İller

18 Kasım 2020 Çarşamba

Küresel borsalarda kar satışları


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Küresel borsalarda kar satışları baskısı sürüyor. Koronavirüs tablosunun daha da kötüleşmesiyle kısıtlamaların gündeme gelmesi olumsuz gelişme olarak takip ediliyor. Diğer yandan, aşı ile ilgili yeni gelişmeler piyasalara umut vermeye ederken, ABD'de mali teşvikte ilerleme sağlanamaması piyasaların tekrar Fed'e odaklanmasına neden olmakta. Aralık ayında Fed toplantısında güvercin beklentiler şimdiden oluşmuş durumda. Bu kapsamda, borsa endekslerindeki geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam edebilir ki halihazırda bu sabah ABD vadelileri ve Asya'daki ana endeksler hafif ekside seyrediyor. Yurtiçinde ise bugün TCMB'nin faiz kararı  TL varlıklar üzerinde belirleyici olacaktır. Piyasa, TCMB'nin haftalık repo faizini 475 baz puan artışla %15'e çıkarmasını ve para politikası çerçevesinde sadeleşme bekliyor. TCMB'nin politika faizinde 450 baz puan veya daha fazla bir artış yapması durumunda TL varlıklarda ralli havası devam edebilir ve Dolar / TL ilk etapta 7,50'nin altına sarkabilir. BIST100 endeksi ise 1.340 - 1.345 bölgesini hedefleyebilir. Ara direnç 1.320 seviyesinde. Diğer yandan, daha az bir faiz artışı, örneğin 300 - 400 baz puanlık bir artışta TL varlıklarda kısmi satış görülebilir ancak güçlü bir karar metni bu olası satışları sınırlayarak TL varlıkların tekrar toparlanmasını sağlayabilir. 300 baz puanın altındaki bir artış ve diğer faiz parametrelerinin kullanılmaya devam edileceğinin sinyalinin verilmesi durumunda ise TL varlıklarda baskı belirginleşebilir. Böyle bir senaryoda BIST100 endeksi ilk etapta 1.240 - 1.245 destek bölgesini hedefleyebilir.


        

 

MAKROEKONOMİ

        
Aşıya dair olumlu gelişmeleri izlemeye devam eden piyasalar, artan koronavirüs vaka sayısı ile kısıtlamalarının belirginleşmesine duyarsız kalmıyor. ABD'li firma Pfizer, aşısının %95 etkili olduğunu açıklarken, salgının artması sonucu New York'ta okulların kapanacağı görülüyor. Dün Wall Street satıcılı kapanırken, bugün Asya borsalarında Çin'in pozitif ayrıştığı bir ortamda karışık bir görünüm dikkatimizi çekiyor.

Bugün ABD tarafında, TSİ 16.30'da kasım ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi verisi açıklanacak. Bu süreçte endekslerin yönünde artan koronavirüs vaka sayısı ve ek mali teşvik paketinin Kongre'den geçmemesinin etkili olması bekleniyor. TSİ 16.30'da kasım ayına ilişkin Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi verisi de takip edilecek. ABD'de TSİ 16.30'da 14 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD'de 7 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 709 bin kişi seviyesi ile son yedi ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Bunun yanında, TSİ 18'de ekim ayına ilişkin mevcut konut satışları verisi açıklanacak. Öte yandan, TSİ 16.30'da ve TSİ 20.10'da Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'in konuşmaları izlenecek.

Avrupa tarafında ise, TSİ 18'de ECB Başkanı Christine Lagarde'ın ve TSİ 19'da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel'in konuşmaları takip edilecek. Ayrıca bugün TSİ 10.30'da Endonezya ve TSİ 16'da Güney Afrika Merkez Bankaları'nın faiz toplantıları bulunuyor.

Yurt içi tarafta ise, bugün piyasaların odağında TSİ 14'te TCMB'nin faiz kararı olacak.

  • TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın da ilk PPK toplantısı olacak bugünkü faiz kararında, Foreks anketine göre beklentiler politika faizinin %10,25'ten %15'e çıkması yönünde. Bu arada TCMB Beklenti Anketi'nin detaylarında politika faizinin maksimum %18 seviyesine çekilmesini öngören katılımcıların da olduğunu görmüştük. TCMB, yakın dönemde geleneksel repo ihalesi (en son faizi %15,02'ye ulaştı) ve %14,75'ten GLP ağırlıklı bir fonlama kompozisyonu ile sıkılaştırıcı adımlarını sürdürdü. Bu vasıtayla bir önceki PPK toplantısı olan 22 Ekim'den bu yana ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,75'ten %14,80'e çıkmış durumda.
  • Politika faizindeki artırımla, mevcut ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ile politika faizi arasındaki farkın azalmasını ve sadeleşme politikasına uygun olarak ağırlıklı tek faiz üzerinden fonlama sağlanabileceğini değerlendirmekteyiz. Son toplantısında TCMB geç likidite penceresi işlemlerinde uygulanacak borç verme faiz oranı (GLP) ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkı 150 baz puandan 300 baz puana çıkarmıştı, piyasa katılımcılarının bir kısmı bu toplantıda faiz koridorunun da eski haline getirilebileceğini değerlendirmekte. Neticede piyasa katılımcıları enflasyonist baskılara karşı politika faizinde artırım beklerken, bir yandan da ekonomi yönetiminin kredi genişlemesi ile bağlantılı olan zorunlu karşılık ve aktif rasyosu gibi düzenlemelerine yönelik de adım atabileceğini değerlendiriyor.



Net uluslararası yatırım pozisyonu, Türkiye'nin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülüklerinin arasındaki fark olan adlandırılmaktadır. Net uluslararası yatırım pozisyonu bu yılın ikinci çeyreğindeki -344 milyar USD seviyesinden üçüncü çeyrekte 24 milyar USD artış sergileyerek -368 milyar USD seviyesine geldi. Uluslararası yatırım pozisyonunun negatif değer alması, ülkenin net yabancı varlıklarının net yabancı yükümlülüklerinden az olduğuna işaret etmektedir.  Bu durum da o ülkenin yurt dışı pozisyonu olarak net borçlu olduğu anlamına gelmektedir.
Üçüncü çeyrekte UYP'nin yılın ikinci çeyreğine göre kötüleşmesinde varlıkların 619 milyon USD azalışı ve yükümlülük tarafının ise 23,6 milyar USD artması etkili oldu.

  • Varlıklardaki azalış da; portföy yatırımları, yurt dışında doğrudan yatırımlar ve diğer yatırımlar kalemindeki artışa karşın rezerv varlıklardaki azalış etkili oldu.
  • Yükümlülükler tarafındaki artışta ise; yurt içinde doğrudan yatırımlardaki ve diğer yatırımlardaki artış belirleyici oldu. Diğer yatırımlardaki artışta ticari krediler ve efektif ve mevduatlardaki artış etkili oldu.

Net uluslararası yatırım dengesinin milli gelire oranı 2017 yılındaki -%53,7 seviyesinden 2019 yılında -%45,4 seviyesine iyileştikten sonra bu yılın üçüncü çeyreğinde -%49,6 seviyesinde gerçekleştiği görülüyor.
 
                           
Bugün TCMB DTH, menkul kıymet ve rezerv istatistiklerini paylaşacak.

BDDK'nın yayınladığı günlük verilere göre 13 Kasım haftasında DTH miktarında haftalık bazda yükselişin devam ettiği görülmekte. Toplam DTH miktarı yaklaşık 2,15  milyar USD arttı. Kurumsal DTH'lar yaklaşık 0,73  milyar USD artarken,  geçen haftada bu rakam 0,76 milyar USD artış yönündeydi. Bireysel DTH'lar ise geçen haftaki 2,76 milyar USD artışın ardından, bu hafta 1,42 milyar USD arttı. TL krediler ise haftalık %0,77 arttı. YP kredilerde haftalık %0,32 azalış görülürken, toplam krediler ise kur etkisinden arındırılmış olarak %0,37 büyüdü. Ayrıca 13 Kasım haftasında yurt dışı yerleşiklerin menkul kıymet portföylerinde giriş olduğu gözleniyor. İlgili haftada yabancıların söz konusu portföyü 214 milyon USD artış göstermiştir.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Halk GYO (HLGYO, Sınırlı Pozitif): Halk GYO, paylarının tamamı Şirket'e ait olmak üzere, gayrimenkul geliştirme alanında faaliyet gösterecek, 15mnTL sermayeli bir anonim şirket kurulmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Petkim (PETKM, Nötr): Şirket'in çıkarılmış sermayesinin 2.112mn TL'den 2.534,4mn TL'ye artırılması 18.11.2020 tarihinde tescil edilmiştir. Bedelsiz pay alma hakkı kullanım başlangıç tarihi 20.11.2020'dir.

6 Kasım 2020 Tarihli Petkim Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobilde dünyada rekabetçi bir projeyi hayata geçirdiklerini ve bu araçların yerlilik oranının 2026 yılında %68 seviyesine çıkacağını söyledi.

DİĞER SİRKET HABERLERİ

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ve 27.10.2020 tarihinde duyurusunu yapılan "36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı" ihalesi sonuçlanmış olup, ihaleyi Şirket kazanmıştır. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde Sözleşme imzalama aşamasına geçilecektir. İhale bedeli 3,1mn TL'dir.

Işıklar Enerji ve Yapı Holding (IEYHO): Şirket bağlı ortaklığı Işıklar Coin Bulgaria EOOD'nin yeni nesil müşteri sadakat programı projesi kapsamında ihraç ettiği kripto para ışık coin (isikc) hali hazırda 3 ayrı kripto para borsasında (Cointiger, Fatbit ve Paritex) usdt, bitcoin ve TL eşleşmeleri ile işlem görmeye devam etmektedir. Işıklar Coin yönetimi aldığı kararla 23 Kasım 2020'de başlamak üzere 10MNisikc'nin satışı için ikincil arz sürecini başlatacaktır. 3 ay sürmesi öngörülen satış sürecinde öncelik ilk ayda Işıklar Tuğla bayilerine verilecek olup kalan miktar ise global yatırımcılara arz edilecek ve satışın tamamlanmasını takip eden 30 günlük lock-up süresi sonunda satın alınan kripto para isikc'ler yatırımcıların elektronik cüzdanlarına gönderilecektir. Beher isikcnin satış fiyatı 0.40 usdcent olarak belirlenmiştir. Bayiler haricindeki tüm yatırımcıların hizmet aldığımız 3. taraf bir şirketçe KYC/AML kontrolleri yaptırılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,72 seviyesinden %14,80 seviyesine yükseldi. TCMB, çarşamba günü GLP kanalıyla piyasayı 34 milyar TL %14,75'ten fonladı. TCMB çarşamba günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %15,02'den) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 199 milyar TL ile 165 milyar TL'si (%14,81 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. 

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,86 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,83-%0,89 bandında hareketin ardından %0,87 seviyesinden günü kapattı.

​Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta genel olarak yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 30 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 30 baz puana varan düşüşler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder