İller

7 Ocak 2020 Salı

ABD - İran arasındaki tansiyon yükseliyor


Bu sabah İran, Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu Ayn El Asad üssüne 12 balistik füze kullanarak saldırı düzenledi. Sıcak haber akışları an itibariyle de devam ederken, İran kanadından ilk misilleme adımın gerçekleştiğine dair açıklama geldi. Yaşanan bu olay ons altının 1611$ seviyesini test etti. Petrol fiyatları %1.5 yukarıda ve Brent petrol fiyatı 70$ sınırına çok yakın bir noktada işlem görüyor. Riskler artıyor ve bu durum hem güvenli liman varlıklarını desteklerken diğer yandan arz endişesi ile petrol fiyatlarını da tetikliyor. Diğer yandan bugünkü veri takviminde önemli başlıklar yer alırken, bu dataların gelişmelerin gölgesinde kaldığını söylemek gerek. Haber başlıkları fiyatlar açısından önemli olacak. Asya endeksleri an itibariyle satıcılı seyretmekte ve Japonya Nikkei endeksinde satışlar %2 seviyesine yaklaştı.

Yurtiçi piyasalarda ise bu gelişmenin ardından kurda 5.97 çevresindeki seyrin korunduğu gözleniyor. BIST100 ise dün açılışta pozitf başlayıp günü de %1.07 yukarıda 112.599 puanla tamamladı. Risk algısındaki bozulma, global endekslerdeki satış dalgası endeks üzerinde bugün baskı yaratabilir. Bu nedenle açılış sonrasındaki dalgalanmaya ve haber başlıklarına karşı temkinli olmakta fayda var.

ABD - İran arasındaki tansiyon yükseliyor...

Manşette Öne Çıkanlar

· Euro Bölgesi’nde aralık ayında TÜFE verisinin ilk okuma değeri beklentiye paralel şekilde %1,3 seviyesinde arttı. Bir önceki aya ait veri %1,0 oranında artmıştı.

· İngiltere Merkez Bankası Başkanı M.Carney, merkez bankalarının para politikası cephanelerinin 10 yıl önceki global finansal kriz tarafından tüketilmiş olmaları nedeniyle keskin bir ekonomik daralma ile mücadele edemeyebileceklerini söyledi.

· İngiltere Başbakanı Johnson, bugün Londra'da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya gelecek.

· İran, ABD’nin Irak’ta bulunan Ayn el-Esad hava üssüne balistik füzeli saldırı düzenledi.

· Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder