İller

27 Nisan 2020 Pazartesi

Hafta genelinde dikkatler, Merkez Bankaları’nda


Küresel tarafta pandeminin etkisiyle beraber hafta genelinde piyasaların odak noktasında Merkez Bankaları Toplantılarında alınacak kararlarda olacaktır. Gün içinde düzenlenmesi planlanan Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısının, haftanın ilk işlem gününde gerçekleştirilmesi ve piyasaları desteklemeye yönelik atmış oldukları adımlar takip edildi. BOJ, Hazine tahvili alımlarına ilişkin sınırlamaları kaldırdı ve şirket tahvili alımlarını da artırdığını açıkladı. Bununla beraber virüs salgının ekonomik aktivite üzerinde yaratacağı hasara yönelik önemleri genişletmiş oldu. Japonya Ekonomi Bakanı Nishimura ise; Hükümetin ve Merkez Bankası’nın koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Bunun dışında yarın FED politika toplantısıyla beraber Perşembe günü düzenlenecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında alınacak kararlar piyasa fiyatlamalarında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Geçtiğimiz hafta sonu Avrupa Birliği üyesi ülkeler, AB ekonomisinin Covid-19 pandemisine karşı korunması için 1 trilyon Euro’luk acil durum bütçesi üzerinde anlaşmaya vardığına yönelik gelen haber akışları sonrasında dikkatler ECB’nin politika toplantısında alınacak kararlarda olacaktır. Diğer taraftan pandeminin merkezi haline gelen ABD cephesinde ise; hükümet tarafından mali teşvikler devam ederken, FED tarafından alınacak kararlar önemli olacaktır. Hatırlanacağı gibi FED’in, pandeminin etkisini azaltmaya yönelik sınırsız likidite enjekte etmesiyle beraber piyasalarda pozitif etkilenmişti. FED’in bu adımı sonrasında alacağı yeni kararlar yine fiyatlamalar üzerinde volatil hareketlere neden olabilir.

Bu gelişmelerin dışında son zamanlarda piyasa monitörlerinin yakından takip ettiği petrol fiyatlamalarındaki değer kayıpları her geçen gün daha da derinleşiyor. Küresel tarafta petrol arzında yaşanan artışla birlikte tüm dünyada depolama kapasitesinin de dolmuş olması dikkatleri çekiyor. Bunun yanı sıra virüs salgınının ekonomik aktivite üzerinde yaratmış olduğu daralma ülkelerin üretim çarklarını da durdurmuş durumda. Bu bağlamda talep tarafında yaşanan daralmaya karşın arz tarafında yaşanan artış fiyatlamaları baskı altına alıyor. Şayet önümüzdeki süre zarfında arz kesintisinde yeni bir anlaşmaya gidilmemesi ve bunun yanı sıra özellikle talep tarafında canlanmanın yaşanmaması son dönemlerde yaşanan düşüş eğilimini destekleyebilir.

Yeni günde ekonomik takvimde ABD cephesinde açıklanacak Mal Ticaret Dengesi, Conference Board (CB) Tüketici Güveni rakamları takibimizde olacaktır. Bunun dışında Hükümetlerden ve Merkez Bankaları’ndan gelebilecek teşvik paketleriyle birlikte virüs salgınına yönelik sağlık alanında atılacak adımlar piyasa fiyatlamaları açısından kritik önem taşımaktadır.

EURUSD

Euro Bölgesi'nde pandemiye karşı teşvik paketi konusunda üye ülkelerin anlaşma sağlaması hafta başlangıcında parite tarafında tepki alımlarına neden olsa da küresel tarafta Dolar varlıklarına geçiş hala devam etmekte. Bu bağlamda 1.1000 - 1.0800 bant aralığını takip etmekteyiz. Bu noktalarda yaşanambilecek kırılımlar hareketliliğin devamlılığı açısından önem arz edebilir. 1.0800 destek seviyesinin geçilmesi halinde 1.0740, 1.0700 ve 1.0665 destek seviyeleri gündeme gelebileceği gibi 1.1000 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise 1.1040, 1.1085, 1.1130 ve 1.1200 direnç seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya negatif eğilimde başlangıç yapan TL varlıkları'nda önemli olarak gördüğümüz 7.0000 direnç seviyesini takip etmekteyiz. Bu noktanın geçilmesi halinde 7.0400, 7.1000, 7.1400 ve 7.2200 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Aksi takdirde diğer merkez bankaları ile yapılabilecek swap anlaşmasına yönelik somut adımların atması ve likidite kaygısının ortadan kalması TL varlıklarında toparlanma eğilimi gösterebileceği gibi kur tarafında da 6.9000, 6.8450, 6.8000 ve 6.7500 seviyelerinin yeniden gündeme gelmesine neden olabilir.

GBPUSD

Risk alma iştahında yaşanan kısmi toparlanma hareketi paritede yukarı yönlü eğilime destek oldu. Şu anda 1.2400 seviyesinin üzerinde bir fiyatlama söz konusu. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.2500, 1.2525, 1.2565 ve 1.2600 direnç seviyesi takip edilebilir. Aksi takdirde oluşabilecek aşağı yönlü hareketliliklerde ise 1.2375, 1.2330, 1.2300 ve 1.2275 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

BRENT PETROL

Petrol arz tarafında yaşanan artışa pandeminin etkisi ile beraber ülkelerin üretim kanallarının askıya alınması ve bu anlamda talep tarafında yaşanan daralma da eklenince fiyatlamalarda satış yönlü işlemleri ağırlık kazandı. Şu anda 22 dolar seviyesinin hemen üzerinde bir fiyatlama söz konusu bu nokta üzerinde kalıcılık sağlaması halinde toparlanma hareketi görülebilir bu durumda 26 dolar seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak 22 dolar seviyesinin altına inilmesi durumunda yeniden 16 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir.

ONS ALTIN

Küresel tarafta oluşan sınırlı iyimserlik Değerli Metal'de 1700 seviyesinin altına inilmesine neden oldu. Bu nokta altında kalıcılık sağlanması halinde 1690, 1684, 1677 ve 1674 seviyeleri karşımıza çıkabileceği gibi 1700 üzerinde kalınması durumunda ise yeniden alış yönlü işlemler ağırlık kazanabilir. Özellikle hafta genelşnde merkez bankaları'nın politika toplantılar takip edilecekken genişlemeci politikanın devam etmesi emtia tarafında pozitif etki yaratabilir. Bu durumda ise 1714, 1720, 1727 ve 1734 direnç seviyeleri takip edilebilir.

S&P 500

Son zamanlarda sınırlı hareketliliğine devam eden endeks tarafında şu anda pozitif eğilim devam etmekte. Teknik olarak özellile 2880 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması 3000  seviyelerinin hedef haline gelmesine neden olabilir. Ancak bu nokta öncesinde 2940 ve 2975 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. Aksi takdirde endeks tarafında görülebilecek aşağı yönlü eğilimde 2750 ana destek seviyeusi önemini korumaya devam ediyor. Bu noktanın altına inilmesi durumunda 2500 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

DAX 30

Küresel tarafta oluşan sınırlı iyimserlik borsalarda yukarı yönlü eğilime destek oldu. geçtiğimiz günü 10700 direnç seviyesinin hemen altında kapanış gördüğümüz endeks tarafında bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 11000 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde 10600 seviyesinin altına inilmesi halinde ise satış baskısı oluşabilir ve 10500 seviyeleri hedef haline gelebilir.

Kaynak:Işık FX
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder