İller

8 Ekim 2020 Perşembe

BİST100 endeksi


ABD Başkanı Trump’ın hastaneden taburcu olmasının ardından küresel piyasalardan artan risk iştahı, S-400 belirsizliği, Trump’ın teşvik paketi müzakerelerini durdurması ve müzakereleri seçim sonrasına bırakması ile risk iştahı olumsuz etkilendi. Trump’ın açıklamasının ardından ABD piyasalarında sert satışlar görüldü.

BİST100 endeksi de haftanın üçüncü işlem gününe %0,38 oranında düşüşle 1.150 seviyesinden başladı. Volatilitenin düşük olduğu işlem gününde öğleden sonra AB Komisyonu tarafından gelen açıklama sonrasında hafif satışlar görüldü. AB Komisyonu, çelik ithalatında daha fazla antidamping vergisi uygulanacağını açıkladı. BİST100 endeksi haber ve veri akışlının yoğun olmadığı günü %0,11 oranında düşüşle 1.152 seviyesinden tamamladı.

İnşaat sektörü payları %3,68 oranında değer kazanırken, turizm sektörü payları %1,57 oranında değer kaybetti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalar devam ederken Türkiye, Azerbaycan’ın haklarının korunması gerektiğini belirterek yanında olduğunu yineledi. Konuya ilişkin Rusya tarafından Putin’in yaptığı açıklamada ise Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü kapsamında Ermenistan’a karşı belirli sorumlulukları olduğu söylendi. Açıklamaların jeopolitik riskleri artırdığını gözlemliyoruz.

Dolar / TL tarafında ise g elişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ağırlıklı olarak iyimser bir performans sergilese de TL tarafında yüksek bir toparlanmanın görülmüyor. Aksine h aftaya 7,75’li seviyelerde başlayan kur, artan jeopolitik risklerin yanında, S-400 bataryalarının haftaya test edileceği ve Trump’ın kararı ile ABD’de teşvik paketi görüşmelerinin durması ile doların küresel ölçekte değer kazanmasını sağladı. Salı günü 500’ün altında olan CDS’ler dün 520 seviyelerine kadar yükselmesi ile kurda 7,87 test edildi. Gün içinde gevşeyen Dolar / TL kuru AB kararının ardından tekrar 7,88 seviyelerine yükselerek rekor tazeledi

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder