İller

20 Aralık 2020 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teşvik paketi görüşmelerine ilişkin endişelerle ekside kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, gün içinde rekor tazelemelerine rağmen kapanışa doğru teşvik paketi görüşmelerine ilişkin öne çıkan endişelerle ekside kapandı. Bu bağlamda, Dow Jones endeksi %0,40 değer kaybı ile 30,179.05 puan seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi de %0,40 düşüşle, üç günlük yükselişini sonlandırarak 3,709.41 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,10 gerilemeyle 12,755.64 seviyesinden kapandı. Cumartesi günü saat 12:00’de sona eren federal fonlama öncesinde aylardır devam eden görüşmelere ilişkin olarak liderler 900 milyar dolarlık ek paket üzerinde anlaşmaya yakın olduklarını dile getirdiler. Senato Çoğunluk Lideri McConnell müzakerelin verimli geçtiğini ifade ederek, büyük bir kurtarma paketi için iki partili ve iki meclisli bir çerçevenin anlaşmaya yakın oldukları konusunda daha iyimser olduğunu belirtti. Diğer yandan, Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Hoyer ise Kongre liderlerinin konuya ilişkin daha net bir resim elde edebilmek için haftasonu da çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı. Doğrudan ödemeler, küçük işletme kredileri ve işsizlik sigortasına yapılan artış oranı Kongrenin anlaşmaya varamadığı konuların arasında yer alıyor. CNBC’nin haberine göre piyasa kapandığında, Kongre hükümeti iki gün daha ayakta tutmak için bir önlemi onaylamaya çalışıyordu. Haftalık bazda ABD endeksleri incelendiğinde, Cuma günü yaşanan zayıf seyre karşın haftanın artıda tamamlandığı görülüyor. Dow Jones endeksi %0,4 artarken, S&P 500 endeksi %1,3 yükselişle yukarı yönlü seyrini dördüncü haftaya taşıdı. Nasdaq endeksi ise %3’ü aşan getirisi ile pozitif ayrıştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, ABD’de politika yapıcıların 900 milyar dolarlık teşvik paketi üzerinde anlaşmaya varmalarına karşın, Brexit endişeleri ve virüsün mütasyona uğraması sonrası gündeme gelen yeni kısıtlamaların etkisiyle temkinli seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde ise, müzakerecilerin Fed’in acil durum kredi verme yetkilerini geri alarak önemli bir anlaşmazlık unsurunu çözmeleri ile Amerikalılara doğrudan ödeme ve işsiz yardım sağlayacak 900 milyar dolarlık yardım paketi bugün Senato’da oylamaya sunmaları öncesinde karışık seyir görülüyor

Yurt dışında ABD’de Chicago Ulusal Aktivite endeksi, Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisi takip edilecek. Chicago Ulusal Aktivite endeksi Ekim ayında aylık bazda 0,51 puan artışla 0,83 seviyesine yükselmişti. Öncü olarak aylık bazda 2,1 puan düşüşle -17,6 seviyesine gerileyen Euro Bölgesi tüketici güven endeksinin -17,3 olarak revize edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde ABD’de çekirdek kişisel tüketim giderleri, büyüme ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder