İller

6 Aralık 2019 Cuma

Kasım ayı havalimanları kullanım oranları değerlendirmesi

 

DHMİ’nin verilerine göre Kasım ayında Türkiye’deki havalimanlarını kullanan yolcu sayısı yıllık bazda %5,8 artarak, 14,76 milyon oldu. 

Bu ay yurtiçi yolcu sayısındaki daralmanın hızı yavaşlarken, yurtdışı yolcudaki büyüme yüksek hızını sürdürdü. Yurtiçi yolcu sayısı yıllık bazda %2 düşerek 8 milyona gerilerken, yurtdışı yolcu sayısı %16lık artışla 6,8 milyona ulaştı.

11 aylık kümüle verilere baktığımızda toplam yolcu sayısının, yurtiçi yolcudaki %11,5’lik düşüşle birlikte, yıllık bazda %0,8 gerilediğini görüyoruz. Aynı dönemde yurtdışı yolcu sayısında ise %11,4’lük bir artış kaydedildi. Sonuçları sektör geneli için nötr olarak algılıyoruz.

İstanbul Havalimanında, İstanbul Atatürk’ün geçen yılki performansıyla karşılaştırdığımızda %5,6’lık bir artış olduğu görünüyor. Yurtdışı yolcuda kaydedilen %8,8’lik büyüme bu artışın en büyük sebebi. Yurtiçi yolcudaki daralma ise %3 olarak gerçekleşti. Bu veriler, İstanbul Havalimanını ana üssü olarak kullanan THY için nötr.

Boğazın öte yakasında, Pegasus’un ana üssü Sabiha Gökçen’de ise geçmiş dönemlerden biraz daha iyi, yıllık bazda %10,2’lik bir büyüme söz konusu. Pegasus için hafif olumlu.

Son olarak TAV’ın Türkiye’deki havalimanlarına baktığımızda, İstanbul Atatürk Havalimanı hariç yıllık bazda %0,4’lük bir daralma görüyoruz. 

Bu daralmanın en büyük nedeni sezonun bitmesiyle turistlerin en çok tercih ettikleri havalimanlarının toplam içerisindeki ağırlığının azalması. Şirketin diğer iki büyük havalimanı olan Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes’te ise yıllık bazda daralmya devam etti. Sonuç olarak bu verilerin TAV için nötr olduğunu düşünüyoruz.

 *Kasım ayı olarak düzeltilmiştir.


Kaynak: Yatırım Finansman

 

Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder