İller

17 Haziran 2020 Çarşamba

Virüs endişelerine rağmen ekonomiler toparlanmayı sürdürüyor


Dallas Fed Başkanı Kaplan, ABD ekonomisinde daralmanın muhtemelen Mayıs başında dip seviyeyi görüldüğünü söyledi. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ABD'nin ekonomik toparlanmasının beklenenden daha hızlı gerçekleşmesinin mümkün olduğunu, ancak performansın halk sağlığına bağlı olduğunu söyledi. Kaplan, Salı günü Bloomberg TV'den Kathleen Hays ile gerçekleştirdiği mülakatta "Toparlanma konusunda hem aşağı hem de yukarı yönlü risk var. Hangisinin gerçekleşeceği para ve maliye politikalarına daha az bağlı olurken, sağlık hizmeti politikalarını ne kadar etkin uyguladığımız daha fazla etkili olacak. Bunda ne kadar başarılı olduğumuz ne kadar hızlı büyüyeceğimizi belirleyecek. Ancak kesinlik yukarı yönlü bir durum söz konusu." dedi.

Öte yandan Fed Başkan Yardımcısı Clarida, koronavirüs pandemisinden kaynaklı ekonomik hasarın uzun vadeli enflasyon beklentilerini düşürerek Fed'in yüzde 2'lik hedefinden uzaklaştırabileceğini söyledi. Fed Başkan Yardımcısı Richard CLarida, koronavirüs pandemisinin neden olduğu ekonomik hasarın uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarını tehdit edebileceğini söyledi. Clarida, Dış Politika Derneği'nde yapacağı online konuşma metninde virüsten kaynaklı bozulmaların fiyatlar üzerinde genel olarak aşağı yönlü baskı oluşturduğunu ifade etti. Fed Başkan Yardımcısı "Dahası, uzun vadeli enflasyon beklentilerine ilişkin göstergelerin, daralma başladığında, yüzde 2 enflasyon hedefimizle uyumlu olduğunu düşündüğüm aralığın alt kısmında olduğunu, bu daralmanın sertliği düşünüldüğünde aralığın altına düşmesi riski bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

AB'de otomobil satışları Mayıs'ta sert düştü. Avrupa Birliği (AB) otomobil pazarında toplam satışlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşemeye başladığı mayıs ayında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 52,3 azaldı. AB ülkeleri arasında otomobil satışları mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre İspanya'da yüzde 72,7, Fransa'da yüzde 50,3, İtalya'da yüzde 49,6 ve Almanya'da yüzde 49,5 azaldı. AB üyesi 27 ülke arasında mayıs ayında en fazla yeni otomobil Almanya'da trafiğe çıktı. Bu dönemde Almanya'da 168 bin 148, İtalya'da 99 bin 711, Fransa'da 96 bin 310, Belçika'da 34 bin 752 ve İspanya'da 34 bin 337 yeni otomobil trafiğe tescil edildi. Öte yandan Avrupa Birliği (AB), sanayi sektörünün Çin'in desteklediği şirketlerin eline geçmesini önlemek için tedbir alıyor. Avrupa Birliği (AB), kendi sanayi sektörünü Çin ve diğer büyük güçlerce desteklenen şirketler tarafından artan satın alma tehditlerinden korumak için bir dizi önlem hazırladı. AB'nin Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, Pekin'in kıta üzerindeki ticaret hevesini engelleme çabaları dahilinde, Çarşamba günü lokal endüstrileri devlet destekli satın alma ve birleşme "avcılarına" karşı mücadelede desteklemek ve yabancı devletlerden destek alan rakipleri karşısında haksız rekabetten korumak için bir plan açıkladı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti, Türkiye'nin kendi bölgesinde ve ötesinde bir ekonomik güç merkezi olabileceğine dair mutlak inancının devam ettiğini belirterek, “Yaşanılan sıkıntılı zamanlara rağmen, Türkiye'ye ve geleceğine güveniyorum.” Dedi. Toplantıda konuşan Chakrabarti, Türkiye'nin kendi bölgesinde ve ötesinde bir ekonomik güç merkezi olabileceğine dair mutlak inancının devam ettiğini belirterek, yaşanılan sıkıntılı zamanlara rağmen, Türkiye'ye ve geleceğine güvendiğini ifade etti. Chakrabarti, Türkiye'ye güveninin, EBRD olarak, Türkiye’de yaptıkları on yıllık yatırımdan öğrendikleri her şeyden kaynaklandığını dile getirerek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin etkisinin EBRD bölgelerinde ciddi sorunlara yol açtığını aktardı.

USDTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününe 6.83 seviyesi civarında başlayan kur, devamında sınırlı bir hareket alanında 5.86 seviyesine kadar yükseldikten sonra tekrar geri çekildi.

 

Dolar endeksi gün içerisinde yeniden 97.00 Dolar seviyesi üzerini denedi ve kapanışı bu seviyenin hemen üzerinde tamamladı. Gelen bazı verilerin beklentileri karşılaması ve güvenli varlık talebinin birleşmesiyle Dolar endeksinin bu şekilde tutunması kur tarafına da yukarı yönlü istek şeklinde yansıyor. Virüs gelişmeleri yanında swap anlaşması gibi beklentiler de fiyatlamalara etki ediyor.

 

Yeni günde Covid-19 salgınında ikinci dalga endişelerine dair fiyatlamaların yaratacağı olası dalgalanmaları izlemeye devam edeceğiz. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6.86 seviyesini test etse de bu bölgeyi aşamadan günü tamamladığı gözlendi. Gelebilecek olası satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,82, 6,80 ve 6,77 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,91 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Güne 7.69 seviyelerinde başlayan EURTRY paritesi, Dolar endeksinin yönünü tekrar yukarıya doğru çevirmesiyle paritede gerçekleşen düşüş karşısında gün içinde en yüksek 7.7260 seviyelerini görse de daha fazla yukarı yönlü potansiyel yakalayamadı ve geri çekildi. Bu geri çekilmede Türk Lirası’ndaki değer kaybına yönelik aşırı bir hareketin olmaması da bir etken oldu denilebilir.

 

7.72 üzeri seviyesi üzerine kadar yükselişlerin yaşandığı fakat bu seviyenin aşılamadığı gözlenen EURTRY’de Dolar’daki güçlenme devam ederse Türk Lirası’nın kayıp yönlü hareketleri meydana gelirse yukarı yönlü eğilim etkisini sürdürebilir.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,73 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,67, 7,65 ve 7,5562 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,73, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

 

Pekin’deki COVID-19 salgınına dair haberlerin piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatına katkıda bulunması, ABD Dolarının güvenli bir liman olarak talep bulmasında etken olmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak parite dün 1.13 seviyesi yakınlarından geri çekildi.

 

Euro Bölgesi TÜFE Mayıs ayı raporunun son verilerine göre, tüketici fiyatları yıllık bazda % +0.1 seviyesinde sabit kalırken, ön tahmin ve konsensüs tahminleriyle aynı seviyede gerçekleşti. Öte yandan, çekirdek rakamlar da piyasa beklentilerini karşıladı ve rapor edilen ayda %0,9 arttı. Aylık bazda ise TÜFE, bir önceki ayda kaydedilen %0.3'lük artış karşısında %0.1 düşüş kaydetti ve çekirdek TÜFE ise yatay seyretti.

 

Bir yandan da EUR/USD paritesi, Fed’in ek parasal teşvikler duyurmasının ardından haftaya güçlü bir görünümle başladı. Avrupa’da ekonomilerin yeniden açılması ve Avrupa Merkez Bankası, Almanya ve Avrupa Komisyonu tarafından duyurulan mali teşviklerle Euro 1.12 üzerinde tutunuyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1260 seviyesinde destek bulmaya devam ettiği gözlendi. 1,1230 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1300, 1,1340 ve 1,1360 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1230, 1,1200 ve 1,1160 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Covid-19 pandemisinde ikinci dalga endişelerindeki artış ve dün yine Powell’ın geçen haftadaki FED FOMC toplantısı sonrası basın toplantısındaki yorumlarına benzer ifadeler kullanması ile gelen bazı olumlu veriler eşliğinde Dolar’a talep artışı gelirken ons Altın’da gün içinde 1712 Dolar yakınlarına kadar satış baskısıyla karşılaşıldı.

 

Orta uzun vadede yukarı trendini koruyan Altın fiyatları zaman zaman dalgalanma gösterse de 1700 Dolar üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu durumun önümüzdeki günlerde de devam etmesini bekliyoruz.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1725 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın 1733-1704 bölgesi üzerinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1737, 1745 ve 1755 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1713 ve 1704 destek seviyeleri kısa vadede bugün de takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

GBP/USD paritesi, dün 1,2550 bölgesi yakınlarında aşağı yönlü görünümünü korudu.

 

Piyasalardaki iyimser piyasa hissiyatına rağmen koronavirüs vakalarında ikinci bir dalgaya dair artan endişeler ve Asya’daki jeopolitik gerilimler ABD Dolarının güvenli bir liman olarak talep bulmasına yardımcı oldu.

 

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) bugün gerçekleşmesi beklenen para politikası toplantısı öncesinde beklemede kalmayı tercih etmeleriyle GBPUSD paritesinin yukarı yönlü hareketleri sınırlı kalmış görünüyor. BoE’nin politika faizini %0,1 seviyesinde bırakmasını ancak Niceliksel Genişleme programını en azından 100 milyar Sterlin daha artırması bekleniyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin dün 1,2550 seviyesinde tutunma gösterdiği izlendi. 1.2480 ve 1,2420 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımları ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2600, 1,2650 ve 1,2680 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2550, 1,2450 ve 1,2420 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

USD/JPY paritesi dün yatay yönlü hareketini sürdürdü ve Asya seansı sırasında 107,50 bölgesinin altındaki dar bir işlem aralığında aşağı yön ağırlıklı şekilde seyretti.

 

Paritenin bir haftanın en yüksek seviyelerine doğru gece işlemlerinde kaydettiği yükselişi, koronavirüs salgınının ikinci dalgasına dair korkular ve Asya’da jeopolitik gerilimlerin artması üzerine tersine döndü.

 

Hindistan ve Çin, Salı gününde ihtilaflı Himalaya sınır bölgesindeki çatışmalarda asker kaybetti. Bu arada Kore yarımadasındaki gerilimler, Kuzey Kore’nin Güney Kore ile ortak irtibat ofisini havaya uçurmasının ve askerden arındırılmış bölgeye asker göndermekle tehdit etmesinin ardından daha da yükseldi. Bu gelişmeler Japon Yeni’nin güvenli bir liman olarak talep bulmasına yardımcı olurken, USD/JPY paritesinin yukarı yönlü hareketlerini sınırlandırdı. Japonya’dan beklentileri karşılamayan ihracat verileri, Japon Yeni üzerinde baskı yarattı ve USD/JPY paritesinin aşağı yönlü hareketlerinin sığ kalmasına yardımcı oldu.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106.80 Dolar seviyesinde destek bulmakta zorlandığı ve günü altında kapattığı gözlendi. Bugün 106.60 destek seviyesinin üzerinde kalabilirse yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,00, 107.30 ve 107.60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106.60, 106,40 ve 106.10 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

Koronavirüs salgınının ikinci dalgasına ve ekonomik toparlanmaya olası zararlarına dair artan endişeler, piyasa hissiyatı üzerinde olumsuzluk yaratıyor. Çin’de yeni bir enfeksiyon dalgasına dair haberler ve ABD artan koronavirüs vakaları, yatırımcıları Brent petrolden uzak tutuyor görünüyor. Ayrıca artan stok verileri de düşüşte etkili oldu.

OPEC+ kaynaklarına dayandırılan habere göre OPEC ve OPEC dışı üreticilerin Ortak Teknik Komitesi'nin mevcut petrol üretimi kesintilerinin daha da uzatılması için herhangi bir öneride bulunmadığı bildirildi. Bu haber sonrası petrol fiyatlarında az da olsa gerileme kaydedildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün düşüşte 40 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 39.00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41.00, 42.00 ve 43,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39.00, 37,40 ve 36,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ikinci gününe 380 TL seviyesi yakınlarında başlayan Gram Altın gün içinde bu seviyenin üzerine çıkmayı denese de başarılı olamadı.

 

Günün devamında Dolar’daki geri 6.84-6.85 seviyelerinde devam eden hareketlilik ve ons Altın’ın 1720 Dolar üzerindeki tutunma eğilimiyle başlayan geri çekilme ile Gram Altın’ın 380 TL civarında hareket ettiği ve günü tamamladığı izlendi.

 

Gram Altın’ın Mayıs başından gelen kısa vadeli düşüş çizgisine değerek buradan destek aldığı ve dün de bu trend üzerindeki hareketinin devam ettiği gözleniyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 379 seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 377 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 382, 385 ve 388 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 377, 375 ve 372 TL destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder