İller

19 Kasım 2020 Perşembe

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan alımlar ve teşvik görüşmelerinin yeniden başlayacak olmasıyla alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, devam eden salgın endişeleri karşısında teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan alımlarla alıcılı seyir izledi. Ayrıca, vaka sayılarındaki artışın güçlendiği mevcut ortamda politika yapıcıların yeni bir Covid-19 destek paketine ilişkin görüşmelerin yeniden başlayacağına yönelik haberler de piyasalardaki pozitif görünümde etkili oldu. Yaşanan gelişmeler ışığında, Nasdaq endeksi %0,87 değer kazancı ile 11.904,71 puan seviyesinden kapanış yaparken, S&P 500 endeksi %0,39 yükselişle 3.581,87 puandan kapandı. Dow Jones endeksi de %0,15 artışla 29.483,23 seviyesinden günü tamamladı. Aşı cephesinde, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın geliştirdiği aşı adayının ikinci aşama deneme verilerine dayanarak güçlü bir bağışıklık tepkisi gösterdiğine yönelik haberlerle olumlu gelişmelerin devam ettiğini görüyoruz. Ancak salgının seyrinin şiddetlenmesi aşı iyimserliğinin fiyatlamalardaki etkisinin sınırlı kalmasına sebep oluyor. ABD’deki yeni vaka artışlarının 7 günlük ortalaması 161.000 seviyesini aşarak haftalık bazda %26 artış kaydetti. Bu nedenle yeniden salgın önlemleri devreye alınıyor. Kaliforniya valisi Newsom dün saat 22:00 -05:00 arasını kapsayacak şekilde "Sınırlı Evde Kalma Emri" yayınladı. Bu arada, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Amerikalılara Şükran Günü için seyahat etmemelerini tavsiye etti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalarda genel olarak karışık seyir hakim. GOÜ piyasalarındaki fiyatlamalarda aşı iyimserliğinin salgına ilişkin devreye alınan kısıtlamaların etkilerine yönelik endişelerle güç kaybetmesi sonucunda ılımlı seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde ise, Hazine Sekreteri Munchin’in acıl durum destek programları konusunda Fed ile yaşadığı görüş ayırlıkları nedeniyle satıcılı seyir izliyor. Munchin Fed’in şirket tahvili alımlarına ek olarak, küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedef alan Ana Cadde Borç Verme Programını sonlandırmayı önerdi. Bu hamlesine Fed tarafından olumsuz alan Munchin bu kez de milletvekillerin harcanmamış teşvik fonlarını yeniden yönlendirmeleri gerektiğini söyledi. Mnuchin, Kongre’nin halihazırda tahsis edilmiş 580 milyar dolarlık fonun yeniden tahsis etmeyi ciddi şekilde düşünmesi gerektiğini belirtti.

Yurt dışında Euro bölgesinde Kasım ayı tüketici güveni verisi izlenecek. Euro bölgesinde tüketici güveninin Kasım ayında aylık bazda 2,5 puan düşüşle -18,0 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, kişisel tüketim harcamaları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve PMI verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni ve PMI verilerine ek olarak AMB para politikası toplantı tutanakları gündemimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder