İller

13 Şubat 2021 Cumartesi

TCMB pas geçiyor


“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

Fed Toplntı Tutanakları / Almanya ZEW / İngiltere Enflasyon / TCMB Faiz Kararı

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,20 Seviyesini Aşacak(Mı)?

TCMB Pas Geçiyor…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 107,764,109 – tedaviye pozitif cevap veren 68,124,325 – ölü sayısı 2,367,796 kişiye ulaşmıştır. ABD Başkanı Biden, 200 milyon doz daha aşı alındığını açıklarken, Trump’ın aşı programına karşı sert eleştirilerde bulundu.

Piyasalarda Fed’in bilançoyu gerektiği kadar büyütme sinyali öne çıkmaktadır.  Piyasalarda Şubat ayının normali olan Biden teşvik paketi beklentisi satın alınmaya devam ediyor, maalesef başka bir yatırım teması bulunmamaktadır. Bu beklentinin gerçekleşmesi uzadıkça endekslerde yukarı yönlü momentum azalmaktadır. Gerçekleşmesi durumunda ise beklentinin bitebileceğine bağlı fiyatlama davranışları olabileceği unutulmamalıdır. Ekonominin sürekli Fed ve teşvik paketleri ile desteklenmesi bir noktadan sonra marjinal etkisini kaybedeceğinden, ilave gelebilecek $2.9 – $3.9-$4.9 trilyon paketler bile faydalı olmayabilir.

Türk varlıklarında TCMB Başkanı Ağbal etkisi devam ederken, bu hafta TCMB‘nin faiz kararını takip edeceğiz. 18 Şubat Perşembe saat 14.00’te açıklanacak faiz karında GCM Yatırım Araştırma olarak politika faizinden herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Açıklama metninde sıkı para politikası duruşuna ilişkin şahin tonlamanın sürmesi ve “uzun müddet” vurgusunun devam etmesi ana dinamik olacaktır. Ayrıca bu metinde faiz indirimi için olası yol haritasının bir miktar netleşerek, enflasyonda kalıcı iniş olduğu zaman bu düşünülebilir tarzında yeni söylemlerin eklenmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

ABD ekonomisinden enflasyonun ayak sesleri gelmeye devam ederken, tahvil faizlerinden yükselişin önemli bir nedeni buradan kaynaklanmaktadır. Fed her ne kadar enflasyon yükselebilir ama fazla anlam yüklemeyin dese bile piyasa fiyatlamada Fed’e göre daha şahin durmaktadır.

Özellikle ABD 10 yıllık başa baş tahvil faizinde 5 yılın yüksek seviyesinde bulunurken, %2,20 üzeri kalıcılık önemli olmaktadır. Tahvil faizlerinden yükseliş $ temasının etkin olduğu ve reel faizde ibrenin tahvillere döndüğüne işaret etmektedir.

ABD 10 yıllık başa baş tahvil faizi @ 2.2022 – ABD 10 yıllık tahvil faizi @ 1.1582 –  ons altın fiyatı @ 1823

 

Altın/Gümüş rasyosu uzun dönem (1971-2021) grafiği…

Rasyo son durumda gümüşün altına göre daha iyi performans gösterdiğine işaret ediyor.

Aşağı yönde rasyo için 60 seviyesi kritik olabilir!

 

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 292.710 seviyesi ile 300 seviyesi altında hareket etmektedir. Bu noktadan sonra 300 altında kalıcı olup olmayacağını izleyeceğiz.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında yataylık sürmektedir. (90 psikolojik algı takip!) Dolar endeksinde aşırı artış veya azalış için Fed’in bilançosunda keskin hareketler olması gerekmektedir. Mevcut durumda Fed’in bilançosu $7.4 trilyon seviyesinde bulunmaktadır.

 

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder