İller

13 Eylül 2020 Pazar

Çinli LandsSpace, en büyük füzesini 2021’de uzaya gönderecek


Çin’in en büyük ve güçlü özel taşıyıcı füzesi, geliştirici firmanın açıklamasına göre, gelecek yıl ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Akışkan yakıtlı ZQ 2 roketi şu anda Beijing’de, Çin’in öncü füze üreticilerinden biri olan LandSpace tarafından geliştiriliyor. Füzenin birçok parçasının üretildiğini açıklayan LandSpace yetkilileri, ağustos sonunda füzeyi ateşleyecek iki motor modeli üzerinden birçok ateşleme testinin yapıldığını bildirdi.
 
49,5 metre boyundaki ZQ 2, üretici firmanın verilerine göre, Çin’in Uzun Yürüyüş serisinden füzelerinin çoğunluğu gibi 3,35 metre çapında olup kalkışta 216 ton ağırlığa sahip olacak. Çin’de türünün ilki olan LandSpace TQ-12 ile harekete geçirilecek. 
 
ZQ 2, 4 tonluk uyduları yeryüzünden 500 kilometre uzaklıkta eş zamanlı yörüngeye veya 6 tonluk bir uyduyu yeryüzüne 200 kilometre mesafedeki bir yörüngeye taşıma kapasitesinde olacak. Landspace yöneticileri, roketin birincil görevinin Çin çok sayıda ufak uyduyu ve yararlı yükü güneş eş zamanlı bir yörüngeye taşımak olacağını vurgulayarak ülke içinden ve dışından birçok firmanın füzeye ilgi duyarak üretici firmaya bilgi almak için başvurduğu ifade etti.

LandSpace, ZQ 2 Programı’nı finanse edebilmek için ilk aşamada sayısı 10’u aşkın kamusal ve özel katılım fonundan 1,2 milyar yuan ( 148 milyon Euro) toplayarak, bir Çin özel uzay firması için tüm zamanların en yüksek finansmanını sağladı.
 

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder