İller

22 Aralık 2019 Pazar

Sabah stratejisi

Yılın son işlem haftasına neredeyse olmayan haber akışı ve düşük işlem hacmi ile merhaba diyoruz.

ABD’de majör hisse senedi endekslerinin rekor yüksek seviyelerdeki kapanışlarının ardından benzer iyimserlikte görünüm Asya fiyatlamalarında da geçerli. Dolar endeksi yatay seyrederken, ABD 10 yıllık kağıdında faiz seviyeleri bir önceki haftaya kıyasla gerileyerek %1.90’da oluşuyor. GBPUSD paritesi 1.30, EURUSD ise 1.1080 civarında yataylaşmış durumda.

Haftanın son işlem gününde takip edilen ABD 3Ç GSYH verisinde sürpriz olmadı ve %2.1 ile yatay seyretti. İç tüketim büyümede belirleyici faktör olmaya devam ederken, faiz ve Amerikan doları fiyatlamaları üzerinde doğrudan bir etkileşimi gözlenmedi.

Çin yönetiminden gelen haberlere göre, “Faz-1” anlaşması kapsamında olmayan, ithal edilen bazı ürünler üzerindeki tarifeler Ocak ayı ile birlikte indirilecek. Karardan olumlu etkilenmesi beklenen bazı ülkeler; Yeni Zelanda, Kosta Rika, Şili ve Peru. Ayrıca, söz konusu adımın içeride domuz gribi nedeniyle yükselen gıda fiyatlarına da düşürücü yönde etki yaratması bekleniyor. Öte yandan ABD tarafının temsilcisi Lighthizer’ın açıklamasına göre ise, iki lider arasındaki anlaşmanın imzalanması Ocak ayında söz konusu olabilir.

Yerel varlıklar cephesinde ilk işlemler USDTRY paritesinin 5.94 sınırında işlem görmesi şeklinde oluyor. 13 Aralık tarihinden bu yana Amerikan doları karşısında %2.2 gerileyen lira emsallerinden negatif yönde ayrışırken, Doğu Avrupa para birimleri zayıflamada eşlik ediyor. Aynı süreçte Güney Afrika randı %1.95, Şili pezosu ise %1.40 değer kazandı. Buradan hareketle, son dönem içerisinde baskılanan üyelerle lira arasında portföy değişimi olduğunu düşünmek yanlış olmayabilir.

Genel risk algısının içeride yurt dışı piyasalardan ayrışma şeklinde devam edeceğini değerlendirmiyoruz. BİST 100 ve lira işlemlerindeki ayrışma söz konusu düşüncemize yardımcı oluyor. Ancak, yurt dışı piyasalarda 25 Aralık sonrası başlayacak olan tatillerin işlem hacmi düşüşü şeklinde içeriye yansıma göstermesi yukarı yönlü hareketi sınırlayabilir. 112500 bölgesi endeks açısından öne çıkan ana direnç noktası konumunda. Paritede ise 5.95’i yakından izliyoruz.

 

Kaynak: Orkun Gödek / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder