İller

2 Aralık 2020 Çarşamba

Как работи психологията на дискриминацията?



Нарастващата мобилност на бежанците в световната общност, която засяга Сирия и Турция, също трябва да бъде разгледана от различни ъгли. Усилията на Турция, Германия и САЩ както по етническа, национална или полова категория на бежанците, като основни психологически процеси, които разединяват разследващите нагласи към други групи зад психологическия отдел на Университета в Богазичи Д-р Лектор Нур Сойлу Ялчънкая, колкото по-естествено приемаме тези категории, толкова по-нормални виждаме неравенствата.
 
Ялчънкая изразява, че изследванията за отношението към бежанците или по-общо към имигрантите се фокусират върху много фактори и особено подчертава възприемането на заплахата: „Можем да възприемаме имигрантите като материалистични или символични източници на заплаха. Тревоги като финансовите ресурси ще страдат, ще възникнат проблеми със сигурността или ще се увеличи безработицата с участието на мигранти в обществото, създават възприятие за материалистична заплаха. Ако се притеснявате от промяната на националната идентичност или културни ценности, това отразява възприемането на символична заплаха. Има много изследвания, които показват, че подобни опасения са определящи за негативното отношение към имигрантите ”.
 
„Есенциалистките вярвания формират възгледа ни за имигрантите“
 
Ялчънкая заяви, че начинът на осмисляне на етническата принадлежност, както и възприемането на заплаха, формират възгледа на имигрантите. По същия начин можем да вярваме, че различните етнически групи имат свои собствени уникални култури и че индивидите, принадлежащи към тези групи, придобиват постоянни характеристики, като са замесени с тази култура. Това води до виждането, че имигрантите, които се възприемат като културни чужденци, не могат да се адаптират към обществото, в което се присъединяват, причинявайки изключващи нагласи и поведение “, казва тя.
 
 
„Не можем да очакваме човек, който не чувства принадлежност към обществото, да бъде продуктивен“
 
Подчертавайки, че чувството за уважение и приемане е важно за интеграцията на имигрантските групи в обществото като цяло, Ялчънкая заявява, че една от най-основните психологически потребности на индивида е нуждата да принадлежи и да бъде приет. Ялчънкая каза: „Въпреки че възприемането на заплахата в обществото може да доведе до изключващи нагласи и поведение срещу имигрантите, то може също така да подкопае чувството за принадлежност към имигрантите“, подчертавайки, че хората, които не се чувстват принадлежни към обществото и които се чувстват изключени, не могат да станат продуктивни членове на обществото.
 
Като заявява, че този проблем се открива в латинските имигранти в САЩ, същият подход е валиден и за сирийските бежанци, Ялчънкая изразява важността на зачитането на идентичността на бежанците с примера, който даде от своето проучване в САЩ и разследва тези психологически процеси: „В проучване, проведено в САЩ, проучихме възприятието на имигрантите за степента, до която тяхната етническа идентичност се зачита в обществото и до каква степен те се чувстват принадлежни към обществото. Отправната точка на нашето изследване бяха наблюденията, че по-голямата част от латинските имигранти, които имат право да кандидатстват за гражданство, не подават това заявление. В нашето проучване показахме, че една от основните причини да не кандидатстваме за гражданство е, че латинските имигранти смятат, че тяхната етническа идентичност не се зачита в обществото и в резултат на това те не могат да се чувстват принадлежни към обществото.
 
Нур Сойлу Ялчънкая, след като получи бакалавърската си степен от университета Богазичи, Департамент по политически науки и международни отношения през 2009 г., продължи следдипломното си образование в областта на психологията и завърши докторското си образование в Канзаския университет през 2017 г. Той преподава в психологическия отдел на университета в Богазичи от 2018 г. Лектор Ялчънкая работи в областта на имиграцията и изграждането на етническа / национална идентичност, предразсъдъците и стереотипите и културната психология.

Новинарска Агенция Хибя /Hibya Haber Ajansı


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder