İller

4 Şubat 2021 Perşembe

Yükselişini sürdüren ABD borsaların


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Dün de yükselişini sürdüren ABD borsalarını takiben Asya'da bu sabah pozitif bir görüntü var. Teşvik paketine yönelik iyimserlik devam ederken, iyi gelen veriler dışında ABD'de görece hızlı aşılanma ekonomik toparlanmaya yönelik beklentileri de beraberinde getiriyor. ABD on yıllık tahvil faizi dün %1,16'lara kadar yükseldi. Dolar endeksindeki (DXY) yukarı yönlü hareket de sürüyor. Bu fiyatlamalara kapsamında bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecektir. Şimdilik Dolar güçlenmesi risk iştahı ve Gelişmekte Olan Ülke para birimleri üzerinde bir risk teşkil etmiyor. Yurtdışı piyasalardaki pozitif hava ile birlikte BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Pozitif risk iştahı dışında TL'deki belirgin olumlu ayrışma ve 300 baz puanın altına gerileyen 5 yıllık CDS'imiz ile birlikte endeks 1.550 seviyesini hedefleyebilir.



        

 

MAKROEKONOMİ

        Bugün takip edilecek tarım dışı istihdam verisi öncesi ABD'de veriler iyi gelmeyi sürdürdü. Hem iyi gerçekleşen veriler hem de mali teşvik paketine dair beklentilerin de etkisiyle ABD borsaları rekorla kapanırken, bugün Asya borsalarında pozitif görüntü sürüyor. ABD'de aralık ayına ilişkin fabrika siparişleri %1,1 artışla %0,7 artış beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca 30 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 779 bin kişi seviyesine geriledi, böylece kasım ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

  • İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklenildiği üzere para politikasında değişikliğe gitmedi, bununla birlikte bankalardan gerektiğinde negatif faize hazır olmalarını istedi, ancak BoE bunun negatif faiz politikasına yakın vadede geçileceğine yönelik bir sinyal olmadığını da vurguladı. Neticede bankalarla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, 6 ay içerisinde negatif faiz uygulamasına geçilmesinin operasyonel riskleri gündeme getireceği ifade edilirken, bu da yakın vadede negatif faize sıcak bakılmadığını göstermekte. Ayrıca BoE'nin ekonomik projeksiyonları da takip edildi. Geçen senenin son çeyrek büyümesinin üretim tarafının önceki tedbirlere kıyasla daha az etkilenmesi dolayısıyla beklenenden iyi geleceği,  bu çeyrekte ise kapanmanın da etkisiyle Birleşik Krallık ekonomisinin %4 küçüleceği tahmin edilmekte.

ABD tarafında, bugün TSİ 16.30'da ocak ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. Buna göre, ortalama saatlik kazançların yıllık bazda önceki aya benzer şekilde %5,1 seviyesinde artış sergilemesi beklenirken, işsizlik oranının ise %6,7 seviyesinde yatay seyretmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam artışı ise aralık ayında kısıtlayıcı tedbirler ve teşvik paketindeki belirsizliğin etkisiyle 140 bin kişi azalmış ve nisandan bu yana ilk kez düşüş kaydetmişti. Tarım dışı istihdamın ocakta ise 50 bin kişilik sınırlı artış sergilemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, TSİ 10'da Almanya'da aralık ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 16.30'da ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos'un ve BoE Başkanı Andrew Bailey'in konuşmaları takip edilecek.

Yurt içi tarafta bugün ise, TSİ 17.30'da ocak ayına ilişkin Hazine nakit bütçe dengesi verisi açıklanacak.

İç talebin seyrine ilişkin takip ettiğimiz istatistiklerden biri de kredi kartı harcama verisi. Dün TCMB tarafından yayınlanan 29 Ocak haftasına ilişkin verilere göre kredi kartı harcamaları  haftalık bazda %9,7 arttı, aylık bazda ise %5,1 arttıEnflasyondan arındırılmış olarak baktığımızda da %0,8 artarak tekrar büyüme bölgesine geçti. TCMB, iç talebin ithalata, cari dengeye ve enflasyona yukarı yönlü risk oluşturmaya başlamasıyla parasal sıkılaşmayı artırmıştı. Verilerde ise iç talebin yavaşladığına dair belirgin bir sinyal alınamamakta. Örneğin bu hafta açıklanan otomobil satışları ocak ayı için tarihi ortalamasının üzerinde artış kaydetmişti, her ne kadar ocak ayı toplam ithalatında azalma görsek de yüksek seviyelerde gelmeye devam etmekte ve son açıklanan enflasyon verisi de iç talep kaynaklı enflasyonist baskıların devam ettiğine işaret etmişti.
 ŞİRKET HABERLERİ 


Hektaş (HEKTS, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 4Ç2020'deki net dönem karı yıllık %75,9 oranında artarak 61,2mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in satış gelirleri aynı dönem itibarıyla %145,4 oranında büyüme göstererek 4Ç2020'de 304,2mn TL'ye yükselirken, brüt kar %94,7 oranında yükselmiş ve 91,3mn TL olmuştur. Brüt ve kar marjı ise sırasıyla %30 ve %20,1 olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğinde bu oranlar sırasıyla %37,8 ve %28 idi. Diğer yandan, Şirket'in faaliyet giderleri 4Ç2019'daki 21,1mn TL'den 4Ç2020'de 32,9mn TL'ye yükselirken, net finansman giderleri aynı dönemler itibarıyla 16mn TL artarak 4Ç2020'de 33,1mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Hektaş'ın 2020 yılı net karı 188,3mn TL gerçekleşerek yıllık %29,4 oranında artış göstermiştir.

Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Otokar'ın 2020 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem 298,2mn TL ile hem bizim beklentimiz 267mn TL hem de piyasa beklentisi olan 262mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 54,2mn TL net dönem karı açıklamıştı. Tahminimizdeki sapmada brüt kar marjının beklentimizden daha iyi gelmesi etkili olmuştur. Otokar'ın 4Ç2020'de satış gelirleri, toplam satış adedindeki  %38'lik artış ve kurların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek seviyede olmasının önemli katkısıyla %109,5 oranında artarak 1.159,3mn TL'ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyeti ise aynı dönemde %84,6 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %153,1 oranında artarak 509,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da %36,4'ten %44'e yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %57,4 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler 51,4mn TL'den 10,1mn TL'ye gerilemiştir. Böylece Otokar'ın net faaliyet karı %194,8 oranında artarak 261,3mn TL olmuştur. Şirket'in iştiraklerden gelirleri 4Ç2019'daki 19,2mn TL'den 4Ç2020'de 41,4mn TL'ye yükselirken, finansman tarafında ise 10,9mn TL'lik gider kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 52,6mn TL'den 292,9mn TL'ye yükselirken,  5,3mn TL'lik vergi geliri sonrasında 4Ç2020 net dönem karı 298,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 2020 yılı dönem karı %75,8 oranında artarak 618,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Bursa Çimento (BUCIM, Pozitif): Şirketin 180mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle (bedelli) %177,77777  oranında 320mn TL arttırılarak 500mn TL'ye çıkarılması işlemi SPK tarafından onaylanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Uluslararası Yatırım: Akıllı telefon üreticisi Xiaomi, 30 milyon dolarlık yatırımıyla 2021 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de akıllı telefon üretimine başlayacağını duyurdu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Derlüks Deri (DERAS): Şirket %100 bağlı ortaklığı Vizyon Global Tüketim Malzemeleri Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş., KOSKA markası ile helva, lokum v.s. diğer gıda ürünlerini üreten Mahir Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Türkiye genelini kapsayan bir bayilik ve dağıtım anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşmanın hayata geçmesiyle birlikte, şirket bağlı ortaklığının yıllık cirosuna 2020 rakamlarının %16'sına denk gelen 20mn TL civarında olumlu bir etki yapması beklenmektedir.

FM İzmit Piston (FMIZP): Şirket'in 4Ç2020'deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,6 artarak 10,1mn TL'ye yükselmiştir. Satış gelirleri 4Ç2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %52,7 oranında artan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %77,5 oranında artarak 12,9mn TL olmuştur. 4. çeyrek kar rakamıyla birlikte, 2020 yılı net dönem karı 30,5mn TL'ye ulaşmıştır. 2019 yılında 31,5mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 281 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 58 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,14 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,13-%1,16 bandında hareketin ardından, %1,13 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta  sınırlı yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana varan düşüşler gözlendi. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder