İller

25 Ağustos 2020 Salı

Küresel piyasalar


ABD’de fiyatlamalar: Ticaret iyimserliği ile yeni rekorlara yükseldi

Dün ABD piyasaları, karışık gelen makro verilere karşın, ABD ve Çin arasında gerçekleşen ilk faz ticaret anlaşması değerlendirme toplantısında tarafların anlaşmaya bağlılıklarını vurgulamalarının yarattığı iyimserlikle genel olarak alıcılı seyir görüldü. Diğer yandan, aşı cephesindeki gelişmeler de piyasalardaki olumlu atmosferde etkili olan bir diğer unsurdu. Nasdaq endeksi %0,76 yükselişle 11.466,47 puana yükselerek rekor tazelerken, S&P 500 endeksi de %0,36 değer kazancıyla yeni zirve seviyesi olan 3.443,62 puan seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,21 düşüşle 28.248,44 puandan kapandı. Veriler tarafında Conference Board Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında aylık bazda 6,9 puan düşüşle 84,8 seviyesinde piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Önceki ayın verisi de 92,6 seviyesinden 91,7'ye revize edildi. Böylece ABD'de tüketici güveni Ağustos ayında, tüketicilerin mevcut istihdam ve işletme koşullarında durumlarının bozulması ile birlikte 2014'ten beri en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, Amerikan halkının işsizlik ve federal teşviklerin geleceğine ilişkin belirsizlikle mücadele etmesi ile birlikte, ekonomik toparlanmaya giden yolun oldukça engebeli olduğunu işaret ediyor. Yeni konut satışları Temmuz ayı verisi ise aylık bazda %13,9 artışla 901.000’e yükseldi ve Aralık 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Avrupa’da fiyatlamalar: Olumlu makro verilere karşın negatif kapanış görüldü

Dün Avrupa piyasalarında, Almanya ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde yaşanan daralmanın korkulan boyutta olmamasına ek olarak, IFO verisinin Ağustos ayında 2,2 puan artışla Şubat ayından bu yana görülen en yüksek seviye olan 92,6’ya ulaşmasının yarattığı iyimserlikle alım eğilimi öne çıkmıştı. Ancak Avrupa endeksleri kapanışa doğru gelen realizasyonlar sonucunda genel olarak satıcılı seyirle günü tamamladı. FTSE 100 endeksi %1,11 düşüş kaydederken, DAX ve CAC 40 endeksleri yatay kapanış yaptı

Asya’da fiyatlamalar: Genel olarak satıcılı seyir görülüyor

Bu sabah Asya piyasalarında, fiyatlamalarda ticaret iyimserliğinin güç kaybetmesiyle genel olarak satıcılı seyir görülüyor. S&P ASX 200 endeksi %0,73 düşüş kaydederken, Shangai endeksinde kayıplar %1’e yaklaşıyor. Shangai ve Hang Seng endeksleri ise yatay seyir izliyor. KOSPI endeksi %0,12 artıda fiyatlanırken Taiwan Weighted de %0,28 yükseliyor.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder