İller

11 Kasım 2020 Çarşamba

Halkı ilgilendiren gelişmeler


Türkiye'de son yıllarda olumsuza doğru giden ekonomiyle ilgili bir dönüşüm yaşanıyor. Gerek yeni TCMB başkanı gerek yeni Hazine ve Maliye Bakanının  piyasa dostu politikalara yönelik açıklamalarının yanısıra dün de Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yeni ekibe desteğini açıklayınca bir yıldır ülkeden 14 milyar dolar sıcak para çıkaran yabancıların "Şimdi Türkiye zamanı" diyerek döndüğünü görüyoruzÖrneğin Société Générale, TL al 3-6 ayda 6.92 hedef, 8.31 stop önerisi verirken TCMB'den 400 baz artış bekliyor. JP Morgan 500 baz puanlık artış ve iki aylık olumlu görüş belirtti. Goldman 475 baz puana akadar muhtemelen tek seferlik artış öngördü. Citi ise TL tahvil önerdi. USDTRY dün 8.20’den 7.80e kadar geriledi.

 

Cumhurbaşkanı açıklamalarından satır başları:

-Ekonomi politikalarımızı, fiyat istikrarı, dengeli büyüme ve makro ekonomik istikrar olmak üzere 3 sac ayağı üzerinde inşa edeceğiz.

-Yurtiçi tasarruflar ve uluslararası yatırımlarla finanse edilen büyüme yapısı oluşturuyoruz.

-Güvene ve istikrara dayalı bir iş ortamı tesis ediyoruz.

-Yatırımın iyileştirilmesi yoluyla iş ve yatırım ortamını cazip hale getirmek istiyoruz.

-Rezervlerimizi güçlendirmenin yolu da TL'ye güveni artırmaktan geçiyor.

-Ekonomi yönetimimiz yerli ve uluslararası yatırımcılarla yakın mesai içinde olacaktır. Uluslararası yatırımcılarla bir dizi toplantı yaparak bizzat anlatacağız.(akşam YASED ile ilk toplantı yapıldı)

-Faizlerin enflasyon seviyesinde tutulması bu mücadeleyi zor kılıyor. Bu engeli aşarak enflasyonu daha da aşağı çekeceğiz. Bunun için en kısa sürede enflasyonu tek haneye düşürmekte kararlıyız.

-Ekonomi yönetimindeki koordinasyonu güçlendirerek politikalarımızın hayata geçmesini sağlayacağız.

-Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları belirlemek Merkez Bankası'nın görevidir. Bakanımızın ve Merkez Bankası'nın yeni başkanının hedeflerini temel yaklaşımlara uygun şekilde en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Kendilerinin yanında olduğumu belirtmek istiyorum.

-Gerekiyorsa devlet ve millet olarak fedakarlık yapmaktan, acı da olsa doğru reçeteleri uygulamaktan kaçınmayacağız

-Önümüzdeki aylarda öngörülebilir, kolay erişilebilen yargı sistemi için yeni adımlar atacağız.

 

Halkı ilgilendiren bir gelişme de Meclisten geldi. Kabul edilen kanuna göre Devlete karşı borçlar 3 yıla kadar yapılandırılabilecek. Ayrıca Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 30 Haziran 2021'e kadar Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bu varlıklarını vergisiz olarak serbestçe tasarruf edebilecek. Bu varlıklarla, yurt dışından kullanılan kredilerin en geç 30 Haziran 2021'e kadar kapatılmasında kullanılabilir. 

 

Halkı ilgilendiren bir gelişme de İçişleri Bakanlığından geldi. Tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirildi. 65 yaş üstüne yönelik ise iller kendi kararlarını alacak.

 

11.11'de inanılmaz rekor hacimle beraber BIST100'de tarihi zirve kırıldı. 52.2 milyar TL BIST100, 61.2 milyar TL tüm pay piyasası hacimleri ne demek! Şöyle şöyliyim; 1 yıl önce Kasım 2019'da aylık ortalama hacim 11.0 milyar TL iken daha ayın yarısına gelmeden bu ayki ortalama o rakamın % 240 üstüne çıkarak günlükte 38.0 milyar TL ye ulaşmıştır. Bu artışta, yılbaşından beri giden yabancının hızla geri dönme çabası etkili oluyor. Dün banka hisseleri %8.88 rekor artışla kapanırken yabancılardan bir günde 100 milyon doları aşan para girişi olduğunu tahmin ediyoruz. Teknik analizde temel kural fiyatlar artarken hacim de artıyorsa fiyatların artışı devam eder. Dolayısıyla kısa vadeli gelecekle ilgili pozitif bakış devam edebilir.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi; Kasım ayı başından beri % 15 yükselerek yeni rekor kırarkan Banka Endeksi %25.2 yükselerek bu yükselişe katkı sundu. Bugün de güne alıcılı bir başlangıç görülebilir. 

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder