İller

24 Aralık 2020 Perşembe

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Brexit sonrası ticaret anlaşmasının tamamlanmasıyla artıda kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün Noel tatili sebebiyle yarım gün işlem gören ABD piyasaları, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında devam eden teşvik paketi çekişmelerine karşın, Brexit sonrası ticaret anlaşmasını tamamlanmasının yarattığı iyimserlikle artıda kapandı. Bu bağlamda, Dow Jones endeksi %0,23 değer kazancı ile 30.199,87 puan seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi %0,35 artış ile 3.703,06 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,26 değer kazancıyla 12.804,73 seviyesinden kapandı. Teşvik paketi cephesinde Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar, Trump’ın da taleplerinden birine paralel olarak, Amerikalılar’a doğrudan ödemelerin yardım paketinde yer alan kişi başına 600 dolarlık miktardan 2.000 dolara çıkarılması için girişimde bulundu, ancak Cumhuriyetçiler, miktarın arttırılmasına itiraz etti ve bu girişimi engelledi. Cumhuriyetçiler de, Trump’ın bir diğer talebi doğrultusunda, pakete dahil edilen yabancı ülkelere yardımların miktarında değişiklik yapmak istedi, ancak bunu da Demokratlar engelledi. Sektörler cephesinde teknoloji ve gayrimenkul sektörü hisseleri en iyi performans gösterenler arasında öne çıkarken, enerji sektörü hisseleri düşüş kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah açık olan piyasalar AB ve İngiltere, Brexit sonrası ticaret anlaşmasını tamamlamasının risk algısını güçlendirmesiyle alıcılı seyir izliyor. Tamamlanan anlaşmanın onay için İngiltere Başbakanı Johnson ve AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen'e gönderilecek. Von der Leyen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, müzakereciler tarihi bir ticaret anlaşmasına varırken, Brexit'ten sonra İngiltere ve AB omuz omuza olacağını ifade etti. Johnson ise, bu anlaşmanın bugüne kadarki en büyük ticari anlaşma olduğunu ve 30 Aralık'ta parlamentoda oylanacağını belirtti.

Bugün Noel tatili nedeniyle yurt dışında veri akışı sakin seyredecek

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de Dallas Fed imalat endeksi, Chicago PMI, bekleyen konut satışları ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise veri akışı sakin seyredecek. Asya cephesinde ise Çin’de PMI verileri, Japonya’da ise sanayi üretimi verisi takibimizde olacak.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder