İller

7 Ocak 2020 Salı

New York Borsası’nda endeksler İran-ABD tansiyonunda artışla geriledi


 

    Orta Doğu’da ABD-İran arasında bir sıcak çatışma yaşanabileceği endişelerinin ağır bastığı New York Borası’nda ekonomik verilerin geri planda kalmasıyla endeksler geriledi.

    S&P 500 endeksi yüzde 0.28 kayıpla 3,237.18 puandan, Dow Jones 30 endeksi yüzde 0.42 kayıpla 28,583.68 puandan, Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 0.03 kayıpla 9,068.58 puandan kapandı.

    Haftanın ilk gününde iki ülke arasında doğrudan çatışma olmayacağı fikrinin ağır basmasıyla yükseliş yaşanann New York Borsası’nda, Salı günü beklentinin tamamen tersine döndüğü ve endişelerin somut ekonomik verilerin önüne geçtiği gözlendi.

     ABD’nin en büyük petrol şirketlerinden Exxon’un, Irak’ta bulunan ABD’li personelinin tamamını geri çektiğini açıklaması da piyasadaki endişeleri destekledi.

     ABD'de fabrika siparişleri Kasım'da aylık yüzde 0,7 geriledi. Piyasa beklentisi fabrika siparişlerinin yüzde 0,8 azalacağı yönündeydi. Ekim ayına ilişkin veri yüzde 0,3 artıştan yüzde 0,2 artışa revize edildi.

    Söz konusu dönemde ulaşım hariç fabrika siparişleri ise yüzde yüzde 0,3 arttı.

    ABD Savunma Bakanı Esper, İran’ın bir şekilde misilleme yapmasının beklendiğini, ABD’nin savaş aramayacağını ama bir savaşı bitirmeye hazır olacağını açıkladı. Başkan Trump’da bir basın toplantısında daha önce açıkladığı İran’ın kültürel alanlarının da hedefleneceği tehdidini geri aldığını açıkladı.

     Öte yandan Çarşamba günü erken saatlerde İran, ABD’nin Irak’taki iki askeri üssüne balistik füzelerle saldırıda bulundu. Üslerdekiölü, yaralı ve hasar konusunda henüz resmi kaynaklardan açıklama yapılmadı.


     Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder