İller

17 Aralık 2019 Salı

Sabah stratejisi

Risk iştahının genel olarak global çapta korunduğu, hisse senetlerine yönelik iyimserliğin yatırımcı kesiminde bir adım önde tutulmasına rağmen ivmenin kısmen düştüğü ve-fakat yerel varlıkların performans açısından ayrıştığı bir günü daha geride bıraktık. Emsallerinden fiyatlama eğilimi olarak ayrışan yerel varlıklar kendi içlerinde de farklı davranışlar sergileyerek dikkat çekti. Lira, çapraz parite işlemlerinde Amerikan dolarına karşı günü %0.63 gerileme ile tamamlarken, BİST 100 endeksi iyimser kalmaya çalıştığı seans içerisinde %0.04 gerileme ile günü 111073 puan seviyesinden tamamladı. Faiz cephesi ihalelerin takip edildiği ve Aralık ayı borçlanmasının tamamlandığı günde yatay seyretti.

Siyasi cepheden NATO üslerine yönelik gelen hafta sonu açıklamaları ve dün ABD Senatosu’nda oylanan savunma bütçesi öncesinde USDTRY paritesi kısa vadeli opsiyon oynaklıklarındaki artışın da etkisiyle teknik olarak takip edilen 5.85 direncini yukarı yönde aşarak eğilimini daha önce belirttiğimiz şekilde 5.85-5.95 aralığına taşımak istedi. Öte yandan oynaklık-CDS ayrışması Salı günü işlemlerinde de dikkat çekti. 5Y vadeli ülke risk primi günü 285bp düzeyinden tamamlayarak %1 gerilerken, Temmuz 2018 seviyelerine geriledi. Nispeten daha orta-uzun vadeli opsiyon oynaklıklarında ise kayda değer yükseliş olmaması liranın ciddi baskı altında kalarak değer kaybedebileceği düşüncelerini şu aşamada rafa kaldırıyor.

Global cephede ise İngiltere’de Perşembe günü gerçekleştirilen seçimin ardından Başbakan Johnson’ın AB’den çıkış sürecini hızlandırabileceği şeklindeki açıklamalarının etkileri izleniyor. GBPUSD paritesi sandık çıkış anketlerinin yayımlandığı bölgeye çekilirken, 1.35 civarındaki yükseklerini Asya’da 1.31’in aşağısına dek çekme çabası içerisinde. 12 Aralık tarihinden bu yana poundun Amerikan doları karşısındaki zayıflaması %0.23 ile hareketin başladığı bölgeye geri geldiğini sayısal anlamda da teyit ederken, aynı süre zarfında liradaki kayıp ise %1.6 oldu.

ABD endekslerindeki yatay-pozitif kapanışlar yeni güne de taşınmış durumda. Asya işlemleri net bir yön ortaya koymazken, makro veri takvimi açısından Euro Bölgesi’nde takip edilecek olan enflasyon ve Almanya IFO gerçekleşmeleri dışında önemli bir başlık bulunmuyor.

Bugün ABD’de Temsilciler Meclisi’nin Başkan Trump için azil oylaması gerçekleştirmesi bekleniyor. Eğer Demokrat Parti’nin tüm temsilcileri parti yönetimi kararı çerçevesinde tavır takınacak olursa Donald Trump TM nezdinde azledilen üçüncü başkan olacak. Devam eden süreçte ise Senato ayağı takip edilecek ve bu kısımda Cumhuriyetçi Parti desteği ile engellenmesi bekleniyor.

Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder