İller

29 Kasım 2020 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Olumlu aşı gelişmeleri ve azalan politik belirsizliklerle artıda kapandı

Haftanın son işlem günüde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, olumlu aşı gelişmeleri ve azalan politik belirsizliklerle alıcılı seyir izledi. Özellikle, Başkan Trump’ın Seçiciler Kurulunun Biden'ın başkanlığını kesinleştirmesi durumunda Beyaz Saray’dan ayrılacağını belirtmesinin piyasalardaki olumlu atmosferi desteklediğini belirtmek isteriz. Böylece, kısa işlem gününde Nasdaq endeksi %0,92 değer kazancı ile tüm zamanların zirvesi olan 12.205,85 puan seviyesinden kapanış yaptı. Aynı şekilde S&P 500 endeksi de %0,24 yükselişle 3.638,35 puan ile rekor seviyeden kapanırken, Dow Jones endeksi %0,13 artışla 29.910,37 seviyesinden günü tamamladı. Sektörler cephesinde, perakende sektörü hisselerinin alıcılı seyir izlediği takip edildi. SPDR S&P Perakende ETF’i %0,9 yükselerek tüm zamanların zirvesinden kapanış yaptı. Etsy ve Gamestop hisseleri sırasıyla %11 ve %9 yükselirken, Adobe Analytics’in Şükran gününde yapılan online satışların 5,1 milyar dolar ile rekor kırdığını açıklaması ile Amazon hisseleri %0,3, Shopify hisseleri de %1,5 artıda kapandı. Haftalık bazda baktığımızda, Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde yükselişler %2 yi aşarken, Nasdaq endeksinin %3 getiri sağladığı görülüyor. Aylık bazda yüksek verimliliğe sahip aşıların ekonomik büyüme temalı hisselere gelen alımlarla risk algısını desteklemesiyle Dow Jones endeksinin Kasım ayında %13 yükselişle Ocak 1987’den bu yana en güçlü aylık performansını sergilediğini görüyoruz. S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde de %11’in üzerinde artışlar söz konusu olurken, küçük ölçekli şirketlerden oluşan Russel 2000 aylık bazda %20 getiri ile tüm zamanların en güçlü artışını gösterdi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları Çin PMI verilerindeki olumlu görünümün yarattığı iyimserlik karşısında, Hong Kong borsasına kote olan HSBC’nin ABD’deki bireysel bankacılık operasyonlarını sonlandıracağı yönündeki haberlerle karışık seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde ise, Trump yönetimi askeri bağlantıları olduğu gerekçesiyle Çinli çip üreticisi SMIC ve petrol şirketi CNOOC'u kara listeye almayı planladığına ilişkin haberlerle satıcılı seyir görülüyor. Aynı kapsamda, China Construction Technology Co. Ltd. ve China International Engineering Consulting Corp. şirketlerinin de değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, Trump yönetiminin bu kapsamda 35 Çinli şirketi kara listeye alacağı belirtiliyor.

Yurt dışında, ABD’de Kasım ayı Chicago PMI izlenecek. Chicago PMI’n Kasım ayında 1,9 puan düşüşle 59,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor

Gelecek gündemde neler var?

Bu hafta ABD’de ISM imalat ve hizmet PMI verilerine ek olarak istihdam verileri izlenecek. Euro Bölgesi’nde enflasyon ve perakende satışlar verine ek olarak PMI verilerinin revizyonları takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder