İller

22 Aralık 2019 Pazar

Yurt içi ve yurt dışı gelişmeler izleniyor

BIST100…Yurtiçi ve Yurtdışı Gelişmeler İzleniyor… Gelişen piyasa ülke endekslerinin zayıf seyrettiği işlem gününde, BIST100 endeksi haftalık kaybının bir kısmını geri aldı. Haftanın son işlem gününe yükselişle başlayan BIST100 endeksi, gün içi kazançlarını 111 bin seviyesinin üzerine taşıdı. Geride kalan süreçte jeopolitik ve siyasi risklerin yükselişi, endeks üzerindeki pozitif görünümü de gölgelerken, ABD-Türkiye ilişkileri, S400 eksenindeki gelişmeler, Doğu Akdeniz gerilimi diplomatik ilişkilerimizin seyri açısından takip edilmeye devam edecek, haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olmayı sürdürecektir.

USDTRY…Haftanın Son İşlem Gününde Kayıplarını Durdurdu… TL varlıklar üzerinde hafta boyunca hissedilen baskının haftanın son işlem gününde ortadan kalkmaya başladığı görüldü. Merkez Bankası Ağustos ayından sonra ilk defa 6 ay vadeli 1 milyar dolar döviz karşılığında TL swap ihalesi açtı. Dolar majör para birimleri karşısında değer kazanırken, gelişen piyasa ülke para birimleri karşısında değer yitirdi. Dolar TL kurundaki 5.94 direnci yakında takip ediliyor. Bu direnç noktasının aşılması durumunda gelişen piyasa ülkeleri para birimlerine olan fon akımının devam etmesi durumunda kurda bir miktar gevşeme yaşanabilir, siyasi ve jeopolitik risklerin belirginleşmesi, gündemden düşmemesi durumunda ise 6 önemli bir psikolojik seviye olarak karşımıza çıkabilir.

EURTRY…Jeopolitik Riskler Ön Planda… Washington, Brüksel ve Ankara hattındaki gelişmeler TL varlıklar üzerindeki baskıyı arttırdığı bir hafta geride kaldı. TL varlıklar haftanın son işlem gününde gelişen piyasa ülkelerinde akan fon akımından destek sağlarken, jeopolitik ve siyasi risklerin belirginleşmesi durumunda Euro TL kurunda yukarı yönlü baskı oluşabilir.

EURUSD…Parite Yeniden 1.11 Seviyesinin Altında…Noel tatili öncesinde dar bir bant içerisinde fiyatlanan paritenin makroekonomik verilere olan hassasiyeti devam ediyor. FED'in enflasyon hedefi olarak takip ettiği PCE ve nihai üçüncü GSYİH verisi ekonominin güçlü konumunu teyit etti. Politik belirsizliklere rağmen, ticaret iyimserliğinin devam etmesi, ABD'nin Kanada ve Meksika gibi sınır komşularıyla imzaladığı ticaret anlaşmalarının Temsilciler Meclisi'nin onayından geçmesi dolara global bazda değer kazandırıyor.

XAUUSD…Olumlu Haber Akışına Direnç Gösteriyor… Ons altın geçtiğimiz haftalarda güvenli varlıklar açısından olumsuz fiyatlanabilecek ticaret anlaşması, Brexit ve FED'in faiz indirimi duraklaması meselelerini hasarsız atlattı. Küresel risk iştahındaki yükselişe rağmen altının ons fiyatı sınırlı da olsa yükseldi. Washington ve Pekin arasında yeni bir güç gösterisinin olup olmayacağı, makroekonomik verilerin kötüye gitmesi durumunda FED'in izleyeceği faiz reaksiyonunu ve dünyanın en büyük beşinci ekonomisi olmadan Avrupa Birliği'nin nasıl ayakta kalacağına dair negatif senaryolar altın pozisyonlarını şimdilik koruyor. Küresel büyümeye yönelik endişelerin canlanmasıyla ons altın eski performansına geri dönüş gösterebilir.

GLDGR…280 TL Üzerine Tutundu…Gram altın fiyatları, geçtiğimiz hafta piyasalarda oluşan iyimserliğe gösterdiği dirençle birlikte 1480 $ seviyelerini test eden ons altın ve TL'deki değer kaybından destek buluyor. 275 TL seviyeleri pivot bölge olarak karşımıza çıkmakta, 286 TL seviyelerindeki direnç noktasının kırılması durumunda gram altın fiyatlarının rekor seviyeleri test etmesi beklenebilir.

BRENT… Riskli Varlıklara Olan Talep Petrol Fiyatlarındaki Artışı Tetikliyor… OPEC+ arz kısıntısına 2020 yılında devam edeceklerini teyit etti. Küresel ticaret hacminde artış beklentisi fiyatları yukarı çekiyor. Fiyatların son dönemde artışın arkasında talep ve arz yönlü katalizörler bulunuyor. Küresel ekonomide toparlanma belirtileriyle birlikte brent petrolün varil fiyatında yukarı yönlü baskı devam edebilir.

SP500…ABD Hisse Senedi Piyasaları Rekor Tazeledi…Demokratların azil soruşturmasını Senato'ya sunma konusunda çekimser davranması, Donald Trump'ın seçimlerde ve azil sürecinde elini güçlendiriyor. S&P500 endeksi Noel haftasına girilirken küresel ekonomik görünümdeki toparlanma belirtileriyle birlikte ralliye devam ediyor. Cuma günü 3,221 puana yükselerek tüm zamanların rekorunu kıran S&P500 endeksinin gündemdeki gelişmelere olan hassasiyeti devam etmektedir.

HİSSE TEKNİK MERCEK

Yükselişe Başlayanlar ..KOZAA, TUPRS, DOCO, IHYAY

Düşüşe Başlayanlar.. EKGYO, KAREL, MARTI

Kaynak: Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder