Dünya’nın koronavirüsle mücadelesi son hızla devam ediyor ve vaka sayıları da artıyor. Dün itibariyle dünya genelinde toplam vaka sayısı 1.8 milyonu aştı. ABD’de vaka sayısı 550 bine ulaşırken Avrupa’da İspanya ve İtalya’nın vaka ve ölüm sayılarındaki gerileme umut veriyor. İtalya’da yeni vaka sayısı dün 4.092 olarak açıklandı ve hayatını kaybeden kişi sayısı 431 ile 19 Mart’tan bu yana en düşüğe yöneldi. Türkiye’de ise dün 4.789 yeni vaka daha tespit edildi. 35.720 test gerçekleştirildi. Dün vefat eden kişi sayısı 97 olurken iyileşen kişi sayısı ise 481 oldu. Cumartesi günkü verilerde de iyileşen hasta sayısı 542 olarak gerçekleşmişti. Dün itibariyle Türkiye’de test sayısı önceki güne göre artmasına rağmen, pozitif vaka ilk defa hem oransal, hem de sayısal olarak düne göre azaldı. Hem ölüm oranı, hem de ölümlerin artma hızı bugün de düşmeye devam etti. Entübe hasta sayısı, ikinci kez sayısal olarak düştü. Hayatını kaybedenlerin katlanma süresi 8,2 güne çıktı. Bu açılardan baktığımızda iyileşen hasta sayısındaki artış, entübe hasta sayısındaki azalış olumlu bir görünüm ortaya koyuyor. Cuma akşamı açıklanan sokağa çıkma yasağı sonrası yaşanan gelişmelerin olumsuz etkisini yaşamazsak durum kontrol altında olmaya devam ediyor diyebileceğiz. Şu an için görünüm yurtdışına göre nispeten olumlu seyrediyor denilebilir. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diliyoruz.
Geçen hafta ülkemizin yaşanan durum itibariyle oluşan döviz ihtiyacının karşılanabilmesi adına IMF ile temasta olduğuna dair IMF yetkililerinden açıklamalar gelmiş ve bu Türk Lirası varlıklar üzerinde olumlu etkiler yaratmıştı. Fakat dün yabancı bir yayın kuruluşunda yayınlanan habere göre Türkiye, ekonomisine zarar veren koronavirüs krizini aşmada yardım için IMF'ye başvurabileceği yönündeki spekülasyonlara karşı geri adım attı. Konu hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın iddiaları yalanlayarak "Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma yeni bir kredi almak gibi bir durumu gündeminde yok. IMF diye bir gündemimiz yok. Ama bu küresel krizden hep birlikte çıkacağız" diyerek böyle bir planın olmadığını söyledi. IMF dışında döviz sağlanması amacıyla geçen hafta gelen bilgiler G20 ülkeleriyle veya FED ile bir swap hattı açılması yönünde. Bu konuyla ilgili haber akışlarının bu hafta da izleneceğini söyleyebiliriz.
Diğer bir önemli konu olan petrol arzı konusunda da muamma oluşmuştu. Geçen haftanın sonunda OPEC+ ülkelerinin 10 milyon varil arz kısıntısında anlaşmaya varıldığı açıklansa da son anda Meksika masadan kalkmıştı. Son gelen haberlere göre OPEC, Rusya ve diğer petrol üreten ülkeler, koronavirüs pandemisinin ortasında petrol fiyatlarını desteklemek için küresel arzın yaklaşık % 10'unu temsil eden rekor bir miktarda üretimi azaltma konusunda anlaştı. İki OPEC+ kaynağı, OPEC+ olarak bilinen grubun, Meksika ile uzlaşmanın ardından Mayıs-Haziran döneminde üretimi 9,7 milyon varil azaltmayı kabul ettiğini söyledi.
Dün akşam BDDK ise piyasalar açılmadan önce bankaların, yurt dışı yerleşiklerle vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri işlemler için öz kaynakların %10’u nispetinde belirenmiş olan sınırlamanın, %1 olarak yeniden belirlenmesine karar verildiğini duyurdu. Geçen yıldan bu yana uygulanan bu yöntem ile kurdaki yükseliş eğiliminin önüne geçilmesinin amaçlandığını söyleyebiliriz.
Bugün Avrupa piyasaları paskalya tatili nedeniyle yine kapalı olacak. Yurtiçinde ise sanayi üretimi verisi takip edilecek
Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder