İller

23 Ekim 2020 Cuma

Piyasaların yönü


BIST100…TCMB Sonrasında Banka Hisseleri Sert Bir Şekilde Geriledi… TCMB’nin Ekim ayı toplantısında politika faizini en az 175 baz puan artırması beklenirken, yalnızca geç likidite penceresi işlemlerinde uygulanacak borç verme faiz oranını %14.75’e çekmesi banka hisselerine sert satış getirdi. TCMB geç likidite penceresi kanalıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti imkânını 150 baz puan yükseltse de banka hisseleri haftalık kazançlarının bir kısmını geri verdi. Sadece banka hisseleri değil sanayi hisselerinde de gerileme gözlemlendi. Güne 1,210 puan seviyesinin üzerinde hafif alıcılı başlayan endeks, TCMB’nin faiz kararını açıklamasının ardından gelen satışların etkisinde 1,197 puana geriledikten sonra işlem gününü %1.09 değer kaybıyla 1,198 puandan tamamladı. 1,200 puanın altında kapanış endeks açısından şimdilik olumsuz gibi gözükse de endeks teknik olarak trend desteğini aşağı yönlü kırmadı. TCMB’nin fonlama kompozisyonunu piyasa tarafından ayrıca değerlendirilecektir. 1,185 seviyesi destek, yukarı yönlü hareketlerde ise 1,203 puan seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. 3.çeyrek bilançoları, ABD’de mali teşvik paketiyle alakalı haber akışı ve başkanlık seçimleri gündemde öne çıkıyor. Yurt içi veri akışı bugün sakin geçecekken, yurt dışında PMI verileri takip edilecek.

 

 

Şirket Haberleri… Tekfen Holding’in 2020 yılı 9 aylık konsolide net karı 130.6 milyon TL oldu. Erdemir’in 9 aylık konsolide net karı 1.4 milyar TL oldu ve beklentilerden yüksek geldi.

 

 

USDTRY… TCMB Faiz Değiştirmedi, Kur 8 Seviyesine Yöneldi… TCMB Ekim ayı toplantısında politika faizini değiştirmedi ancak geç likidite penceresi ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkı 300 baz puana çıkardı. Böylece piyasa fonlama kompozisyonunun bir kısmını oluşturan geç likidite penceresinin borç verme faizi %13.25’te %14.75’e yükselmiş oldu. TCMB’nin Ekim ayı toplantısı öncesinde 7.78 seviyelerine kadar gerileyen Dolar TL kuru, toplantı kararının açıklanmasının ardından tarihi zirve seviyesi olan 7.97’yi test ederek tepki gösterdi. Haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 7.95 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY…TCMB Kararı Sonrasında TL Varlıklar Zayıfladı… TCMB’nin politika faizini sabit tutma kararı sonrasında bir süredir majör para birimlerine karşı direnç gösteren TL’nin direnci kırıldı. 9.30 seviyelerindeki direnç noktası kırılırken Euro TL kuru 9.44 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru yöneldi.

 

 

EURUSD… PMI Verileri Takip Edilecek… 3 Kasım tarihinde ABD’de gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri öncesinde FBI direktörünün açıklamaları seçim güvenliğine ilişkin endişeleri beraberinde getirdi. Dolar güvenli varlık talebiyle yükselirken parite 1.1810 seviyelerine kadar geriledi. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 787 bin ile beklentilerin altında kaldı ve işgücü piyasasının toparlanmaya devam ettiğine işaret etti. ABD başkanlık seçimi öncesinde gerçekleştirilen son münazarada tarafların risk almaktan çekindiği gözlemlendi. Piyasalar bugün Euro bölgesi ve ABD’den gelecek PMI verilerini takip edecek. Ekonominin toparlanmasına yönelik endişelerin belirginleştiği süreçte Satın Alma Yöneticilerinin ekonomiye ilişkin beklentilerinin piyasaya yön vermesi beklenebilir.

 

 

XAUUSD… 1,900 $ Seviyesi Üzerinde Güç Toplama Çabası İçerisinde… ABD mali teşvik paketi konusunda tarafların tutumları altın fiyatlarını baskılamaya başladı. Seçime kısa bir süre kala paket konusunda henüz somut bir ilerleme kaydedilmiş değil. Gün içerisinde geniş bir bant içerisinde fiyatlanan ons altın 1,925 $ seviyesini test ettikten sonra 1,900 $ seviyesinin altına geri çekildikten sonra gelen açıklamalarla birlikte günün ilk saatlerinde 1,907 $ seviyelerine yöneldi. Altının teknik olarak yukarı yönlü momentumunu koruması açısından 1,900 $ seviyesindeki psikolojik destek noktası önemli. Bu seviye üzerindeki kapanışların altının yukarı yönlü trend oluşturmasına destek olabilir.

 

 

GAUTRY… Tarihi Zirvesini Test Ettikten Sonra Geri Çekildi… Ons altın fiyatındaki zayıflamaya rağmen Dolar TL kurunun 7.97 seviyesine yönelmesi sonrasında

gram altın 491 TL ile tarihi tepe seviyesine ulaştı. İlerleyen saatlerde sınırlı bir şekilde gram altın haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 486 TL

seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT… Haftayı Kayıpla Tamamlamaya Yöneldi… Sürpriz stok verisi sonrasında gerileyen enerji fiyatları beklentilerden düşük gelen işsizlik haklarından yararlanma başvuruları sonrasında haftalık kayıplarının bir kısmını telafi etmeye yönelse de haftayı kayıpla tamamlamaya yöneldi.

 

 

SP500… Mali Teşvik Paketi İyimserliğiyle Yükseldi… ABD’de başkan adayları seçim öncesi münazarasında ikinci kez karşı karşıya geldi. Tartışmanın tansiyonu zaman zaman yükselirken, münazara sonunda yapılan anketler Biden’ın tartışmayı domine ettiğine işaret etti. Diğer taraftan ABD’de endeksler destek paketine ilişkin iyimserlikle birlikte Çarşamba günkü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Pelosi’nin ekonomik destek paketi konusundaki açıklamaları takip edildi.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder