İller

11 Şubat 2021 Perşembe

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teşvik beklentileri ve olumlu aşılama gelişmeleri ile pozitif görünümün canlı kalmasıyla artıda kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin istihdam piyasasındaki olumsuz görünümü ortaya koymasına karşın, piyasaları memnun edecek miktarda bir teşviğin açıklanabileceği yönündeki beklentileri sürdürmesiyle, gün içinde realizasyonlara sahne olmasına karşın, günü artıda tamamladı. Ayrıca olumlu aşı gelişmeleri de piyasalardaki pozitif görünümün canlı kalmasını sağladı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 6 Şubat haftasında 793K olarak beklentinin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca 29 Ocak haftasına ilişkin veri de 779K’dan 812K seviyesine yukarı yönlü revize edildi. Teşvik paketi cephesinde de, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi milletvekillerinin Başkan Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım tasarısı yasasını Şubat ayı sonuna kadar tamamlamasını beklediğini ifade ederken, Kongre Bütçe Ofisi (CBO) federal bütçe açığının 2021 mali yılında 2,3 trilyon doları bulacağını öngörüyor. Aşılama konusuna ilişkin olarak Başkan Biden dün açıklamada, Moderna ve Pfizer'den 200 milyon dozluk aşı alımı için anlaşma sağladığını ve ABD'nin elindeki doz toplamını 600 milyona çıkardığını söyledi. Böylelikle, Temmuz ayı sonuna kadar 300 milyon Amerikalı için yeterli aşı miktarına sahip olacaklarını da sözlerine ekledi. Nasdaq endeksi %0,38 yükselişle 14.025,77 puan seviyesinden kapanış yaparken, S&P 500 endeksi de %0,17 değer kazancıyla 3.916,38 puan seviyesine yükseldi. Dow Jones endeksi de %0,02 gerileme ile 31.430,70 puandan günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları düşük hacimli işlemlerde yatay pozitif seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde ise hafif satıcılı seyir görülüyor

Bugün yurt dışında ABD’de Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Michigan tüketici güveni Şubat ayı öncü verisinin de 1,8 puanlık ılımlı artışla 80,8 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de ÜFE, konut, üretim, perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve PMI verileri takip edilecek. Aralık ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla aylık bazda %0,7 ve %1,4 gerileyen perakende satışlar verisinin her iki bazda %0,8 artış kaydetmesi bekleniyor. Diğer yandan sanayi üretimi verisinin aylık bazda %0,4 artış kaydetmes, beklenirlen, Philly Fed Şubat ayı verisinin 7,5 puan düşüşle 19 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, büyüme, ZEW beklenti anketi, tüketici güveni verilerine ek olarak PMI verileri izlenecek. Kasım ayında yıllık bazda %0,6 düşüş kaydeden sanayi üretimi verisinin, Aralık ayında değişim göstermediği öngörülüyor. Asya özelinde Japonya’da büyüme, üretim, makina siparişleri, ulusal TÜFE ve PMI verileri izlenecek. Çin’de ise veri akışı sakin seyredecek. .

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder