İller

30 Aralık 2020 Çarşamba

COVİD-19 HASTALARI REHABİLİTASYONLA DAHA HIZLI İYİLEŞİYOR


Koronavirüs,  (COVID-19) başta solunum sistemi olmak üzere birçok sistemi etkileyerek kişilerde fiziksel ve psikolojik fonksiyon bozukluğuna yol açabilen bir hastalıktır. Covid-19 tanısı almış veya hastalığı geçirmiş kişilerde solunum güçlüğü ve kas ağrıları uzun üzün süre devam ederek, kişilerin yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. Biruni Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Zeynep  Erdoğan İyigün, "Koronavirüs geçiren ve nefes darlığı, yoğun kas ağrıları, çabuk yorulma gibi belirtileri olan hastalar,  pulmoner yani solunum rehabilitasyonu ile eski fonksiyonel kapasitelerine daha hızlı dönebiliyor" dedi.

Doç. Dr. Zeynep Erdoğan İyigün, solunum rehabilitasyonunun hastalara sağladığı faydalar ile ilgili bilgiler verdi:

"HASTALARIN  FONKSİYONEL YAŞAMLARINA DÖNMELERİ ZAMAN ALABİLİYOR

Koronavirüsün meydana getirdiği en önemli tablolardan biri akciğerlerden kana oksijen geçişini bozup kanda oksijen düzeyinde azalmaya sebep olmasıdır. Bu durum uygun tedavilerle düzelebilmesine rağmen hastaların eski fonksiyonel kapasitelerine dönmeleri zaman alabilir. Özellikle koronavirüsü zatürre ile birlikte geçirenlerde nefes darlığı şikayetleri uzayabilmektedir.  Koronavirüsün solunum zorluğunun yanı sıra yoğun kas eklem ağrılarına neden olması ve tedavide kullanılan kortizon gibi ilaçlar da COVİD-19 enfeksiyonu sonrası normal fonksiyonel yaşama dönüşü uzayabilir.

NEFES DARLIĞI AZALIYOR, AKCİĞER KAPASİTESİ ARTIYOR

Solunum sistemi rehabilitasyonu, koronavirüse veya başka bir rahatsızlığa bağlı solunum sistemi hastalığı olan bireylerde  nefes darlığını azaltmak, akciğer kapasitesini artırmak, egzersiz toleransını artırmak  amacıyla uygulanır. Bu sayede solunuma yardımcı olan kaslar çalıştırılarak hastanın etkin nefes alması sağlanır. Hastaların balgam çıkarma şikayetlerine yönelik de özel tekniklerle hastaların rahatlaması amaçlanır.  Özellikle yoğun bakımda, uygun evrede başlanan solunum rehabilitasyonu, hastaların yoğun bakım sürelerini kısaltabilmektedir. Hastalık sonrasında uygulanan rehabilitasyonun ise akciğer kapasitelerini ve nefes darlığını azaltıp kişinin daha çabuk normal fonksiyonlarına ulaşmasına yardımcı olur.

HASTANIN İHTİYACINA GÖRE PROGRAM OLUŞTURULUYOR

Koronavirüs belirtileri ve kişilerde yaptığı hasar çok değişken olabiliyor. Bu nedenle rehabilitasyonda bütüncül ve kişiye özel program oluşturulur. Uygulamalar kişinin ihtiyacına göre bu konuda çalışan uzman tarafından özel planlanır. Programda hastanın klinik durumu, fiziksel aktivite düzeyi dikkate alınarak solunum sistemine yönelik egzersizler, kas iskelet sistemine yönelik germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ve egzersiz kapasitesini artırmaya yönelik egzersizler yer alır.  Solunum rehabilitasyonu ile hastanın fiziksel durumunu iyileştirmek, semptomları azaltmak ve yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir". dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder