İller

30 Aralık 2020 Çarşamba

ARTED Webinarında Sağlık Sektörü ve Bilişim Çağı Konuşuldu


24 Aralık 2020, İstanbul- COVID-19 vakalarının sayısı dünya çapında artmaya devam ederken, tıbbi cihaz sektörü hem salgınla mücadelede hem de tedavi sürecinde kullanılan ürün teknoloji ve hizmetleriyle yükselen bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Sektör, hasta güvenliği ve konforunun giderek daha önemli hale geldiği günümüzde, gelişmiş hasta bakımı için teknoloji temelli dijital sağlık çözümleri hizmetlerinin geleceğini yeniden tasarlıyor.

Bu kapsamda Türkiye'de sağlık ekosisteminin bir parçası ve tıbbi cihaz sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED), sektörün ve sağlık ekosisteminin geleceğini konuşmak adına "Geleceğin Sağlık Ajandası" webinar serisini hayata geçirdi. Tıbbi cihaz endüstrisinin dönüşümünü anlaşılır kılmak, sektörün gelecek vizyonunu oluşturmak ve sağlık hizmetlerinin geleceğini konuşmak amacıyla hayata geçirilen webinar serisinin ilk konuşmacısı Google Health Pazarlama Müdürü Cozi Namer oldu. ARTED Yönetim Kurulu Üyesi Umut Gökalp'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarda "Pandemi ve Sağlık Sektörünün Yeni Çağı" konuşuldu.

Dijital teknolojiler sağlık sektörünün olmazsa olmazı haline geldi

Konuşmasında, sağlıkla ilişkili devasa bir bilgi üretim hacminin olduğunu vurgulayan Google Health Pazarlama Müdürü Cozi Namer, "Her 75 günde, sahip olduğumuz sağlık verisi ikiye her yıl da 32'ye katlanıyor. Aslına bakarsanız bu hiç de şaşırtıcı değil. Yüksek çözünürlüklü tıbbi görüntüleme yaptığımız, laboratuvar sonuçlarını çok daha yüksek çözünürlüklerle almaya başladığımız, akıllı saatlerimizin sürekli EKG verisi ürettiği, hastanede birçok tıbbi cihazın aynı anda bağlı olarak bilgi topladığı bu çağda sağlık bilgisi üretme hacmimiz katlanarak artıyor. Bu bilgiyi gelecekte daha doğru kararlar verebilmek adına önce toplamak daha sonra ise anlamlı bir hale getirebilmek açısından işlemek zorundayız. Bu noktada, sağlık çalışanlarını en doğru ve güncel bilgi ile beslemek ve bu dijital kanalları oluşturmak oldukça önemli dedi."

Sağlıkta pandemi sürecinin neleri değiştirdiğine ve trendlere de değinen Namer, şunları söyledi: "Daha önce, olsaydı çok daha iyi olurdu dediğimiz sağlık teknolojileri artık olmazsa olmazlarımız haline geldi. Yapay zekayı, sensör teknolojilerini, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarını sağlık ekosistemlerinin içerisine çok daha yoğun bir şekilde entegre etmemiz gerekiyor. Hasta odağı konseptli bir yaklaşıma ve birbiri ile konuşarak, iletişim halinde olarak veri üreten akıllı cihazlara, sistemlere ihtiyacımız var. Fakat ne yazık ki; sağlık sektörü, birkaç inovasyon dışında veri, bilişim ve yapay zeka ile alt yapısı oluşturulan bilişim çağına henüz geçebilmiş değil. Fakat pandemi süreci gibi bir krizi kullanarak dijital dönüşümünü tamamlamaya çalışıyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder