рак. Ако рефлуксът не се лекува, хранопроводът е изложен на киселина, изтичаща от стомаха. Клетките, покриващи повърхността на хранопровода, изгоряла поради стомашна киселина в продължение на много години, могат да започнат да приличат на клетки, които са устойчиви на стомашна киселина, за да се намали увреждането. В резултат на тази мутация може да възникне разстройство, наречено Баретов хранопровод. Пациентите на Барет с хранопровод, които могат да бъдат наблюдавани при скъсяване на хранопровода или стомашните хернии, са много по-склонни да имат рак на хранопровода, отколкото нормалните хора. Жизненоважно е рефлуксът да се лекува своевременно, така че да не причинява по-сериозни здравословни проблеми. Пациентите с Barett Esophagus също не трябва да пренебрегват годишния си ендоскопски контрол.
Предотвратяване на рефлукс
Честотата на рефлукс и 20-25 процента в Турция са същите като в западните страни. Не всеки пациент с рефлукс има хранопровод на Барет в бъдеще и не всеки човек с хранопровод на Барет има рак на хранопровода. На тези заболявания обаче трябва да се обърне внимание. По-голямата част от нарушенията на рефлукса се състоят от предотвратими причини.
• Избягване на тютюнопушене, консумация на алкохол
• Не яде твърде бързо
• Избягване на храни за бързо хранене
• Осигуряване на контрол на теглото
• Вземане на предпазни мерки срещу бавни движения на червата, т.е. запек
• Осигуряването на контрол на стреса са мерки, които могат да бъдат предприети срещу рефлукс.
Тъй като е известно, че оплакванията от рефлукс се увеличават по време на бременност, трябва да се обърне повече внимание през този период. Отделно от това, анатомични проблеми и заболявания като стомашна херния могат да причинят рефлукс.
Кога се използва хирургичният метод?
С мерките, които трябва да се предприемат, повечето преживени оплаквания от рефлукс могат да бъдат предотвратени. В случаите, когато симптомите не отшумяват въпреки предпазните мерки, лекарствата могат да се използват след ендоскопски контрол. Наличието на клетъчни промени трябва да се проверява периодично спрямо риска от образуване на хранопровод на Барет при оплаквания от нелекарствен рефлукс. Хирургичните методи рядко се предпочитат при лечението на рефлукс. Ако има сериозни анатомични проблеми с оплакването от рефлукс (голяма стомашна херния) или в случаите, когато лекарството се изисква дълго време и стане резистентно към лекарството, хирургическият вариант се предпочита, за да се избегнат страничните ефекти на лекарството.

Източник: Информационна Агенция Хибя /Hibya Haber Ajansı/


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder