Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvilleri haftaya alımlarla başladı. Geçtiğimiz Cuma açıklanan tarım dışı istihdam rakamı sonrası oluşan mali destek beklentileri tahvillerde satış yaratırken, on yıl vadede getiriler 0,98% seviyesine kadar genişlemişti. Haftaya 0,97% seviyesinde başlayan on yıllıklar, Brexit’e dair gelişmeler ve ABD-Çin arası yaptırım haberleri ile bugün seans genelinde alıcılı işlem görerek 0,93% seviyesine daraldı. Türk hazine eurotahvilleri bugün karışık seyir izledi. Haftaya hafif satıcılı başlayan kıymetler seans sonlarına doğru TL’de yaşanan toparlanma ile kayıpların bir kısmını telafi etti. Yeni ihraç olan on yıllık kıymet 5,75% seviyesine daralırken, uzun vade kıymet 6,40% seviyesinde kapanış yaptı. Beş yıllık ülke risk primi ise, Cuma kapanışa göre beş baz puan yükselerek 360 oldu.
Şirket kıymetlerinde daha çok yatay seyir izlendi. Cuma 6,30% getiriye daralan Vakıfbank 2026 kıymeti bugün 7-8 baz puanlık genişleme gösterirken, 2025 vadede getiriler 5,50-5,70% bölgesinde kalmaya devam etti. İhraç sonrası oldukça güçlü performans sergileyen İBB’nin 2025 vade kıymeti de bugün yataya yakın performans sonrası 6% seviyesinde kapanış yaptı.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Küresel koronavirüs vakaları 67 milyonu aşarken, piyasalar, özellikle geçen hafta beklentinin altında kalan işsizlik verilerinden sonra, teşvik paketi anlaşmasının yapılmasını daha olası görüyor. Cumhuriyetçi ve Demokrat müzakereciler, destek paketi hakkında anlaşmaya varmak için mücadele ediyorlar. 908 milyar dolarlık bir destek paketinin üzerindeki görüşmeler yavaşlamaya başladı ve müzakereciler henüz eyalet ve yerel yardım ile ilgili temel ayrıntılara ve işletmeler için nelerin kapsanacağı detayına karar veremedi. Haftanın ilk iş gününde ABD endeksleri karışık seyretti. Dow Jones ve S&P500 sırasıyla %0.5 ve %0.2 değer kaybederken Nasdaq %0.45 değer kazandı. S&P500 endeksinde en çok değerlenen sektör iletişim hizmetleri olurken en çok değer kaybeden sektör enerji oldu. Dow Jones endeksinde ise ham madde en iyi performans sergileyen sektör olurken hammadde en kötü performansı sergiledi. S&P500 endeksinde American Airlines %5 değerlenirken Netflix’te %3.5 değerlenerek dikkat çekti. Son zamanlarda iyi gelen haber akışıyla değerlenmeyi sürdüren Boeing ise %2.35 değerlendi. Kanada tarafından gelen siparişlerin 20 milyon doz arttırılması, Moderna günü %4.6 değer kazancıyla sonlandırdı. Tesla ise %7’nin üstünde artışla dikkat çekti. Değer kaybeden hisseler arasında %3 civarında kayıplarla ConocoPhillips ve Chevron öne çıktı.
Kurumsal gelişmelerde, Ford, tedarikçileri ile karşılaştığı sıkıntılar dolayısıyla yeni çıkaracağı Bronco SUV’u yaza kadar piyasaya çıkarmayacağını açıklamasıyla %1.3 değer kaybı yaşadı. Hindistan’da acil durum asısı için başvuruda bulunan Pfizer ise %2.26 değerlenerek günü sonlandırdı. İngiliz software yazılımcısı IMImobile şirketini $721 milyona alacağını açıklayan Cisco ise tayat eksi kapandı. Bir diğer önemli gelişme ise Apple tarafında yaşandı. Şirket 2021 gibi erken bir tarihte Intel tarafından üretilen işlemcilerin yerini alacak Mac işlemcilerini piyasaya süreceğini açıkladı. Apple %1.2 değerlenirken Intel ise %3.4 değer kaybetti. ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile $44.4 milyon değerinde 3 yıllık anlaşma imzlayan Palantir ise %21.3 civarında değer kazandı.
Başbakan Boris Johnson, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir görüşme yaptı ve İngiliz yetkililer, müzakereciler hızlı ilerleme kaydetmedikçe ticaret müzakerelerinin çökebileceği konusunda uyardı. Avrupa piyasaları için bir diğer olumsuz haber ise Almanya’nın Bavyera bölgesinin bazı kısımlarının katı bir karantina uygulaması yapılacağını duyurmasıyla geldi. Endeksler ise karışık seyretti. Euro Stoxx 50 %0.26 ve DAX %0.21 oranında hafif değer kaybederken FTSE100 yatay pozitif kapandı. FTSE 100 endeksinde en çok değer kazanan sektöre temel tüketici ürünleri olurken en çok değer kaybeden sektör gayrimenkul oldu. DAX endeksinde ise hammadde sektörü en iyi performansı sergilerken kamu hizmetleri en kötü performansı sergileyen sektör oldu. Endekste en çok değerlenen hisse %2.9 ile Covestro olurken Adidas’ın %1.6’lık primlenmesi dikkat çekti. En çok değer kaybeden hisse ise %2 ile Continental olurken %1.7 kayıpla Deutsche Bank ikinci sırada yer aldı. Allianz, SAP ve Daimler’in %1 civarı değer kaybı ise dikkat çekti.
Ekonomi takviminin yoğun olmadığı günde Çin tarafında açıklanan ticaret dengesi verisi beklentinin üstünde $75.43 milyar açıklanırken Almanya sanayi üretimi verisi ise beklentinin üstünde %3.2 olarak açıklandı. Yarın, Japonya GSYH verisi, Almanya ZEW ekonomi beklentisi ve Avrupa Bölgesi GSYH verisi takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Gün içerisinde en yüksek 91.238 seviyesini gören Dolar Endeksi ABD seansının son saatlerinde 90.775 seviyesinden işlem gördü. Gün içerisinde test ettiği en düşük seviye ise 90.789 olarak kayda geçti. Gelişmiş ülke para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybeden USD, en çok NOK karışışında değer kaybederken, GBP ve CAD karşısında değer kazandı. Gün içerisinde karışık seyreden EURUSD paritesi ise en düşük 1.2079 görürken kapanışta 1.2115 seviyesinden fiyatlandı. BREXIT görüşmelerinin tehlikeye girmesiyle birlikte değer kaybeden GBPUSD paritesi ise en düşük 1.3225 seviyesini test ederken seansın son saatlerinde 1.3375 seviyesinden işlem gördü
ABD seansının açılışıyla değerlenerek en yüksek $1868 seviyesini test eden Spot Altın seansın son saatlerinde $1860 seviyesinden işlem gördü. Gün içerisinde en düşük $1822 seviyesini test etti. Altın gibi açılış sonrasında değerlenen Spot Gümüş ise en yüksek $24.78 seviyesini test ederken en düşük $23.52 seviyesinden alıcı buldu. Kapanışta $24.55 seviyesinden işlem gördü. LME metalleri ise değer kaybetti. Alüminyum %1.3 değer kaybıyla en zayıf metal olurken onu &0,65 kayıpla bakır takip etti. Almanya’dan gelen karantina açıklaması ve artan vaka sayıları ile birlikte petrol değer kaybetti. Ocak vade WTI petrol %1.2 değer kaybıyla $45.70 seviyesinden işlem görürken Şubat vade Brent petrol %1.05 kayıpla $48.70 seviyesinden fiyatland
Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder