*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Bu sabah ABD vadelilerindeki tepki yükselişine karşın piyasaları destekleyebilecek yeni bir katalizör eksikliğinde küresel çapta temkinli hava devam ediyor. Asya'da borsalar yön bulmakta zorlanırlarken, Avrupa vadelileri hafif satıcılı. ABD on yıllık tahvil faizi de %0,70'in altında. Dün, Dolar karşısında %0,5 oranında değer kazanan TL ise bu sabah sakin bir görüntü çiziyor. Sektörel bazlı spekülatif haber akışıyla bu hafta pozitif ayrışan BIST100 endeksi de güne hafif alıcılı görüntüyle başlayabilir. Gün içerisinde ise endeksin dünkü kapanış seviyesi civarında yatay bir görüntü çizebileceğini öngörüyoruz. Bugün yurtiçinde cari denge rakamları, yurtdışında ise ABD enflasyon verisi öne çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
Wall Street, teknoloji hisselerinde yeniden satış görülmesinin etkisiyle dün %1,5-2 civarında ekside kapanırken, bugün Asya borsalarında karışık bir görünüm dikkatimizi çekiyor. Japonya artıda seyrederken, Çin hafif ekside. ABD vadelileri ise alıcılı bir görünüm sergilemekte. Bu hafta küresel risk iştahına yön veren ana gelişmeler ise, teknoloji hisselerindeki satış, anlaşmasız Brexit'e yönelik endişelerin artması, ABD'de 1 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi tasarısının Demokratlar tarafından yeterli olmadığı gerekçesiyle engellenmesi ve Tiktok üzerinden ABD-Çin ilişkilerinin izlenmesi oldu.
- Bugün ABD tarafında, TSİ 15.30'da ağustos ayı TÜFE verileri açıklanacak. Dün ülkede ÜFE verileri beklentilerin hafif üzerinde gelmişti, ağustosta TÜFE'nin ise aylık bazda %0,6'dan %0,3'e gerilemesi ve yıllık bazda ise %1'den %1,2'ye hafif yükselmesi bekleniyor.
- Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı (Eurogroup) takip edilecek. Ayrıca TSİ 15'te ECB Baş Ekonomisti Philip Lane'nin konuşması izlenecek.
Bugün yurt içinde saat 10'da temmuz ayına ilişkin cari denge rakamlarını takip edeceğiz. Piyasa beklentisi temmuz ayında cari dengenin 2 milyar USD açık vermesi yönünde. Salgının etkisinin belirgin hissedildiği mart-mayıs döneminde cari denge ortalama 4,6 milyar USD açık vermişti. Dolayısıyla cari açıktaki artışın temmuz ayında görece ılımlı seyrettiğini ifade edebiliriz. Bununla birlikte dış ticaret dengesi, ağustos ayında altın ithalatındaki sert artış sonucunda 6,3 milyar USD ile Mayıs 2018'den bu yana en yüksek açığı verdi. Bu yüksek dış ticaret açığı ve zayıf turizm gelirlerini de dikkate aldığımızda ağustos ayında, mart-mayıs dönemindeki ortalama cari açık rakamlarına yakın bir cari açık rakamı gerçekleşebilir. Dolayısıyla yıl sonu cari açık beklentilerinde yukarı yönlü risklerin ağırlıklı olduğunu görmekteyiz.
- Neticede temmuz ayında cari açık 2 milyar USD gerçekleşirse 12 aylık kümülatif cari açık 11,1 milyar USD'den 15 milyar USD'ye çıkacak. Temmuz ayında dış ticaret dengesi bir önceki yılın aynı dönemine göre daha iyi gerçekleşerek 2,7 milyar USD açık verdi. Bununla birlikte turizm hareketliliğini görmek açısından takip ettiğimiz DHMİ yolcu istatistikleri, temmuz ayında dış hat yolcu sayısının geçen yılın aynı ayına göre %87 düşük gerçekleştiğini gösterdi. Bu durum turizm sektöründe zayıflığın sürdüğünü ve hizmet dengesi kanalıyla cari dengeye baskı yapmayı sürdüreceğine işaret etmekte.
İş gücüne katılım oranındaki artış sonucunda mayıs-haziran-temmuz aylarını içeren haziran dönemi işsizlik oranı, bir önceki döneme göre 0,5 puan artışla %13,4'e yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise veri setinin uzandığı 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve %14,3 seviyesinde gerçekleşti. Nisan ve mayıs döneminde iş gücüne katılım oranındaki düşüş belirginleşmiş, bu durum da işsizlik oranlarındaki yükselişi sınırlamıştı. Pandemi ile birlikte nisan dönemi verilerinde ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın etkisini derin hissederken, haziran döneminde ekonomik toparlanmanın güç kazanmasıyla istihdam rakamlarında daha olumlu bir seyir bekliyorduk. Her ne kadar işsizlik oranları artış kaydetse de istihdamın aylık değişimin, 2014 yılının başından bu yana en güçlü toparlanmasını gerçekleştirmesi bu beklentimizle uyumlu bir görüntü sergiliyor.
- Arındırılmış verilere göre, istihdamın, 2014 yılından bu yana en güçlü şekilde, aylık bazda 431 bin kişi arttığını görüyoruz. Tarihsel olarak ortalamada istihdam değişimi 35 bin kişi artış civarında. Detaylarda Ekim 2019'dan bu yana ilk kez hizmet istihdamının aylık bazda arttığını görüyoruz. İnşaat istihdamı da uygun finansal koşulların desteğiyle artan konut satışları neticesinde ardı ardına iki aydır aylık bazda artış eğiliminde. Kasım 2019'dan bu yana ilk kez sanayi istihdamında da aylık bazda artış görüyoruz. Tarım istihdamında bir önceki dönemde de sınırlı bir artış görmüştük, haziran döneminde de tarım dışı istihdama göre daha sınırlı kalan bir istihdam yaratmış.
Avrupa Merkez Bankası beklendiği üzere faizleri sabit bıraktı ve enflasyon görünümünde %2 seviyesine yakınlaşana kadar faizlerin şu anki cari seviyesinde veya daha düşük seviyede tutulmasının beklendiğini ifade etti. Ayrıca ECB, Pandemi Acil Satın Alım Programı'nın salgın süresince enflasyon üzerinde oluşan aşağı yönlü etkileri azaltmasına katkıda bulunduğunu ifade etmekte. Açıklama metninde çok önemli değişiklik bulunmazken, ECB aylık 20 milyar Euro miktarındaki menkul alımına devam edeceğini deklare etti.
- Toplantı sonrası Başkan Lagarde'de açıklamalarda bulundu. Lagarde verilerin güçlü toparlanmaya işaret ettiğini fakat salgın öncesi seviyelerden uzak olduklarını ve toparlanma üzerinde belirsizliklerin devam ettiğini belirtti. İlaveten Lagarde önümüzdeki birkaç ay manşet enflasyonun negatif bölgede kalacağını belirtti, son olarak Euro'nun güçlü bir seviyede olup olmadığına ilişkin soruya istinaden bunu tartıştıklarını fakat bir oran hedefi olmadığını fakat enflasyon üzerindeki etkisini dikkatlice takip ettiklerini belirtti.
- Ayrıca ECB 2020 senesi büyüme tahminlerini -%8,7'den -%8'e yukarı yönlü revize etti. ECB, 2021 yılı büyüme tahminini %5,2'den %5'e indirirken, 2022 yılı büyüme tahmini ise %3,3'ten %3,2'ye indirdi. ECB, 2020 yılı enflasyon tahminini %0,3 seviyesinde tuttu. Lagarde büyüme tahminlerinde aşağı yönlü risklerin olduğunu vurguladı.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket'in 2020 Ağustos ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %25 oranında artarak 373,1mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %33 oranında artarak 229,7mn TL olmuştur. Diğer yandan, ağustos ayı prim üretimi ile beraber Şirket'in 2020 Ocak - Ağustos dönemi prim üretimi bir önceki yıla göre %13 oranında artarak 3.097mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim de yıllık olarak %13 oranında artmış ve 2.067mn TL olmuştur.
Coca-Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Coca-Cola İçecek A.Ş. ile Tek-Gıda İş Sendikası arasında devam eden ve salgın süreci nedeniyle beklenenden daha uzun süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 9 Eylül 2020 mesai saati sonrasında uzlaşma ile sonuçlanmıştır. Sözleşme 01.01.2020-31.12.2021 dönemini kapsamaktadır ve imza sürecindedir. Varılan anlaşmaya göre; Toplu İş Sözleşmesi'nin birinci yılı için 01.01.2020'den itibaren sendika üyesi çalışanlara yapılacak ücret artışı aylık brüt 995 TL'dir. Sözleşmenin ikinci yılı için ise brüt aylık ücretlere TÜFE+%3 oranında artış yapılacaktır. Senelik sosyal yardım paketi ilk yıl için %16, ikinci yıl için TÜFE oranında artırılacaktır.
Ayrıca, şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 0,83 TL brüt (0,7055 net) kar payı ödenmesi teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen kar payı ödeme tarihi 9 Ekim 2020'dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verim oranı %1,83 olarak hesaplanmaktadır.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): 18.03.2020 ve 20.07.2020 tarihli Açıklamalarda; Yapı Kredi Bankası liderliğinde oluşturulacak konsorsiyum bankalarından, 70 ay vadeli 750mn TL tutarında kredi sağlanması için Yapı Kredi Bankası ile yetki anlaşması (mandate letter) imzalandığı belirtilmişti. Yapı Kredi Bankası ile imzalanan yetki anlaşmasının (mandate letter) süresi 09.09.2020 tarihinde sona ermiş olup; otomotiv sektörünün pandemi süreci sonrasında beklentilerin üzerinde canlanması, şirketin söz konusu projeye endeksli bir nakit ihtiyacının bulunmaması ve Türkiye distribütörlüğünü yaptığı firmalarca sağlanan finansal olanakların beklenen düzeyde gerçekleşmesi dikkate alınarak anlaşma yenilenmemiştir.
Pegasus (PGSUS, Nötr): Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Nane 2020 sonuna kadar 6 yeni uçak getirmek için 300mn USD ek finansman ihtiyaçları olduğunu ve 2021 sonunda 2019 rakamlarının yakalanabileceğine inandıklarını ifade etti.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Ağustos ayında yolcu sayısının %64,6 azalışla 2,63mn olduğunu açıklamıştır. Yolcu doluluk oranı ise Ağustos'ta 17,2 puan gerilemiş ve %67,6 olmuştur. Ocak-Ağustos dönemi yolcu sayısı %61,3 azalmış ve 19,2 milyonu göstermiştir. İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 7,5 puan azalışla %73,8 olarak hesaplanmaktadır. Taşınan kargo-posta, Ağustos'ta %11 azalışla 115.960 ton, Ocak-Ağustos'ta %3,3 azalışla 950.164 ton olarak gerçekleşmiştir. Ağustos sonu itibarıyla filodaki uçak sayısı 357 seviyesindedir.
20 Ağustos 2020 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Fenerbahçe Futbol (FENER), Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği (TSPOR), Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar (GSRAY) ve Beşiktaş Futbol Yatırımları (BJKAS) paylarının piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle FENER, TSPOR, GSRAY ve BJKAS paylarında 11/09/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut "Açığa Satış Yasağı"na ilave olarak "Kredili İşlem Yasağı" ve "Brüt Takas" önleyici tedbirleri uygulanacaktır. FENER, TSPOR, GSRAY ve BJKAS paylarında tedbirlerin uygulanacağı son tarih 09/10/2020'dir.
Bankacılık-Altın: Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İstanbul Altın Rafinerisi, vatandaşların, seçilmiş bazı kuyumcular vasıtasıyla altınlarının değerlerinin ölçülmesi, bankacılık sistemine yatırılması ve istendiğinde altın olarak çekilmesine olanak sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdürü Ayşen Esen, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, bankaların daha önce de "altın günleri" düzenleyerek müşterilerin değerli metallerinin uzmanlar tarafından değerlemesinin yapılmasının sağlandığını ancak yeni sistemle daha önce yapılamayan fiziki altın çekiminin mümkün hale geldiğini söyledi. "Kadsis" isimli sistem için milyonlarca dolar yatırımla bir yazılım hazırladıklarını belirten Esen, "Temmuz ayında üç devlet ve üç konvansiyonel katılım bankasıyla; önce İstanbul'da, sonra da Ankara'da olmak üzere bazı kuyumcularla 5-10 noktada test uygulamasına başladık. Projemizle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, Masak gibi kurulun da onayını aldık ve sonrasında altı banka ve kuyumcularla anlaşma yaptık. Sistemin prosedürlerini ve alt yapısını oturtuyoruz." diye konuştu. Kaynak: Bloomberg
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket ile Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Kardemir") arasında 10.09.2020 tarihinde yapılan anlaşma çerçevesinde, birinci etapta 13,2mn TL tutarında olmak üzere çelik hammadde alımının Kardemir'den temin edilmesine karar verildiği duyurulmuştur. Bu yeni işbirliği neticesinde Yurtdışı kaynaklardan döviz cinsinden yapılan hammadde alımların yerine yerli kaynaklardan Türk Lirası cinsinden hammadde tedariğinin önceliklendirilmesinin mümkün olabileceği belirtilmiştir. Şirket ile Kardemir arasında bir süredir yürütülen görüşmeler neticesinde; Kardemir'in ürün kalitesinde şirket talepleri doğrultusunda geliştirme yapılması; iskonto oranlarında revizyona gidilmesi; alınan numune siparişlerin gerekli testlerden geçmesi ve üretim yelpazesinde şirket talebine uygun olarak genişlemeye gidilmesi neticesinde bu işbirliğinin sürdürülebilir olduğunu düşündüklerini açıklamışlardır. Anlaşma kapsamında Kardemir'e en geç 11.09.2020 tarihinde 3,31mn TL nakit avans ödenerek; 9,96mn TL Banka Teminat Mektubu verilecektir. Bugün itibari ile Kardemir ile sabit fiyatlı Türk Lirası cinsinden yapılan bu hammadde tedarik anlaşması, son dönemlerde yukarı yönde eğilimi olan döviz kurlarına ve bu durumun yarattığı kur riskine karşı Şirketi korumaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,16 seviyesinden %10,22 seviyesine yükseldi. Perşembe günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,28'den fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 314,4 milyar TL ile 210 milyar TL'si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 190 milyar TL 1 aylık,%10,84) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 75,4 milyar TL'si BİST'te %9,75'ten, 16,5 milyar TL'si BAPP'ta %9,75'ten ve diğer geri kalan 12,5 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75'ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,70 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,68-%0,72 bandında hareketin ardından, %0,68 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, verim eğrisi genelinde faizlerde düşüş ağırlıklı seyir görüldü. Bu kapsamda, faizlerde kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 35 baz puana varan düşüşler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder