İller

9 Ocak 2020 Perşembe

Asya borsalarında endeksler ticaret anlaşması beklentileriyle toparlandı


 İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılmasını sağlayıcı açıklamaların ardından, Asya borsa endeksleri ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserliği satın aldı. 

Haber yayına hazırlandığı sırada Tokyo Nikkei endeksi yüzde 0.43 artışla 23,841.84 puan, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0.23 kayıpla 3,087.88, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0.12 artışla 28,595.54 puan seviyesindeydi.

Piyasa uzmanları Faz 1 anlaşmasının iyimserliğiyle bir süre piyasalarda ralli yaşanabileceğini ifade ediyor.

Faz 1 anlaşması kısıtlı bir ticaret anlaşması niteliğini taşıyor. Anlaşmañın imzalanmasının ardından Faz 2 görüşmelerine baslanacağını Trump Aralık ayı ortalarında açıklamış ve bir kaç kez tekrar dile getirilmişti.

Söz konusu anlaşma, 18 ayı aşkın süredir yaşanan ticaret savaşlarının küresel ekonomiye verdiği zararları azaltma ve özellikle küresel durgunluk riskinin giderilmesi için bir ön adım olarak niteleniyor ancak Faz 2 görüşmelerine gemen başlanacak olması, Faz 1'in çok kısa ömürlü olacağı şeklinde yorumlanıyor. 

Bununla birlikte uzmanlar, Faz 2'nin Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri nedeniyle yıl sonuna kadar imzalanmasının pek imkân dahilinde olmadığı görüşünde birleşiyor
    
New York endeksleri de ticaret anlaşması beklentileriyle dün, günü yeni rekorlardan tamamlamıştı.

Öte yandan Çin, resmi olarak resmi müzakerecisi Liu He'nin 13-15 Ocak tarihleri arasında Faz 1 anlaşmasını imzalamak için ABD'olacağını açıkladı.


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder