İller

11 Şubat 2021 Perşembe

Ekonomik gelişmeler


Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1520 – 1565 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Haftanın son işlem günündeyiz. Global fiyatlamalarda Amerikan dolarının yakın zaman yükseklerinden geri çekildiği ve hatta haftalıkta 2 ayın en zayıf performansını ortaya koymaya hazırlandığı bir durum söz konusu. DXY 91.00 bölgesinin aşağısına gelmesi ve faizlerin nispeten dengelenmesi işlemlerin geneli için stres azalımına imkan tanıyor. Gelişmekte olan ülkelere ait para birimleri ise haftalık bazda %2-3 civarı değer kazançları ile dikkat çekiyor. Emtia üreticileri olan ZAR ve RUB gibi üyeler elbette listenin ilk sırasında yer almakta.

Ocak ayının ortasından bu yana takip edilen dalgalı seyir Şubat ayı işlemlerinde nispeten denge bulma ve eski normallerine dönme çabası içerisinde oldu. Amerikan dolarındaki değerlenme özellikle geçtiğimiz hafta tahvil faizlerindeki yükselişten kendisine güç bulurken, kısa vadeli faizlerin ABD’de rekor düşüklere gerileyerek federal fonlama bandının alt noktasına yakınsaması getiri eğrilerindeki dikleşmenin ivmesini artırdı. Tamamlamaya hazırlandığımız hafta içerisinde ise tahvil faizlerindeki yükselişin ivme kaybetmesi stresin azalmasına ve genele yayılmasına imkan tanıdı. Hal böyle olunca da DXY 91.00 bölgesinin aşağısına yöneldi.

Yeni gün işlemlerinde ağırlıklı sessiz-yatay bir başlangıç bizleri karşılıyor. Dün itibarıyla Çin’de başlayan yeni yıl tatili nedeniyle Asya’da birçok endeks kapalı konumda olmaya devam ederken, Japonya tatilden döndü. ABD endekslerine ait vadeli işlemler de sınırlı değer kayıplarına işaret etmekte. 10y tahvilde faiz yeniden %1.15 seviyesine yükselirken, DXY 90.50 bölgesi civarında yataylaşmanın bir diğer göstergesi olarak belirmekte. Gelişmekte olan ülkelere ait para birimleri değer kazanım süreçlerini devam ettirirken, emtia üreticisi konumunda olan Güney Afrika ve Rusya gibi üyeler bir adım önde yer alıyor. Öte yandan gerek günlük gerekse haftalık performans açısından liranın da listenin artı tarafında yer aldığını not düşmek gerekiyor.

Yakın dönem içerisinde risk iştahının yeni göstergesi olarak petrol fiyatları belirdi. Kontratlardaki yükseliş hisse senetleri ve diğer varlıkları da desteklerken, geri çekilmelerde zayıflama eğilimi belirmekte. Nitekim yeni günde de kontratların zayıflaması değerli metallere dek sirayet etmiş durumda. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının zayıf ivmede de olsa gerilemesi ve fakat beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi talep tarafından baskı unsuru olarak belirirken, Fed Başkanı Powell’ın da birçok kez değindiği üzere piyasanın hali hazırda pandemi öncesi seviyelerden epey bir uzak olduğunu gösteriyor. Petrol kontratlarındaki baskılanma ise IEA’nın global talebe yönelik yaptığı zayıf açıklamalar kaynaklı.

Yerel varlıklar cephesinde global eğilimden farklı bir unsurun olmaması ve korelasyonu yüksek eğilimin korunması devam ediyor. Ülke risk primi 290bp civarında yatay seyrederken, liranın gün içerisindeki girişlerle 7.00 bölgesini test etmesi şu aşamada başarısız kaldı. Haftalık kapanış öncesinde lira faiz avantajından yararlanmak isteyenlerin bugün başarılı olup olamayacağı ise merak konusu.

Piyasalar

Global FX işlemlerinde ciddi bir hareketliliğin olmaması genel olarak yatay işlem bantlarının öne çıkmasına zemin hazırlıyor. Bir önceki yıldan devraldığımız risk iştahı belirleyicileri olan EUR, GBP ve JPY gibi isimlerin değer kazanımlarında ayrışması ivmesi yüksek işlemlerin de hayata geçmesini sınırlıyor. Bir önceki haftaya kıyasla tamamlamaya hazırlandığımız hafta işlemlerinde EUR ve JPY’nin değer kazanma çabası içerisinde olması kısmen umutlandırsa da Asya’da başlayan uzun yeni yıl tatilinin azalan hacimlerde ve yataylaşmada etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle tatil dönüşü ile birlikte Şubat-Mart ayı geçişinde daha farklı bir resim ile karşılaşmamız söz konusu olabilir. Öte yandan küresel çapta aşılama performansı ve kaynaklı haber akışı da ABD-AB ayrışmasını ve EUR’nun baskılanmasını devam ettiriyor. İngiltere ve Fransa’da kısmen yeni vakalara ait eğrilerde yataylaşma emareleri görülürken, Almanya’da alınan önlemlerin Mart ayına uzatılması ekonomik performansın bir süre daha baskılanması anlamı taşıyor. Bu da EUR açısından oyundan şimdilik düşmeyi ifade ediyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.52 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.10 ile 1545 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +1bp ile %12.94 olurken, ülke risk primi 293bp seviyesinde yatay seyretti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.64, FTSE 100 %0.07, DAX %0.77 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.90 düzeyinde performans sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde 2 günlük yatay-negatif seyrin ardından Dow Jones (%-0.02) hariç yükseliş ve rekor yüksekler takip edildi. S&P 500 %0.17 ve Nasdaq %0.38 ile günü tamamlarken, teknoloji grubundaki işlem hacmi son 5 gün ortalamasına kıyasla bir kez daha %30 seviyesinde artış gösterdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları ağırlıklı değer kaybına işaret ederken; Bovespa %0.73, Merval %-0.55 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da tatil etkisi ile karışık düşük hacimli işlemler yeni günde bizleri karşılıyor. Açık olan önemli piyasalardan Japonya’da NKY 225 %-0.27 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshore 6.4274 ile yuan aleyhine şekillenmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. 1540-1520 puan seviyeleri destek, 1550-1570 ise direnç olarak izlenebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.97-6.82 seviyeleri destek, 7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın ortauzun vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz. 1.2050-1.1945 destek, 1.2180 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Kaynak Deniz Yatırım - Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder