İller

8 Aralık 2019 Pazar

09-13 Aralık haftası ekonomik gelişmeler

Merkez Bankalarından gelecek açıklamalar bu hafta ekonomik takvimdeki en önemli veriler olarak karşımıza çıkıyor.

 

Yılın son ayı olması sebebi ile açıklamalar yeni yıl için de bir yol haritası çizilmesine de sebep olacak. BUgün ekonomik veri takvimi haftanın kalan günlerine kıyasla daha sakin. Yurt içi piyasalarda bugün saat 14:30’da açıklanacak Yıl Sonu TÜFE Tahmini verisi açıklanacak olup yurt dışı piyasalarda gündem sakin. 

Ancak bu sakinlik hafta ortasında ABD Merkez Bankası FED’den gelecek olan faiz kararı ve Başkan Powell’ın konuşması ile bozulabilir. Son zamanlarda ABD - Çin arasındaki ticaret görüşmeleri küresel piyasaları oldukça fazla meşgul etmeye başladı. Özellikle ABD Başkanı Trump’ın yaptığı kafa karıştırıcı açıklamalar vergi tarifelerinin uygulanacağı gün olan 15 Aralık öncesi işlem yapan traderların belirsiz olan dönemde işlem yapmakta zorlandıklarını gösteriyor. FOMC toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ticaret görüşmelerinin ekonomiye olan olumsuz etkisi yine FED’in gündeminde olmasını bekliyoruz. Hafta içerisinde ABD ve Çin’den gelecek olan enflasyon verisi ve ABD Perakende Satışlar verisi en az FOMC kararı kadar önemli olacak.  Diğer bir taraftan bu hafta ABD Başkanı Trump’ın yapacağı açıklamaların daha yoğun olacağını bekliyoruz. 

Bu gelilşmeler ile beraber yurt içi piyasalara bakacak olursak Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta 2019 yılı rekorunu tazeleyerek 109.300 seviyesine kadar yükseldi. Son günlerde günlük kapanışı 108.000 üzerinde yapan endeksin günlük grafikte yer alan 107.800 - 108.200 bantı arasındaki fiyat boşluğunu kapatmaya yönelik hareket edebileceğini bekliyoruz. Endeks 108.000 üzerinde kaldığı sürece küresel piyasalarda da toparlanmanın etkisi ile birlikte 110.000 ile 2019 yılı için yeni bir rekor seviye görebiliriz. Yabancı yatırımcının henüz daha Borsa İstanbul’da alım yönlü pozisyonlara girmemesi yerli yatırımcının endeksi yukarı sürüklemede yetersiz kalmasına sebep oluyor. 

Bu hafta gözler TCMB PPK toplantısında alınacak faiz kararında olacak. 12.12.2019 Perşembe günü saat 14:00 itibari ile yapılacak açıklamada piyasa beklentisi 150 baz puan ve üzerinde bir indirim gelmesi yönünde. Son dönemde gelen ekonomik verilerin dipten dönme sinyalleri vermesi, enflasyonun kontrollü bir şekilde aşağı çekilmesi TCMB’nin elini kuvvetlendiren sebepler arasında bulunuyor. Açıklamayı kaçıranlar için 2020 yılında TCMB’nin toplam 12 toplantı yapacağını hatırlatmak isteriz.  

Hem Dolar hem de TL için kritik bir haftaya giriyoruz. Yaklaşık iki aylık periyotta DolarTL 5,70 - 5,80 bantı arasına sıkışmış durumda. ABD 10 yıllık tahvil fiyatları yeniden yukarı hareket ederek 1,86 seviyesine yükseldi. Bu durumda uluslararası sermayenin yeniden Dolar’a kayması DolarTL’nin önümüzdeki günlerde 5,80 üzerini test etmesine sebep olabilir. 

Kaynak: INVESTAZ
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder