İller

18 Kasım 2020 Çarşamba

BİST100 endeksi


Bugün gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde faiz artırımına ilişkin beklentiler TL varlıkların görünümünde belirleyici unsur devam ediyor. Ancak coronavirüs vakalarında artış hızının küresel ölçekte yüksek seyretmesi ve bunun da Türkiye’nin de ek tedbirleri beraberinde getirmesi piyasalara negatif yansıyor. Tedbir beklentisi Salı günü fiyatlansa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni tedbirler içerisinde özellikle sokağa çıkma yasağının olması virüs tehlikesinin tekrardan ciddileştiğini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta ve bu hafta başında aşı haberlerinden destek bulan küresel piyasalarda Salı günü salgın endişelerinin artması ile kar satışları birleşince zayıf bir seyir izlendi.

BİST100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününe %0,34 artışla 1.264 seviyesinden başladı. Açılışın ardından özellikle bankacılık sektörü hisseleri önderliğinde yükselişe geçen endeksi Fahrettin Koca’nın açıklamaları destekledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 16 yerli aşıdan birinde klinik aşamadan insan denemelerine geçildiğini belirterek, "Yerli aşıya yıl bitmeden kavuşmanın ümidi içindeyim" açıklaması alımları hızlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan öğle saatlerinde TOBB’un düzenlediği etkinlikte konuştu. Erdoğan, Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor. Yüksek faizle, üretim, yatırım yapamayız, istihdam sağlayamayız’’ açıklamasında bulundu.

Endeks pozitif başladığı günü bankacılık sektörü önderliğinde  %2,78 oranında yükselişle 1.294 rekor kapanış seviyesinden tamamladı. Metal ana sektörü payları %7,75 oranında değer kazanırken, turizm sektörü payları 0,27 oranında değer kaybetti.

Dolar / TL tarafında ise Moderna’nın Covid19 aşı çalışmasına yönelik %94,5 oranında başarı sağlandığı açıklaması ve ek olarak Moderna’nın aşısında 2-8 derecelik standart buzdolabı soğukluğunda aşının 1 ay dayanabileceğinin beklenmesi risk iştahını artıran unsur oldu. Haber akışı ile riskli varlıklara olan talep artarken, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskılarda bir miktar azaldı. Bugün gerçekleşecek olan TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısında beklentiler ortalama 475 baz puanlık faiz artışı olurken, kurum olarak 425 baz puan artış beklemekteyiz. Dolar / TL’de 7,75 – 7,90 direnç noktaları seviyeleri olarak,  7,60 – 7,50 seviyeleri ise destek seviyeleri o olarak takip edilecek.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder