*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Önümüzdeki hafta yapılacak ABD Başkanlık seçimleri öncesi oynaklık yüksek seyrederken, artan koronavirüs vakaları sonrasında bazı ülkelerin ciddi kısıtlamalara gitmesi risk iştahının zayıf kalmasına neden oluyor. Diğer yandan, dün güvercin bir tonda gerçekleşen ECB toplantısında konuşan Başkan Lagarde, Avrupa'da ekonominin beklenenden hızlı ivme kaybettiğini açıkladı. Fiyatlamada bakıldığında, EURUSD paritesi 1,17 seviyesinin altında zayıf bir görüntü sergilerken, S&P500 endeksi bu sabah yaklaşık %1,5 oranında değer kaybediyor. Son iki gündür sert satışlarla karşılaşan Brent petrolde de baskı sürüyor. Yurtdışı piyasalardaki zayıflık ve TL'deki negatif ayrışmanın devam etmesi ile BIST100 endeksi güne %1'e yakın satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeks gün içerisinde de satıcılı bir seyir izleyebilir.
MAKROEKONOMİ
Olumlu açıklanan ABD verileri ile dün artıda kapatan Wall Street'e karşın artan koronavirüs vaka sayısının ve ABD'de seçimlere birkaç gün kalmasının etkisiyle vadelilerin zayıfladığını görüyoruz.
- Pandemiyle birlikte ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış %31,4 daralan ABD ekonomisi kısıtlamaların gevşetilmesi ve teşviklerle üçüncü çeyrekte beklentilerin hafif üzerinde %33,1 ile güçlü bir büyüme gösterdi. İşsizlik maaş başvuruları da 24 Ekim ile biten haftada beklentilerden daha iyi gerçekleşti.
- BOJ, faizlerde değişikliğe gitmezken, 2020 yılına ilişkin daralma ve enflasyon beklentisini kötüleştirdi.
- ECB de faizlerde bir değişikliğe gitmezken, beklentiler doğrultusunda aralık ayı toplantısında ek teşvik sinyali verdi. Avrupa'da artan vakalar ve kısıtlamalarla birlikte ECB Başkanı da risklerin aşağı yönlü olduğunu vurgularken, ekonominin 4. çeyrekte daralıp daralmayacağını henüz bilmediklerini belirtti.
Bugün ABD tarafında, TSİ 15.30'da eylül ayına ilişkin çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör, kişisel gelirler ve harcamalar verileri açıklanacak. TSİ 16.45'te ekim ayına ilişkin Chicago PMI'ın 62,4'ten 58'e gerilemesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 17'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ekim ayı nihai verisinin 80,4'ten 81,2 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.
Fransa, Almanya, İtalya ve Euro Bölgesi'nde yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verileri açıklanacak. Ayrıca TSİ 10'da Almanya'da eylül ayına ilişkin perakende satışların yıllık bazda %4,2 yükselmesi bekleniyor. Öte yandan, TSİ 13'te Euro Bölgesi'nde ekim ayına ilişkin öncü TÜFE'nin yıllık bazda -%0,3 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 13'te Euro Bölgesi'nde eylül ayına ilişkin işsizlik oranın ise %8,3'e yükselmesi bekleniyor.
TÜİK eylül ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayacak. Bu veri öncesi Ticaret Bakanlığı eylül ayına ilişkin geçici verileri açıklamıştı. Eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 16 milyar USD, ithalat ise 20,9 milyar USD olmuştu. İhracat ağustos ayına göre belirgin toparlanırken, eylül ayları içerisinde de en yüksek eylül ayı ihracatına erişti. İthalat ise ağustos ayına benzer şekilde altın ithalatındaki artışın da etkisiyle Temmuz 2018'den bu yana en yüksek rakama geldi. Altın ticareti hariç tutulduğunda ise ihracat 15,9 milyar USD, ithalat ise 17,5 milyar USD oldu ki bu ayda altın ithalatının hız kesse de yüksek olduğu görüldü. Neticede ihracattaki olumlu gidişat devam etmekte ve bu senenin en yüksek rakamına ulaşıldı fakat artan talep ithalata baskı yapmakta. Veriye bakıldığında otomotiv ihracatı salgın sonrası ilk kez yıllık bazda arttı ve en önemli ihracat pazarı konumundaki AB ülkelerindeki toparlanmayla birlikte ihracat rakamlarımızda bu ülkelere karşı artış vardı.
- Finansal koşullardaki sıkılaşma ile birlikte ticari kredilerdeki normalleşmeye tüketici kredilerindeki yavaşlama da son dönemde eşlik etmekte. Bu durum önümüzdeki süreçte iç talebin daha dengeli duruma gelebileceğine işaret ediyor ve ithalat üzerindeki baskının hafifleyebileceğini gösteriyor ki son TCMB PPK kararında ithalatın baskılanmaya başladığına dair yorum vardı. Günlük olarak ihracat rakamlarını da takip edebiliyoruz. Buna göre 1-27 Ekim arasındaki ihracat rakamlarına baktığımızda yaklaşık 14 milyar USD olduğunu görmekteyiz. Bu hızla gidildiği takdirde hesaplamalarımıza göre 16-17 milyar USD ile ayı kapamamız olası gözükmekte ki salgın sonrası en yüksek seviye olacaktır, ayrıca geçen sene ekim ayında 16,4 milyar USD'lik ihracat rakamının geçilmesi olası gözükmekte.
Ayrıca TSİ 11'de yabancı turist sayısı verileri açıklanacak. Bunun yanında, TSİ 17'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
Yurt içinde, çarşamba günü ekim ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi açıklandı. Endeks, koronavirüs salgını nedeniyle nisan ayında dip seviyelere gerilemesinin ardından yükselişini ekim ayında da devam ettirdi ve bir önceki aya göre %4,8 oranında artışla hesaplamalarımızla uyumlu olarak 92,8 seviyesine yükseldi. Endeksindeki artışta, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlar etkili oldu.
Merkez Bankası, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini 3,2 puan yukarı güncelleyerek %8,9 seviyesinden %12,1 seviyesine çekti. Bu seneye ilişkin tahminin yukarı çekilmesinde Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları, çıktı açığı ve enflasyon ana eğilimindeki güncelleme ile gıda enflasyonundaki ayarlamalar belirleyici oldu. Hizmet sektöründeki KDV indirimi ise yukarı yönlü güncellemenin sınırlanmasını sağladı. Tahminlerin salgında ikinci dalga olmayacağı varsayımıyla yapıldığı vurgulanırken, halihazırda enflasyon eylül ayında yıllık %11,75 seviyesinde bulunuyor. 2021 yılında enflasyon 3,2 puan artırılarak piyasa beklentisine yakın %9,4 seviyesine çekildi.
- Son PPK toplantısında GLP'deki ayarlamanın para politikasındaki sadeleşmeden kalıcı bir uzaklaşma olmadığı ve simetrik koridor uygulamasının devam ettiği vurgulandı. Başkan Uysal, TCMB olarak kur noktasında herhangi bir nominal veya reel kur seviyesi hedeflemediklerini ancak finansal istikrar ve fiyat istikrarı açısından konuya yaklaştıklarını vurguladı. Ciddi sıkılaştırma yaptıklarını, enflasyonu iyileştirmeye yönelik gerekli olduğunda tüm farklı kanallardan, politika faizi de dahil olmak üzere gerekli adımları atabileceklerini vurguladı. Uysal, TL'nin aşırı değersiz olduğunu değerlendirirken, olağanüstü dönemi de baz alarak önümüzdeki dönemde para politikası ve fiyat istikrarının sonucu görülmeye ve beklentiler oluşmaya başladığında kurun normalleşmeye başladığını görebileceğimizi belirtti.
- Başkan Uysal, ağustostan bu yana AOFM'nin 500 baz puan civarı artış gösterdiğini ve mevcut seviyesinin şu anda TCMB'nin para politikasındaki sıkılaştırma duruşunu gösteren önemli bir gösterge olduğunu söyledi. Uysal, bu dönemde odaklanılması gerekenin, AOFM ve gecelik faizler olduğunu belirtti.
- Bazı swap anlaşmalarında sona yaklaştıklarını, özellikle dış ticarette yüksek paya sahip olunan ülkelerle swap anlaşmalarına ilişkin olarak neticelenmelerinden sonra bilgi paylaşabileceklerini söyledi.
ŞİRKET HABERLERİ
Jantsa (JANTS, Pozitif): Jantsa'nın 2020 yılı 3. çeyrek net dönem karı 52,2mn TL ile 3Ç2019'un %138,4 üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket'in satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,4 oranında artmış ve 170mn TL'ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %20,8 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %27,4 artışla 42,8mn TL olurken, brüt kar marjı 1 puan artışla %25,2 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise 3Ç2019'a göre %22,7 artmış ve 15,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden kambiyo karları kaynaklı 14mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece 3Ç2020'deki faaliyet karı %134 artışla 41,3mn TL'ye ulaşmıştır. Faaliyet kar marjı da 11,6 puan artışla %24,3 olmuştur. Diğer taraftan, Şirket' in geri alınan paylarının satışının ana etken olduğu 15,5mn TL'lik net yatırım faaliyetlerden gelir kaydedilmiştir. 0,9mn TL'lik net finansman geliri ile 57,7mn TL'lik vergi öncesi kara ulaşılmıştır. 5,5mn TL'lik vergi gideri sonrasında 3. çeyrek net dönem karı 52,2mn TL'yi göstermiştir. Üçüncü çeyrek karı sonrasında 2020 yılının Ocak - Eylül dönemi net dönem karı geçen yılın aynı dönemin göre %65 artarak 108,7mn TL'ye yükselmiştir.
Şekerbank (SKBNK, Nötr): Şekerbank'ın 3Ç2020'deki net dönem karı 3,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki çeyrekte Banka 2,69mn TL kar elde etmişti. Banka'nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %3,8 oranında düşerek 358mn TL olurken, net ücret ve komsiyon gelirleri %9,2 oranında artmış ve 48,8mn TL olmuştur. Bir önceki çeyrekte 8,2mn TL ticari kar açıklayan Banka, bu çeyrekte 77,9mn TL ticari zarar kaydederken, karşılık giderleri %54,9 oranında düşmüş ve 3Ç2020'de 84,2mn TL'ye gerilemiştir.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Banka'nın 2020 yılının ilk dokuz ayındaki net dönem karı 13,4mn TL'ye yükselmiştir. Banka bir önceki yılın aynı döneminde Banka 231,9mn TL net dönem zararı kaydetmişti.
Diğer yandan SPK, Şekerbank'ın bedelli sermaye artırım talebini onayladı.
SEKTÖR HABERLERİ
Altın: Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre, 2020'nin üçüncü çeyreğinde merkez bankaları 2010 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana altında ilk kez net satıcı hale geldi. Konseyin verilerine göre bu gelişmeye Özbekistan Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın satışları neden oldu. Bunun yanında Rusya Merkez Bankası da çeyreklik bazda 13 yılın ardından ilk kez altında satışa geçti. Dünya Altın Konseyi'nin raporuna göre Özbekistan Merkez Bankası 2020 yılının üçüncü çeyreğinde 34,9 ton altın sattı. Aynı dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın altın satışı ise 22,3 tonu buldu. Dünya Altın Konseyi Kıdemli Analisti Louise Street, altın satışlarının yerli kaynaklardan alım yapan ve yüksek altın fiyatlarından yararlanmak isteyen merkez bankaları tarafından yapıldığını belirtti. Kaynak: Bloomberght
Halka Arz: Doğtaş ve Kelebek markalarıyla mobilya sektöründe yatırımlarına devam eden Doğanlar Yatırım Holding BioTrend'in halka arzını 2021'de yapacak. Holdingin yönetim kurulu başkanı Davut Doğan, "Halka arzdan önce yabancı ortaklık yapmayı planlıyoruz" dedi. Kaynak: Dünya
DİĞER SİRKET HABERLERİ
Adel Kalemcilik (ADEL): Şirketin 31.08.2020 tarihinde sona eren Toplu-İş Sözleşmesinin yeni dönemine ilişkin görüşmeler Adel Kalemcilik Ticaret ve Sanayi A.Ş.'yi temsilen Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşverenleri Sendikası ile Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşçileri Sendikası arasında başlamış olup, gelişmeler ile ilgili bilgiler önümüzdeki günlerde verilecektir.
Doğan Burda (DOBUR): Şirketin 2020 yılı 3. çeyrek net dönem karı 0,8mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 1,9mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Üçüncü çeyrek karına rağmen ilk 6 aydaki zarara istinaden 2020 yılının Ocak -Eylül dönemi net dönem zararı 2,7mn TL'yi göstermiştir. 2019'un ilk 9 aylık net dönem zararı 1,8mn TL idi.
Ege Seramik (EGSER, Pozitif): Şirketin 2020 yılı 3. çeyrek net dönem karı 30,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 3Ç2019 net dönem karı ise 2,6mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %78 oranında artmış ve 165,7mn TL'ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %51 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %168,5 artışla 57,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise 3Ç2019'a göre %2,6 azalmış ve 21,2mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 1,7mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece 3Ç2020'deki faaliyet karı 34,6mn TL'ye ulaşmıştır. Diğer taraftan, Şirket yatırım faaliyetlerinden 1,3mn TL gider kaydetmiştir. 4,6mn TL finansman geliri ardından, vergi öncesi karı 37,9mn TL olan şirket 7,3mn TL vergi gideri sonrası 30,6mn TL net dönem karı elde etmiştir. Üçüncü çeyrek karı sonrasında 2020 yılının Ocak - Eylül dönemi net dönem karı 52,8mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 11,2mn TL net kar elde etmişti.
Reysaş GYO (RYGYO, Sınırlı Negatif): Reysaş GYO, 3Ç2020'de (konsolide) 38mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı çeyreğinde 45,5mn TL net dönem karı elde etmişti. Şirket'in satış gelirleri üçüncü çeyrekte yıllık %20,9 oranında artarak 68,1mn TL'ye yükselirken, brüt kar %14,1 oranında artmış ve 62,2mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 3Ç2020'de %91,3 olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket'in bu çeyrekte 91,7mn TL net finansman gideri kaydetmesi zarar yazılmasında önemli bir etken olmuştur.
Üçüncü çeyrek zararı sonrasında Şirket'in 2020 yılının ilk dokuz ayındaki net dönem zararı 73,3mn TL'ye yükselmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 27mn TL kar elde edilmişti.
Türk Prysmian Kablo (PRKAB): Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yapılan 400 kV Gebze - Kroman Celik, Kroman Celik- Deri OIZ ve Deri OIZ - Tepeoren güzergâhları yeraltı kablo bağlantı projeleri ihalesi için Şirket ile birlikte Prysmian Powerlink S.r.l. 'nin oluşturduğu DB.KAB. 20 Adi Ortaklığı tarafından verilen teklifin en düşük 2. teklif olduğu öğrenilmiştir. İhale teknik değerlendirme aşamasındadır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,87 seviyesinden %13,08 seviyesine yükseldi. TCMB, GLP kanalıyla piyasayı 10,4 milyar TL fonladı. TCMB çarşamba günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 5 milyar TL (28 gün, %14,76'dan) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 212 milyar TL ile 165 milyar TL'si (%13,27 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 10,4 milyar TL'si BİST'te, 21,7 milyar TL'si BAPP'ta ve diğer geri kalan 4,5 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75'ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,77 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,77-%0,84 bandında hareketin ardından, %0,82 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, çarşamba günü verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 40 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde sınırlı düşüşlerle görece yatay seyir görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder