İller

10 Şubat 2021 Çarşamba

Fed, bilanço gerektiği kadar büyüyecek


 

“PİYASANIN ROTASI”

Fed, Bilanço Gerektiği Kadar Büyüyecek…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 107,323,094 – tedaviye pozitif cevap veren 67,853,535 – ölü sayısı 2,353,783 kişiye ulaşmıştır.

Fed Başkanı Powell, güvercin duruşunu sürdürürken, ekonomiyi desteklemek için bilançonun gerektiği kadar büyüyeceğini söylemiştir. Enflasyonun ayak seslerine karşı Powell’da açıklamalarda bulunurken, çok anlam yüklenmemesi gerektiğini belirtmiştir.

Fed Başkanı Powell açıklama detayları;

  • ABD’de istihdam piyasası güçlü olmaktan oldukça uzak. İşgücü piyasasında tam iyileşme için daha fazla mali destek gerek
  • Tam istihdama dönmek hiç kolay olmayacak. Fed, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşana kadar destekleyici olmayı sürdürecek. Ocak ayında gerçek işsizlik oranı yüzde 6,3 değil yüzde 10’a yakın
  • Destekleyici para politikasında sabırlı olmak toparlanma sürecinin anahtarı. Ekonomik toparlanma, virüsün kontrol altına alınmasına, toplumun aşılanmasına bağlı. Varlık alımları ekonomide kayda değer iyileşme görülene kadar aynı hızda sürecek
  • Enflasyonda olası bir artışa karşı Fed’in elinde araçlar var. Enflasyonda büyük bir artış ve kalıcı bir yükseliş beklemiyoruz. Ekonomi açıldıktan sonra harcamalarda bir patlama olabilir. Fed’in politika desteğini çekmeyi hiç düşünmedik

ABD Hazine Bakanı Yellen açıklamalarda bulundu;

  • Kripto paralar ve sanal varlıkların kötüye kullanımı büyüyen bir sorun

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Biden görüşmesinden öne çıkan başlıklar;

  • Çin, Sincan’da Uygur Türklerine soykırım uyguluyor
  • Başkan Biden, Pekin’in baskıcı ve adil olmayan ekonomi uygulamaları, Hong Kong’daki baskı, Sincan’daki insan hakları ihlalleri ve Tayvan dahil bölgede artan hak iddialarına ilişkin temel endişelerinin altını çizdi.

ABD tarafı, Türkiye için açıklamalarda bulundu;

  • S-400’ler konusunda politikamızda bir değişiklik yok. NATO teknolojilerinin güvenliğini tehdit ediyorlar ve Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak taahhütleriyle uyumsuzlar. Rusya ile yapılan bu ticaret bildiğiniz gibi CAATSA yaptırımlarını tetikledi ve biz Türkiye’ye bu sistemi muhafaza etmeme çağrımızı sürdürüyoruz

 

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3800 seviyesi üzerinde 3906 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3850 üzerinde kalıcılık referans olabilir.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,1225 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesi üzerinde kalma etkinliği devam etmektedir. 10 yıllık başa baş tahvil faizi (enflasyon algısı için takip!) %2,1903 seviyesinde bulunmaktadır.

Altın $1837 seviyesi ile $1800 psikolojik seviyesi üzerinde bulunmaktadır. Altın / gümüş rasyosu

EURUSD paritesi 1,2123 seviyesinde bulunmaktadır.

USDTRY paritesi 7,064 seviyesi ile 200 günlük ortalaması altında fiyatlanırken, 7 psikolojik seviyesi üzerindedir.

5 yıllık CDS (beyaz) 294.924 seviyesi ile 300 seviyesi altında hareket etmektedir. Bu noktadan sonra 300 altında kalıcı olup olmayacağını izleyeceğiz.

Dolar temasında  (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri) bir miktar zayıflık sürmekedir. (psikolojik algı 90 seviyesi üzeri veya altı!)

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 2,556,837 kişiye çıkarken, ölü sayısı 27,093 kişiye ulaşmıştır. Toplam test sayısı 31,029,363 kişiye ulaşırken, günlük hasta sayısı (664) 700 kişi altında sürmektedir.

Toplam Aşılanan Kişi Sayısı: 2.810.877

Bakan Koca:

  • Aşılanmada tüm hassasiyetimizi ortaya koyduk. Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayısını açıklayacağız. Bölgesel çalışmaları artık ön plana koyuyoruz. Esnafımızın, sağlık çalışanımızın öngöreceği bir döneme adım adım ilerliyoruz. Tedbirlere birlikte uymamız gerekiyor.
  • Ülkemizin salgın yönetimindeki en büyük gücü vatandaşlarımız olacak. Hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Aydınlık geleceğe en kısa sürede ulaşacağız.
  • Aşı programımızda 2 milyon 800 bin vatandaşımız aşı oldu. Yarından itibaren ikinci doz aşılamaya geçiyoruz. İlk hedefimiz toplumun yüzde 60’ını aşılamak olacak. Aşı konusunda ülkemiz başarılı ilerliyor.
  • Aşı tedarikinde tüm ülkeler zorluk yaşamaktadır.
  • Yarından itibaren 70 yaş üzeri, cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar sisteme tanımlanacak. Kritik kamu hizmetinin sağlanması amacıyla hafta sonundan itibaren başta kabine üyeleri olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum. Vali, kaymakam ve belediye vatandaşlarımızı aşılamaya davet ediyorum.
  •  İnaktif aşı tercihimiz haklı olduğumuzu gösterdi. Başta AB olmak üzere birçok ülke buna yöneldi. Elimizdeki aşı virüsle mücadelede en etkili çıkış yolu olarak görünüyor.

Detaylar için tıklayınız.

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder