İller

20 Aralık 2020 Pazar

Haftaya yoğun haber akışı ile başlıyoruz


Saat

Ülke

Veri Detay

Beklenti

Önceki

04:30

Çin

PBOC En Düşük Kredi Faiz Oranı

 

3,85%

10:00

Türkiye

Tüketici Güveni (Aralık)

 

80,10

13:00

Euro Bölgesi

İşletme ve Tüketici Güveni

 

87,60

18:00

Euro Bölgesi

Tüketici Güveni (Aralık)(öncü)

-16,80

-17,60

 

Haftaya Yoğun Haber Akışı İle Başlıyoruz...

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,64 değer kazanarak Cuma gününü 1.408 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 26,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,16 ve holding endeksi yüzde 0,84 değer kazandığı günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,80 ile taş, toprak, en çok kaybettiren ise yüzde 3,71 ile orman, kağıt, basım olduğu görüldü.

Avrupa Borsaları, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin (AB) Brexit sonrası bir ticaret anlaşması olasılığı konusunda uzlaşma sağlanamama ihtimali üzerine haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı.

Kapanışta, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39,  İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,33, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,16 ve Almanya DAX 30 endeksi yüzde 0,27 değer kaybetti.

ABD borsaları Cuma gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 0,41, S&P 500 endeksi yüzde 0,35 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti.

Bugün, Yurtiçinde Tüketici Güveni datası açıklanacak. Global piyasalarda ise Euro Bölgesi’nde Tüketici Güveni verisi takip edilecek.

Haftanın ilk işlem gününde, Çin Merkez Bankası (PBOC) 1 yıl vadeli ve 5 yıl vadeli ana faiz oranında değişikliğe gitmedi. ABD'de bütçe tasarısı konusunda uzlaşı sağlanması piyasalarda risk iştahında artışları desteklese de, bazı Avrupa ülkelerinde yeni tip korona virüsün mutasyona uğradığı yönünde açıklamalar risk iştahını baskılamaya devam ettiğ iizleniyor. Global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks ve endeks vadeli işlem sözleşmelerinin birçoğunda kısa vadede fiyatlama davranışlarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.



Manşette Öne Çıkanlar

·         Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan basın duyurusunda; Finansal istikrarın sağlanması ve cari açığın azaltılmasına yönelik olarak atılan makro ihtiyati adımlar çerçevesinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 17.12.2020 tarihli ve 9322 sayılı Kararı ile; Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca, 11.01.2019 tarihli ve 8198 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin; Basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda sekiz aydan altı aya, Fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirasına kadar olan televizyon alımları hariç elektronik eşya alımlarında altı aydan dört aya, Mobilya ve elektrikli eşya alımlarında on sekiz aydan on iki aya indirilmesine karar verilmiştir.  Ayrıca, Nihai fatura değeri üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt alımı amacı ile kullandırılan kredilerde kırk sekiz aydan otuz altı aya, Nihai fatura değeri yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt alımı amacı ile kullandırılan kredilerde kırk sekiz aydan yirmi dört aya,  Taşıt teminatlı kredilerde kırk sekiz aydan otuz altı aya indirilmesine karar verilmiştir.

  • S&P, Türkiye için 2021 yılında 3 planlı değerlendirme tarihi açıkladı. Takvime göre yılın ilk değerlendirmesi 22 Ocak'ta yapılacak. S&P'nin ikinci değerlendirme tarihi 28 Mayıs, son değerlendirme tarihi ise 22 Ekim olarak belirlendi.
  • Fitch, Türkiye için 2021 yılında 2 planlı değerlendirme tarihi açıkladı. Takvime göre yılın ilk değerlendirmesi 19 Şubat’ta yapılacak. S&P'nin ikinci değerlendirme tarihi 13 Ağustos olarak belirlendi.

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafında açıklanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri Ekim 2020 verilerine göre; 2020 Ekim sonu itibarıyla, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2019 yıl sonuna göre % 10,4 oranında azalışla 227,1 milyar dolar, yükümlülükleri ise % 3,5 oranında azalışla 578,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2019 yıl sonunda -345,9 milyar dolar iken 2020 Ekim sonunda -351,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

·         Almanya'da IFO iş ortamı endeksi Aralık'ta 90 puanlık beklentiyi aşarak 92.1 puan seviyesinde gerçekleşti. Hem cari koşullar hem de beklentiler endeksinde iyileşme görüldü.

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Azerbaycan Merkez Bankası arasında 14 Aralık 2020 tarihinde merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine zemin oluşturmak üzere bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Söz konusu anlaşma kapsamında iki ülke merkez bankası arasında merkez bankacılığı konularında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi planlanmakta.

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Beklenti Anketi İstatistikleri Aralık 2020 verilerine göre; Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,47 iken, bu anket döneminde yüzde 14,18 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,77 iken, bu anket döneminde yüzde 10,84’e yükseldi. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 14,74 iken bu anket döneminde yüzde 16,07 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 14,49 ve yüzde 16,18 olarak gerçekleşti. Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 7,89 TL iken, bu anket döneminde 7,77 TL oldu.

·         İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcısı Gertjan Vlieghe yaptığı değerlendirmede; pandemiden ekonomik toparlanmanın tamamlanması için bankanın negatif faizler de dahil olmak üzere parasal teşviki artırmaya hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),  reeskont ile avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını 6,75'er puan yükselttiğini açıkladı. Buna göre, yeni oranlar, Resmi Gazete’nin 19 Aralık 2020 tarihli sayısında yer alan Merkez Bankası tebliği ile yürürlüğe girdi. Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 15,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 16,75 olarak açıklandı.

·         ABD Merkez Bankası (Fed), yılın ikinci stres testine tabi tuttuğu 33 büyük Amerikan bankasının, 2021'in ilk çeyreğinde hisse geri alımlarına sınırlı olarak devam etmesine izin vereceğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, bu yılın başında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkin olduğu dönemde gerçekleştirilen ilk stres testinin sonucunda, bankaların sermayelerini korumasını sağlamak için hisse geri alımlarını askıya alma ve temettüleri sınırlama da dahil olmak üzere çeşitli kısıtlamalar getirilmişti. (Kaynak: Bloomberght)

·         Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirketleri, denetim standartlarına uymamaları halinde ABD borsalarından çıkarabilecek yasa tasarısını imzaladığı belirtildi.

·         ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Amerikan ilaç firması Moderna'nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını onayladığı açıklandı.

·         Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Marmara Otoyolu 6. Kesim Açılış Töreni'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan konuşmasında yatırım bedeli toplam 3.1 milyar dolar olan otoyolun ekonomiye yılda 2.5 milyar lira katkı sağlayacağını açıkladı. Konuşmasında ABD yaptırımına tepki gösteren Erdoğan, "Türkiye'nin egemenlik haklarını kullanmaktan asla çekinmeyecek bir ülke olduğunu kabullendirmekte kararlıyız dedi. (Kaynak: Bloomberght)

·         İngiltere'de koronavirüsün daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun tespit edilmesinin ardından Avrupa ülkeleri teker teker uçuşları durdurma kararı aldığını açıkladı. Buna göre, Hollanda, Belçika, İtalya İngiltere'ye uçuşları yasaklayan ülkeler arasında. Avusturya'nın da İngiltere'e uçuşları yasaklanacağı ifade edildi. (Kaynak: Bloomberght)

·         ABD'de vekillerin, hükümetin  Kovid-19 ile mücadele için hazırlanan teşvik paketi içinde Çinli şirketler Huawei ve ZTE'nin ekipmanlarının ülkedeki telekomünikasyon sisteminden çıkarılması için 1,9 milyar dolarlık bir programa onay vermeleri bekleniyor. (Kaynak: Reuters)

·         Bazı ülkelerde görülen koronavirüs mutasyonuyla ilgili Avrupa Birliği ülkeleri acil toplantı yapma kararı aldığı basında yer aldı.

·         Brexit'te taraflar Avrupa Parlamentosu'nun bir anlaşmaya varılması için öngördüğü 20 Aralık tarihinde de anlaşmaya varamadı. İngiltere tarafı ana anlaşmazlık unsurlarının devam ettiği uyarısında bulunduğu açıklandı. (Kaynak: Bloomberght)

·         ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin kapanmasını önleyecek 1 günlük geçici bütçe tasarısını onayladığı basında yer aldı.

·         ABD'de, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti arasında uzun zamandır süren müzakerelerin ardından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık destek paketinde anlaşmaya varıldığı basında yer aldı.

·         İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, koronavirüs mutasyonunun kontrolden çıktığını, mutasyona uğramış yeni türün daha hızlı yayılabildiğini ifade etti. Son dönemdeki hızlı vaka artışının arkasındaki faktörün bu mutasyon olduğunu belirten Hancock, mutasyonun Kıta Avrupası ve Avustralya'da göründüğünü de açıkladı.

·         Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı değerlendirmede, koronavirüsün mutasyonunun tespit edildiği İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan Türkiye'ye olan uçuşların geçici olarak durdurulduğu belirtti.

·         Haftanın ilk işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif satıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

 

Yükselen

%

Düşen

%

Hacim

mn TL

BİST 100 Etki

+/-

JANTS

10,00

KARTN

-10,00

THYAO

2.326

BIMAS

2,07

AKCNS

9,99

RAYSG

-9,98

PGSUS

1.475

TCELL

1,35

BRYAT

9,98

YAPRK

-9,98

EKGYO

1.417

AKBNK

1,02

ALCAR

9,98

ISATR

-8,56

TCELL

1.386

GARAN

0,84

OTKAR

9,97

IZTAR

-7,33

TSKB

1.283

TSKB

0,79

HLGYO

9,97

IDGYO

-6,96

GARAN

1.198

EREGL

-2,77

SMART

9,97

CRFSA

-6,40

PETKM

933

ENKAI

-0,25

SNPAM

9,96

MERKO

-5,51

ODAS

779

KOZAL

-0,20

CLEBI

9,95

NIBAS

-5,49

SISE

753

TTKOM

-0,19

BRSAN

9,94

SEKFK

-5,45

ISGYO

749

ARCLK

-0,15


Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder