Küresel piyasalarda bir süredir fiyatlamalara yön veren ana tema konumunda olan ABD-Çin ticaret müzakerelerinde önemli bir eşik geride kaldı. Henüz detayları tam olarak belli olmasa da iki ülke arasında “Faz-1” olarak nitelendirilen süreç beklendiği şekilde olumlu yöne evrildi. Buna göre, ABD’nin 15 Aralık tarihinde uygulamaya alacağını belirttiği tarifeler aktif hale getirilmedi. Öte yandan Eylül ayından bu yana uygulanan %15’lik tarife dilimi ise karar öncesi seviye olan %7.5’e güncellenecek. Sürecin şekillenmesine göre mevcut tarifeler üzerinde de değişiklik söz konusu olacak. Çin cephesi ise 40 milyar dolarlık –beklenti bu şekilde- yıllık tarım ürünü satın alacak. Toplam rakam 200 milyar dolar civarında şekillenecek ve sanayi ve enerji ürünlerini de kapsayacak. Fikri hakların korunması ve ABD’li şirketlere finansal hizmetlerin açılması, teknoloji transferi konularında daha fazla çaba gösterilecek. Faz-2’nin ne zaman devreye alınacağı noktasında henüz bir netlik bulunmuyor.
Gerek beklentilerin önden satın alınmış olması, gerek İngiltere seçimlerinden Muhafazakar Parti galibiyetinin tahmin edilenin ötesinde gerçekleşmesi ve gerekse yıl sonu işlemleri açısından artık kritik dönemece girmiş olmamız nedeniyle piyasa tepkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Yeni günde Asya’da karışık bir resim oluşurken, ABD endeks vadelilerinde de sınırlı-olumlu bir açılış gerçekleşebileceğini işaret eden fiyatlamalar takip edilmekte. Yuan, tahmin edilebileceği üzere Amerikan doları karşısında değerlenirken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması Ağustos ayı başlangıcından bu yana en yüksek düzeyde gerçekleştirilerek psikolojik önemi bulunan 7.00 seviyesinin aşağısında takip edilmekte.
Nispeten daha öngörülebilir bir sürece işaret eden Brexit gelişmeleri ve karşılıklı güçlük çıkarma sürecinin ardından diyalog kanalının şu aşamada daha aktif olduğu ticaret müzakerelerinden hareketle kısa vadeli risk iştahının korunacağını tahmin ediyoruz. Bahse konu eğilim gerek global endeksler gerekse yerel varlıklar açısından söz konusu olacak. BİST 100 endeksi açısından kısa vadeli görünümde 112500 seviyesi 2019 tamamlanmadan en kritik direnç noktası olarak öne çıkarken, 12 ay vadeli fiyatlamalarda görünümün hala daha pozitif tarafta kaldığını ve 120000-130000 aralığını işaret ettiğini –temel analizde- yinelemek isteriz. USDTRY paritesinde 5.8280 direncini yukarı yönün devamı açısından yakından izliyoruz.
Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder