İller

18 Kasım 2020 Çarşamba

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


Pfizer ve BioNTech bugün yaptığıaçıklamada, veri analizinin ardından şirketin BNT162b2 adını verdiği aşısınınCovid-19’u önlemede% 95 oranında etkili olduğunu duyurdu. Geçtiğimiz haftapaylaşılan seviyeden daha koruyucu olan aşı haberi ışığında ABD endeksleri günealımlarla başladı. New York Belediye Başkanı ise Covid-19 salgınına önlemeamacıyla yüz yüze eğitim için okulları kapatacağını söyledi. Başkan DonaldTrump ve ekibi bugün, Başkan seçilen Joe Biden’ın eyaletteki zaferine meydanokumak için Wisconsin’de kısmi yeniden sayıma başvuracağını söyledi. EyaletteBiden’ın 20 bin oy farkla önde olduğu gözüküyor. Başkan Trump ise 2016 yılındaeyaleti Hilary Clinton’dan %1 oranında farkla almayı başarmıştı. Dünyaliderleri tarafından yeşil enerjiye geçişi destekleyen bir başka demeç, bugünİngiltere başbakanı Boris Johnson tarafından yapıldı. Açıklanan planlara göre2030’dan itibaren yeni dizel ve benzinli otomobil satışlarına izinverilmeyecek. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE100 endeksleri aşı haberinden destekbularak sırasıyla %0,52, %0,39 ve %0,31 oranlarında primlendi.

 

Güne artıda başlayan endekslerde güniçinde karışık seyir gözlendi. Dow Jones, S&P 500 %1.2 oranında değerkaybederken, Nasdaq comp. %0.8 geriledi. S&P 500 endeksinde yer alan on birsektörün tamamı eksi kapanış yaptı, enerji ve altyapı hisselerinde %2.5 ve%1.8’lik satışlar endeksi aşağı çekti. Pfizer ve BionTech hisseleri günüsırasıyla %0.8 ve %4 oranlarında artıda tamamladı. İki ölümcül kazanın ardından2019 Mart ayından itibaren kullanımı askıya alınan Boeing’in 737 Max modelinin, ABD’nin Federal Havacılık İdaresi tarafındanhizmete geri dönmesi onaylandı. American Airlines Aralık ayında planladığı uçakseferlerinde modeli tekrardan kullanmaya başlayacak ilk havayolu şirketiolacak. Boeing hisseleri güne pozitifbaşlasa da seansı %3.2 oranında kayıpla sonlandırdı. Apple, yazılımcılarındantemin ettiği uygulama mağazası ücretlerini düşürmek için yeni bir programduyurdu. 1 Ocak’tan itibaren, uygulama mağazasından $1 milyon veya daha azkazanan yazılımcılar, standart olan %30 ücrete kıyasla %15 komisyon ödeyecek.Apple hisseleri günü %1 kayıpla tamamladı. Çin merkezli elektrikli araçüreticisi Nio, dün seans sonrasına açıkladığı bilanço ile analist tahminleriniaştı ve satışlarının son çeyrekte ikiyekatlanarak $650 milyona yükseldiğini bildirdi. Hissede görülen karrealizasyonları ardından şirket %3.3 oranında değer kaybetti. Goldman Sachs,birden fazla rapora göre ikinci bir işten çıkarma dalgasına hazırlanıyor. Eylülayından bu yana yaklaşık 400 kişinin işine son veren şirketin, bu sefer dahafazla kişiyi işten çıkarması bekleniyor. Hisse yatay kapanış yaptı. Target,üçüncü çeyrek için hisse başına piyasanın 1,60 $ lık tahminin üzerinde $2,79kar açıkladı. Gelir kalemi de piyasa beklentisin üzerinde paylaşıldı ve şirkethisseleri günü %2.3 oranında değer kazanımlarıyla tamamladı. Morgan Stanley’nin3 yıl aradan sonra ilk kez "al" tavsiyesi vermesiyle Tesla alımlarıhız kazandı. MS’nin Tesla için 12 aylıkhedef fiyatı 540 seviyesinde. Tesla hisseleri seansı %10 yükselişlesonlandırdı.

 

DAX %0.5 primle 13202 seviyesindenkapandı. Endekste yer alan on sektörden beşi günü değer kazanımlarıylatamamlarken, tüketici malları ve sağlık hisselerine sırasıyla %1,26 ve %0,69oranında gerçekleşen satışlar ise endeksi aşağı çekti. Gayrimenkul sektörüne %3oranında gelen alımlar ise endeksi yukarı taşıdı. Elektrikli araba kullanımınafarkı ülkelerden gelen teşvik konuşmaları, BMW, Daimler ve Volkswagenhisselerine bugün olumlu yansıdı. Hisse fiyatları %0,56 ila %2,13 arasındadeğer kazanımlarıyla günü artıda tamamladı.

ABD’nin paylaştığı haftalık MBA evkredisi başvurularında %0,3 oranında daralma görülürken, konut başlangıçlarıpiyasanın 1 milyon 460 bin beklentisinin üzerinde 1 milyon 530 bin olarakaçıklandı. Birleşik Krallığı’n TÜFE Ekim verisi piyasa tarafından %0,1 oranındagerilemesi beklenirken, %0 açıklandı. ÜFE verisi ise %0,1’lük beklentininaltında %0 olarak paylaşıldı.

Piyasalar yarın ABD’nin paylaşacağı Ekimayı konut satışlarını, haftalık işsizlik başvuruları ve öncü indikatörendeksini takip edecek.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder