İller

22 Aralık 2020 Salı

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Mutasyon endişeleri nedeniyle genel olarak satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, koronavirüsün İngiltere’de mutasyona uğramasıyla öne çıkan endişeler nedeniyle genel olarak satıcılı seyir izledi. Ancak, sonrasında toparlanma ile kayıplarını azalttı. Bu bağlamda, S&P 500 endeksi %0,39 değer kaybı ile 3.694,92 puan seviyesinden kapanırken; Nasdaq endeksi de %0,10 düşüşle, 12.742,52 puan ile günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise bankacılık sektörü hisselerindeki güçlü performans öncülüğünde pozitif ayrışarak %0,12 artışla 30.216,45 seviyesinden kapandı. Mutasyon gelişmeleri sonrası Avrupa ülkelerinin İngiltere’den gelen ziyaretçilere karşı devreye aldıkları önlemlerin ardından, New York Valisi Cuomo ABD’de de benzer uygulamaların devreye alınması için çağrıda bulundu. Diğer yandan, aralarında DSÖ üyelerinin de bulunduğu yetkililer Covid’in mutasyon hızı mevsimsel nezleden daha yavaş olduğundan Pfizer ve Moderna aşılarının etkili olabileceğini ifade ettiler. Sektörler cephesinde, seyahat ve enerji sektörü hisselerinde sert düşüşler gözlendi. Mutasyon endişesinin risk algısındaki zayıflama ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri %0,8820 seviyesini test ederken, Brent petrol fiyatlarında düşüşler %3’e yaklaştı. Dolar endeksi ise, piyasalarda artan güvenli varlık talebi ile 91 seviyesini aştı. Ayrıca dün Tesla’nın S&P 500 endeksinde işlem gördüğü ilk gündü. Hisse Apple’ın 2024 yılında kendi binek aracını satışa sunacağını açıklaması ile %6,5 geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, virüsün mutasyona uğraması sonucu gündeme gelebilecek daha sert kısıtlamaların potansiyel makro sonuçları nedeniyle hafif satıcılı seyir izliyor. ABD vadeliler tarafında da negatif seyir görülüyor.

Yurt dışında ABD’de Conference Board tüketici güveni, mevcut konut satışları, Richmond Fed imalat endeksi verilerine ek olarak 3Ç20 büyüme verilerinin revizyonu takip edilecek. Kasım ayında aylık bazda 5,3 puan düşüşle 96,10 seviyesine gerileyen CB tüketici güveni verisinin Aralık ayında 0,9 puan artışla 97 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mevcut konut satışları cephesinde de Temmuz ayından beri yavaşlama eğiliminde olan verinin Kasım ayında aylık bazda %2,2 düşüş kaydettiği tahmin ediliyor. Richmond Fed İmalat Endeksi verisinin de Ekim ayında son 20 yılın zirvesine yükselmesi sonrası, Kasım ayında aylık bazda 14 puan düşüşle 15 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder