İller

8 Kasım 2020 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Seçim belirsizliği karşısında beklentileri aşan TDİ verisinin desteğiyle karışık seyirle kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününe, seçim sonuçlarına yönelik belirsizlikler nedeniyle satıcılı başlangıç yapan ABD piyasaları, beklentileri aşan Ekim ayı TDİ verisinin desteğiyle kayıplarını büyük ölçüde geri alarak karışık seyirle kapandı. ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayı verisi 638.000 artışla beklentinin üzerinde gerçekleşti. Önceki ay %7,9 seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranı, bu dönemde 1 puan düşüşle %6,9 seviyesine gerileyerek piyasa beklentisinden daha iyi bir görünüm ortaya koydu. Diğer yandan, salgın cephesindeki gelişmelerin de piyasaların takibinde olduğunu belirtmek isteriz. Geçtiğimiz Perşembe günü İtalya’da Nisan ayından bu yana en yüksek günlük can kaybı yaşanırken, ülkede kısmen de olsa sokağa çıkma yasağı devreye alındı. Yunanistan’da da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Nasdaq endeksi %0,04 artışla 11.895,23 puandan kapanırken, S&P 500 endeksi 0,03% değer kaybıyla 3.509,44 puandan kapanış yaptı. Dow Jones endeksi ise %0,24 düşüşle 28.323,40 puandan kapandı. Haftalık bazda incelediğimizde, ABD endekslerinin Nisan ayından bu yana en iyi performanslarını gösterdiğini gözlemliyoruz. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %7,3 ve %9 yükselirken, Dow Jones endeksi de %6,9 artış kaydetti. S&P 500 endeksinin 1932’den bu yana en güçlü seçim haftası performansını gösterdiğini belirtmek isteriz. Seçim cephesinde ise, Senato yarışında Cumhuriyetçilerin kazandığı zaferler “mavi dalga” olasılığını zayıflatırken, yeni hükümetin mali teşvik kararı almayı zorlaştırabileceği belirtiliyor. Özellikle Washington Post’un kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, Beyaz Saray'ın yeni bir yardım paketi teklif etmesinin beklenmediğini ifade edildi. Haberde bunun yerine Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'in zorlamalarıyla sürüncemede kalan teşvik paketi görüşmelerine konu olan paketin devreye alınmasının planlandığı ifade edildi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalarda, Biden’ın zaferi sonrası alıcılı seyir görülüyor. Senatoda Cumhuriyetçilerin de ağırlıklı bulunuyor olması, özellikle para politikası yoluyla Biden’ın destek sağlanmasını kolaylaştıracağı yönelik beklentileri güçlendiriyor. Çin cephesinde de, ABD’de yaşanan politik gelişmelere ek olarak, haftasonu açıklanan dış ticaret dengesi verisinin Ekim ayında aylık bazda %58 artışla 58,44 milyar dolar seviyesinde beklentinin üzerinde gerçekleşmesi de GOÜ piyasalarındaki fiyatlamalarda etkili oluyor. Alt kalemlere bakıldığında, bu dönemde ithalatlaraki artışın önceki aya göre 8,5 puan düşüşle %4,7 seviyesine gerilerken, İhracatın %11,4 seviyesinde beklentinin üzerinde gerçekleştiği görülüyor. İhracat Eylül ayında %9,9 artış kaydetmişti. Söz konusu gelişmeler ışığında geçen hafta 6,65 seviyelerinde seyreden onshore yuanın güçlenerek 6,5935 seviyesine gerilediği takip edildi.

Yurt dışında Euro bölgesinde Kasım ayı Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Ekim ayında hafif düşüş kaydederek -8,3 seviyesinde gerçekleşen verinin Kasım ayında daha da kötüleşerek -15 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de TÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi cephesinde de ZEW beklenti anketi ve sanayi üretimi verisi takibimizde olacak. Çin cephesinde de, özellikle sanayi sektörü karlılığı açısından kritik bir indikatör olan ÜFE verisi GOÜ fiyatlamaları açısından belirleyici olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder