KOBİ’lerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle 2018 yılından bu yana sürdürülen Dijital Anadolu Projesi, Dijital Dönüşüm Merkezi’nin desteğiyle online platformda devam ediyor. Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen dijital etkinliğin Mayıs ayındaki son konukları, Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı ve İşNet Genel Müdürü Mehmet Fahri Can oldu. Etkinliğin onur konuğu Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, günümüzde en değerli sermayenin veri olduğuna dikkat çekerek KOBİ’lere önemli tavsiyelerde bulundu.
29 Mayıs 2020 / İstanbul – Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası tarafından üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, pandemi döneminde online platformda KOBİ’ler ile buluşmaya devam ediyor. TÜRKONFED’in yürütücülüğünü üstlendiği Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) de ücretsiz dijitalleşme desteği sağladığı etkinliğin Mayıs ayı programı, iş dünyası ve dijital alanın önde gelen isimlerinin katılımıyla tamamlandı. 28 Mayıs 2020 Perşembe günü Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde, Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı ve İşNet Genel Müdürü Mehmet Fahri Can’ın katılımıyla gerçekleştirilen online ekinliğin onur konuğu ise Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz oldu.
Muharrem Yılmaz: “Pandemi geleceği yaratmıyor, var olan trendleri hızlandırıyor”
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, pandemi sürecinde trendlerin hızlandığını söyleyerek, “Pandemi geleceği yaratmıyor, var olan trendleri hızlandırıyor. Baktığınız zaman hiçbir şey icat edilmedi, yalnızca daha fazla kullanılmaya başlandı. Belki üç yılda yaşanacak sıçrama üç ayda oldu. Dolayısıyla hiç bilmediğimiz, panik yaşayacağımız bir durum söz konusu değil. Önemli olan bu değişime hızla ayak uydurmak, değişimi kabullenmek. İşlerinin başında olan ve büyük şirketlere nazaran daha hızlı karar alma mekanizmasına sahip olan KOBİ’ler, bu avantajlarını kullanırlarsa başarı yakalayabilir, rekabet güçlerini artırabilirler” dedi.
“En değerli sermayemiz veri ambarımız”
KOBİ’lere dijitalleşmeleri yönünde tavsiyede bulunan Muharrem Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sütaş olarak büyük çiftliklerimiz, ambarlarımız var ancak işletmemizin geleceği için çok daha önemli bir ambara sahibiz: Veri ambarı! Bu bizim en değerli sermayemiz; üzerinde çalışarak, işleyerek verimliliğimizi artırıyoruz. KOBİ’lerin de ilk etapta dijital altyapılarını ele almaları, verileri iyi analiz ederek yeni stratejiler oluşturmaları ve e-ticaret alanında kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.”
Didem Duru: “KOBi’ler web sitesi açmanın ötesine geçmeli”
Dünya ekonomisinin dijital dönüşüm etrafında şekillendiğini vurgulayan Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, “Dijital dönüşüm ve teknoloji, uzun yıllardır yalnızca bireylerin ve şirketlerin değil, ülkelerin de gündeminde. Bu sürecin bir parçası olmak ve varlıklarını sürdürmek isteyen KOBİ’ler, e-fatura kullanmanın, web sitesi açmanın veya sosyal medyada paylaşımda bulunmanın ötesine geçmeli. Şirketler, iş yapış şekillerinden insan kaynağının adaptasyonuna kadar tüm süreçleri ciddi bir şekilde ele alarak yola koyulabilirler. Faaliyet gösterdikleri sektör ve ölçeklerine göre altyapılarını güçlendirmeleri, özellikle evden çalışmayla birlikte daha büyük bir tehdit haline gelen veri güvenliğini sağlamak için uzman desteği almaları da son derece faydalı olacaktır” diye konuştu.
Öget Kantarcı: “E-ticaret günümüz koşullarında ticaretin kendisi oldu”
KOBİ’leri dijital alanda bekleyen fırsatlar hakkında bilgi veren GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, “Türkiye 2015-2019 yılları arasında e-ticaret alanında ortalama yüzde 35 büyüdü, bu büyüme önümüzdeki dönemde daha da artacak. Dolayısıyla e-ticaretin günümüz koşullarında ticaretin kendisi olduğu gerçeğini kabul ederek bu doğrultuda aksiyon alan işletmeler başarıya ulaşıyor. KOBİ’ler e-ticaret ve e-ihracat alanında cesaretli olmalı ve işin tüm inceliklerini öğrenmeliler. Bu noktada işe pazar yerlerinden başlamaları, hız ve düşük maliyet başta olmak üzere pek çok avantaj sağlayacak, aynı zamanda öğretici olacaktır. Bununla birlikte müşteri hizmetleri, dijital pazarlama ve ödeme sistemleri gibi geleneksel ticaretten farklılaşan alanlara yatırım yapmaları çok önemli. İçinde bulunduğumuz zorlukların kilidini ancak dijitalleşerek aşabiliriz” açıklamasında bulundu.
Mehmet Fahri Can: “KOBİ’ler yaratıcılık kaslarını ön plana çıkarmalı”
KOBİ’lerin gelişiminde inovasyonun etkisine dikkat çeken İşNet Genel Müdürü Mehmet Fahri Can ise “Pandemi döneminde yaşayarak öğrendiğimiz gibi artık hepimiz farklı düşünmek zorundayız. Özellikle büyük şirketlere kıyasla imkânları sınırlı olan KOBİ’lerin ayakta kalmaları ve gelişmeleri için yaratıcılık kaslarını ön plana çıkarmaları, bu dönemde öne çıkacak ürün ve hizmet taleplerine odaklanmaları gerekiyor. Bunu sağlamak için de özellikle iletişim anlamında bağlı kalmaları ve ihtiyaçlarına en uygun şekilde dijitalleşmeye yatırım yapmaları çok önemli. Büyük yatırımlar gerçekleştirmeden, bütçelerine en uygun şekilde sanal sunucu, sanal santral hizmetleri, teknolojik altyapı hizmetleri ve ödeme modellerinden yararlanabilirler. Birbirimizi desteklememiz gereken bu dönemde biz de İşNet olarak sunduğumuz ‘kullandıkça öde’ modeli ile KOBİ’lerimizin yanındayız. Bununla birlikte, 2020 yılında e-fatura ve e-serbest meslek makbuzuna (e-SMM) geçen Türkiye İş Bankası müşterileri, bu hizmetleri İşNet fatura platformu olan NetteFatura üzerinden maliyetsiz, taahhütsüz bir yıl boyunca ücretsiz olarak alabiliyor” şeklinde konuştu.
Ücretsiz dijital birebir koçluk hizmeti için başvuru alımı sürüyor
Dijital Anadolu Projesi, Haziran ayında iki haftada bir olmak üzere dijital liderler ile KOBİ’leri online platformda buluşturmaya devam edecek. Bunun yanı sıra, TÜRKONFED tarafından kurulan Dijital Dönüşüm Merkezi de Türkiye İş Bankası iş birliği ve BANDWITT çözüm ortaklığında Dijital Anadolu Projesi ile ulusal ölçekte ve online olarak KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğuna rehberlik etmeyi sürdürecek. Bu kapsamda, DDM’nin web sitesi www.ddm.org.tr üzerinden sisteme kaydolan ve dijitalleşme karnelerinin hesaplanabilmesi için gerekli koşulları sağlayan KOBİ’lere, dijitalleşme karnesi ve yol haritası ücretsiz olarak sunuluyor. Dijitalleşme karnesi oluşan KOBİ’ler içinden randevu talep eden ilk 100 şirkete BANDWITT tarafından ücretsiz olarak verilecek dijital dönüşüm alanındaki birebir koçluk hizmeti için başvuru alımı da devam ediyor.
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder