İller

17 Kasım 2020 Salı

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


S&P 500 ve Dow Jones’un dünkü rekorseviye kapanışlarının ardından bugün piyasalar beklentilerin altında gelen Ekimayı perakende satışları ile birlikte güne ekside başladı. Artan vaka sayılarınakarşı ABD hükûmetinin, Avrupa’daki meslektaşları gibi sert önlemler alıpalmayacakları yatırımcıların aşı haberine rağmen piyasalara karşı bugünkütedbirli yaklaşımında rol oynadı. Hafta sonu Asya ülkelerinin imzaladığıBölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığı (RCEP) ticari antlaşmasına ABD’nin dekatılması gerekip gerekmediği Biden’a soruldu. Göreve gelmeyi bekleyen başkan,ABD’nin diğer demokrasilerle uyumlu olması gerektiğini ve bu sayede Çin vebaşkalarının sonuçları dikte etmesi yerine oyununun kurallarını kendilerininbelirleyebileceğini söyledi. Çin ve ABD’nin dünya liderliği üzerine verdiği“savaş” kapsamında atılacak adımlar önümüzdeki günlerde önem kazanacak.

Açılışın ardından kayıpların bir kısmıendeksler tarafından geri kazanılmasına karşın, Dow Jones, S&P 500 veNasdaq günü sırasıyla %0,56, %0,48 ve %0,21 oranlarında kayıplarla tamamladı.İkinci dalgayı kontrol altına almak amacıyla Ekim ayından itibaren Avrupaülkelerinde alınan sert önlemlerin ve zorlu sosyal kısıtlamalarının, vakasayıları üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlandı. Almanya başbakanı Merkeldün yaptığı açıklamada, kısıtlamaların vaka sayıları üzerinde yavaş bir şekildeistikrara kavuşmasını sağladığını belirtti. Avrupa’nın gündeminde olan birdiğer konu ise Polonya ve Macaristan’ın, diğer AB üye ülkeleri tarafındansunulan 2021-2027 bütçe ve kurtarma paketini reddetmesi oldu. Avrupaendekslerinde gün boyunca görülen satıcılı seyre karşın seansın sonuna doğrugelen alımlar dikkat çekti. FTSE 100negatif ayrışarak %0,87 oranında ekside tamamlarken, Dax ve Euro Stoxx 50 günüyatay tamamladı.

S&P endeksinde yer alan on bir sektörün onu günü kayıplasonlandırırken %2 gerileyen altyapı sektörü en zayıf sektör olarak dikkatçekti.

Ev sahipleri ile müşterileri kısa sürelikonaklama alanında birbirine bağlayan Airbnb, dün seans sonrasında kamu ilehalka arz prospektüsünü paylaştı. Şirket hisselerinin Nasdaq’ta"ABNB" sembolü altında işlem görmesi bekleniyor. Şirket, geçen çeyrekte$1,34 milyar geliri üzerinden $219 milyon net gelir elde etti. Geçtiğimizsenenin aynı döneminde ise $1,65 milyar gelir elde eden şirket, pandemiden kötüetkilenen şirketler arasında. Dünkü kapanışın ardından Tesla hisselerinin 21Aralık itibariyle S&P 500 endeksinde yer alacağının duyurulmasının ardındanhisse günü %8 primle tamamladı. E-ticaret devi Amazon, ilaç dağıtım sektörüne “Amazon Pharmacy” servisiile adımını atıyor. ABD’li Amazon Prime üyelerine ücretsiz teslimat ilereçeteli ilaç siparişlerini evlere teslim etmeyi planlayan şirket, yaklaşık$300 milyar dolar pazar değerine sahip sektörün CVS ve Walgreens gibigeleneksel eczanelerinin yanı sıra Walmart dahil olmak üzere eczane hizmetlerisunan diğer büyük perakendecilerin hakimiyetini tehdit ediyor. Amazon hisselerigünü yatay sonlandırırken, çıkan haber CVS ve Walgreens hisseleri üzerindenegatif fiyatlandı ve günü sırasıyla %8 ve %10 oranlarında değer kayıplarıylasonlandırdı. Seans öncesinde bilançosunu paylaşan Walmart, analistbeklentilerinin üzerinde kuvvetli rakamlar paylaştı. ABD e-ticaret satışları,üçüncü çeyrekte müşterilerin pandemi sebebiyle çevrimiçi alışveriş yapmayadevam etmesiyle% 79 arttı ve hisse %2 oranında değer kazandı.

DAX endeksinde yer alan on sektördendördü günü değer kazancıyla sonlandırırken, finansallara ve komünikasyonhisselerine %1 civarında gelen alımlar endeksi destekledi. Ancak altyapı vetüketici malları hisselerine %1,6 civarında gelen satışlar ise endeksi aşağıçekti. Almanya’nın otomobil endüstrisi, Covid-19 krizinin üstesinden gelebilmekve elektrikli arabalara geçişi teşvik etmek amacıyla € 5 milyarı güvence altınaaldı. Merkel hükümeti, 2025 yılına kadar elektrikle çalışan araçların satınalınabilmesi için nakit ikramiye verecek ve bu şekilde €1 milyar tutarındailave kaynak sağlayacak. Daimler hisseleri %1,41 oranında primlenirken, BMW veVolkswagen %0,1 civarında primlendi.

Piyasalar ABD’nin bugün aylık bazdapaylaştığı perakende satışlarını ve sanayi üretimini takip etti. Ekim ayındamanşette %0,5 artması beklenen perakende satışları %0,3 artış gösterirken Eylülverisi de %1,9’dan %1,6’ya revize edildi. Aylık bazda açıklanan sanayi üretimverisi ise beklentilerin hafif üzerinde %1,1 olarak açıklandı. Avrupatarafından paylaşılan önemli bir ekonomik veri ise bulunmadı.

Piyasalar yarın ABD’nin açıklayacağıhaftalık bazda MBA ev kredi başvurularını ve konut başlangıçlarını takip ediyorolacak. Birleşik Krallık ve AB bölgesi tarafından paylaşılacak enflasyonverileri önem kazanacak.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder