İller

22 Kasım 2020 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Acil durum destek programlarının akibetine yönelik belirsizlikler ve salgının seyri nedeniyle ekside kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, vaka sayılarında devam eden artışlara ek olarak, Fed tarafından sağlanan acil durum destek programlarının akibetine yönelik belirsizliklerle ekonomik toparlanma görünümüne yönelik öne çıkan şüpheler nedeniyle satıcılı seyir izledi. Yaşanan gelişmeler ışığında, Dow Jones endeksi %0,75 değer kaybı ile 29.263,48 puan seviyesinden kapanış yaparken, S&P 500 endeksi %0,68 düşüşle 3.557,54 puandan kapandı. Nasdaq endeksi de %0,42 gerileyerek 11.854,97 seviyesinden günü tamamladı. Salgının seyrinde endişe verici görünüm devam ediyor. ABD’deki yeni vaka artışlarının 7 günlük ortalaması 165.000 seviyesini aşarak haftalık bazda %24 artış kaydederken, yeni vaka sayıları da geçtiğimiz Perşembe günü 188.000 seviyesine yaklaşarak rekor yüksek seviyede gerçekleşti. Bu nedenle birçok eyalette yeniden açılma uygulamaları durdurulurken, yeni kısıtlamalar devreye alındı. JP Morgan’ın makroekonomik tahminlerine göre, yeniden devreye alınan kısıtlamaların 2021 yılının ilk çeyreğinde ABD ekonomisinde %1’lik daralmaya neden olabileceği tahmin ediliyor. Sektörler tarafında teknoloji ve sanayi sektörü hisselerinin %1’e varan düşüşler kaydettiğini gözlemledik. Hisseler özelinde de, Boeing ve Salesforce hisseleri %3’e yaklaşan değer kayıplarıyla en çok düşenlerin başında geldi. Haftalık bazda bakıldığında, geçen hafta Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin son üç hafta içerisinde ilk kez ekside kapandığı görülüyor. Dow Jones ve S&P 500 endeksi sırasıyla %0,7 ve %0,8 değer kaybederken, Nasdaq endeksi %0,02’lik ılımlı düşüşle pozitif ayrıştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalarda aşı iyimserliğinin desteğiyle genel olarak alıcılı seyir hakim. ABD’de koronavirüs aşısının uygulanmasına 11 Aralık’ta başlanabileceğine ek olarak, ABD’nin aşı programı yöneticisi Slaoui’nin CNN’e verdiği demeçte aşının onaylanması sonrasında 24 saat içinde aşının uygulanacağı alanlara taşınmasını planladıklarını bildirmesi fiyatlamaların temelini oluşturuyor. Ancak Hong Kong piyasalarının bölgede artan vaka sayıları sonrası Singapur ile hava trafiğinin durdurulması nedeniyle negatif ayrıştığını belirtmek isteriz.

Yurt dışında, ABD ve Euro bölgesinde Kasım ayı imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek. ABD’de Kasım ayında imalat ve hizmet PMI’n sırasıyla 0,4 ve 1,6 puan azalışlarla 53,2 ve 55,3 seviyelerine gerilemesi bekleniyor. Euro bölgesinde de benzer şekilde imalat ve hizmet PMI’n Kasım ayında sırasıyla 1,6 ve 4,9 puan düşüşlerle 53,2 ve 42,0 seviyelerine gerileyeceği tahmin ediliyor

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde, ABD’de tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, kişisel tüketim harcamaları ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisine ek olarak AMB para politikası toplantı tutanakları gündemimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder