İller

13 Ekim 2020 Salı

Piyasaların yönü


BIST100…Piyasalar Yeni Haftaya İyimser Havanın Etkisinde Başlangıç Yaptı… BIST100 endeksi haftaya global piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle %0.42 artıda başladıktan sonra kazançlarını genişleterek 1,178 puana kadar yükseldi. Bilanço sezonu öncesinde hisse bazlı hareketler görüldü. BIST100 endeksinin alt kırılımlarında sanayi endeksi öne çıktı. Banka hisselerinde ise temkinli bir duruş vardı. Jeopolitik gelişmeler, Dolar TL kurundaki hareketler ve ABD’de mali teşvik paketini ilişkin beklentiler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Jeopolitik gerilimler tarafında piyasayı ters yönde etkileyecek bir gelişme olmadığı sürece endeksteki pozitif seyrin devam etmesi beklenebilir. Dolar TL kuru 7.90 seviyesinin üzerine çıkma konusunda ısrarlı olmadığı sürece endeksin gün içerisinde 1,190 seviyelerinde bulunan direncini noktasını test edebilir.

 

 

USDTRY…7.90 Seviyesinin Altına Sarktı… Dolar TL kuru beklentilerden yüksek gelen cari işlemler açığı ve jeopolitik gerilimlerin etkisinde haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladıktan sonra TCMB’nin zorunlu karşılık faiz oranlarına ilişkin sıkılaştırma adımları sonrasında 7.90 seviyesinin altına sarktı. TCMB zorunlu karşılıklar için uygulanan faiz oranını %5’ten %7’ye yükseltti. Cari işlemler dengesi Ağustos ayında 4.63 milyar dolar açık verdi. 2019 yılının Ağustos ayında 3.31 milyar dolar fazla verilmişti.

 

 

EURTRY…TL Varlıklar Kayıplarını Geri Alma Çabasında… TL varlıklar TCMB’nin sıkılaştırma adımlarına rağmen jeopolitik gerilimlerin etkisinde zayıf bir görünüm sergilemeyi sürdürüyor. Euro TL kuru 9.28 seviyesinden başladığı haftaya TL varlıklardaki baskının etkisiyle 9.35 seviyesine yöneldikten sonra sınırlı bir şekilde geri çekildi.

 

 

EURUSD…Dolar Güvenli Varlık Karakteriyle Öne Çıktı… Euro Dolar paritesi ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması öncesinde baskı altında kaldı. Bugün piyasalar ABD ve Euro Bölgesinde açıklanacak tüketici enflasyonu verisini takip edecek. AB ve ABD tüketici enflasyonu arasındaki farkın açılması dolar için pozitif olması beklenebilir. Johnson and Johnson’ın aşı çalışmalarını durdurduğunu açıklaması sonrasında parite 1.18 seviyesinin altına sarktı. Euro Bölgesinde ilkbahar aylarındaki vaka sayılarına ulaşılması ise Euro üzerinde baskıyı artırıyor.

 

 

XAUUSD…Dolardaki Güçlenmeye Bağlı Olarak Geri Çekildi… ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi teşvik paketi konusunda ilerleme sağlanamamasına ilişkin Cumhuriyetçileri suçlarken, FOMC üyesi ekonomideki toparlanmanın sekteye uğramaması için mali desteğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Altın geçtiğimiz hafta Cuma günü 50 günlük hareketli ortalaması seviyesine yaklaşmasının ardından bu haftaya soluklanarak başladı. Yeni işlem gününde ABD doları olumsuz aşı haberlerinin etkisinde güvenli varlık olarak öne çıkarken, altının ons fiyatı dolardaki yükselişe bağlı olarak 1,915 $

seviyesinin altına sarktı.

 

 

GAUTRY…490 TL Seviyelerinden Geri Çekildi… Altının ons fiyatındaki gerilemeye rağmen Dolar TL kurundaki momentumun etkisine giren gram altın yeni haftanın ilk işlem gününe artıda başladıktan sonra kazançlarını sildi.

 

 

BRENT…Sert Kayıpların Ardından Yatay Seyretti… Kasırga sonrasında üretimin yeniden başlaması, Norveçli işçilerin grevi sonlandırması ve Libya’nın petrol üretim hacmini genişletmesiyle birlikte üretim miktarındaki artış beklentileri petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz haftanın kapanışına göre %1’in üzerinde değer yitirerek geçen haftaki kazançlarının bir kısmını sildikten sonra mali teşvik paketine ilişkin beklentilerle birlikte yatay seyre geçti.

 

 

SP500…3. Çeyrek Bilançoları Öncesinde Görünüm Pozitif… Ekonomik destek paketine ilişkin beklentiler ve teknoloji hisselerindeki yükselişin etkisinde haftanın ilk işlem gününe artıda başladı. Bankaların bu hafta açıklayacağı 3.çeyrek bilançoları piyasalar tarafından takip edilecek.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder