İller

14 Ekim 2020 Çarşamba

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


Amerikan borsaları güne hafif satıcılı başlangıç yaptı. Piyasalar da destek paketinin seçimden önce geçmeyeceği düşüncesi fiyatlanmaya başlandı. Böylece paketin beklenenden geç onaylanmasının, daha büyük olmasına yol açacağına dair bir algı da ortaya çıkmış oldu. Çin tarafında açıklanan ticaret dengesinin beklenenden düşük gelmesi ve Amerika’da önceki aya göre daha düşük açıklanan enflasyon veriş piyasaları baskılayan gelişmelerden oldu. Johnson & Johnson’da gelen klinik deneyleri bir hastanın vefatı üzerine durdurdukları haberi ise seans öncesi endekslerde satışa yol açtı. S&P 500, Dow jones ve Nasdaq sırasıyla %0.63, %0.55 ve % 0.1 oranında hafif satıcılı kapattı. S&P 500 endeksinin teknoloji ve müşteri hizmetleri hariç bütün sektörlerinde değer kaybı olurken finans sektörü %1.74 ile en çok değer kaybeden sektör oldu.

Pazartesi günü yükseliş ile başlayan Amazon yatay seyrederken, Apple bugün yapılan sunum sırasında ürün özelliklerinin aynı tutulması ve fiyatın beklentileri karşılanmaması sebebiyle %2 civarında değer kaybıyla günü sonlandırdı. Dün Deutsche Bank’ın satın al tavsiyesi ile hisse değerlemesi ile artış yaşayan Twitter ise gün içerisinde değer kaybeden teknoloji firmaları arasında yerini aldı. Hisse %2.6 değer kaybı yaşadı. Dow Jones endeksinde ise Travelers ve Boeing sırasıyla % 3.13 ve %3.11 değer kaybederek en çok değer kaybeden hisseler oldu. Yaklaşan tatil sebebiyle transatlantik uçuşlara bel bağlayan firmalar için beklenilen haberler Avrupa Bölgesinden gelmemesinin yanı sıra Boeing’in Corona sebebiyle Eylül ayında hiç satış yapmaması hisselerin değer kaybetmesinde etkili oldu.

Gün itibariyle endekste ağırlığı fazla olan şirketlerin bilançoları açıklanmaya başlandı. İlk açıklamayı yapan Johnson & Johnson hisse başı karı beklenenden yüksek gelerek 2.2 olarak gerçekleşti ancak aşı çalışmalarını durdurma haberi sebebiyle günü %2.29 değer kaybederek sonlandırdı. Bir diğer bilanço açıklaması JP Morgan tarafından geldi. Beklentinin üstünde 2.92 olarak gerçekleşen hisse başı kara rağmen %1.62 değer kaybederek günü sonlandırdı. Citigoup ise bilanço açıklamalarında yer alan bir diğer banka oldu. JP Morgan gibi Citi’de beklentileri aşarak 1.4 hisse başı kar açıkladı. Citi’de beklentilerin üstünde gelen verilere rağmen maliyetlerde artış olduğunu ve ekonomide daha yavaş bir toparlanma olacağını ifade etmesiyle birlikte, hisseleri %4.8 değer kaybetti. Bankalar tarafında dikkat çeken bir diğer gelişme ise her iki banka için de toplam kredi maliyetleri beklentinin oldukça altında gelmesi oldu.

Avrupa borsaları gün içerisinde Johnson & Johnson’dan gelen aşı problemleri ve artan vaka sayıları sonucunda İngiltere’de dün açıklanan yerel kısıtlamalar ile satıcılı seyretti. Almanya tüketici fiyatlarının gerilemesi ve İngiltere işsizlik oranının beklenenden yüksek gelmesi endeksleri negatif yönde etkiledi. Euro Stoxx 50, FTSE 100 ve DAX endeksleri sırasıyla %0.57, %0.53 ve %0.91 değer kaybederek günü sonlandırdılar. FTSE 100 endeksinde %1.8 ile en çok değer kaybeden sektör finans olurken değer kazanımları sınırlı oldu. Endekste bulunun Rolls-Royce ise dünkü satışı sürdürerek en çok değer kaybeden hisse oldu. JP Morgan tarafından havacılık endüstrisinin geleceği parlak görülmediği için Airbus’un tut tavsiyesini sat olarak revize ederken hedef fiyatı 50’den 46.5’a çekti. Hisse %3.5 değer kaybı yaşadı. DAX endeksinde gün içerisinde Amerika tarafında açıklanan banka bilançolarının etkisiyle alıcı bulsa da gün sonunda %0.94 değer kaybı yaşadı. Bayer, Allianz ve Continental sırasıyla %.3.47, %1.95 ve %1.86 değer kaybederek dikkat çekti.

Bu gün açıklanan ekonomik gelişmeler toparlanmanın gidişatı ve FED için büyük önem arz ediyordu. Çin’in açıkladığı ticaret dengesi ihracat tarafının beklenilenin altında ve ithalat tarafının beklenilenin üstünde açıklanması ile 37B$ fazla verdi. Bu veri beklenti olan 60B$ altında yer almaktadır. Amerika tarafında açıklanan enflasyon verileri ise beklenti doğrultusunda %0.2 olarak gerçekleşti. İngiltere’de devlet sübvansiyonları kesilmeden önce işten çıkarmalara başlanması dolayısıyla işsizlik sert bir şekilde yükseldi. Beklenti olan %4.3’ün hafif üstünde %4.5 olarak gerçekleşti. Almanya CPI verisi ise değişiklik göstermeyerek %-0.2 olarak kayda geçti. Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı verisi ise beklentinin oldukça altında 56.1 olarak açıklandı

Bugün takip edilecek ekonomik verilerde Japonya endüstriyel üretim, Amerika Mortgage başvuruları ve ÜFE verileri önem kazanacak. 

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder