İller

22 Aralık 2020 Salı

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teşvik paketinin Kongre’de onaylanmasına karşın, mutasyon kaynaklı belirsizliklerle ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, 900 milyar dolarlık teşvik paketinin Kongre’de onaylanmasına rağmen, mutasyon gelişmeleri nedeniyle öne çıkan belirsizliklerle satıcılı kapattı. Bu bağlamda, Dow Jones endeksi Apple hissesindeki %2,9’luk artışa rağmen %0,67 değer kaybı ile 30.015,51 puan seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi düşüşünü üçüncü günde de sürdürerek %0,21 gerileme ile 3.687,26 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise teknoloji sektörü hisselerindeki alımlar öncülüğünde dün de pozitif ayrışmasını sürdürerek %0,51 artışla 12.807,92 seviyesinden kapandı. Mutasyon gelişmeleri çerçevesinde dün ABD'de New York eyaletinin talebi üzerine 3 havayolu şirketi, yeni tip koronavirüsün daha hızlı yayılan türü tespit edilen İngiltere'den gelecek yolcular için "negatif" Kovid-19 testi zorunluluğu getirdi. Bu bağlamda , seyahat sektörü hisselerinde sert düşüşler dün de devam etti. Ayrıca makro veriler cephesinde, Conference Board Tüketici Güven Endeksinin Aralık ayında önceki aya göre 4,3 puan azalarak 88,6 seviyesine gerileyerek beklentinin oldukça altında gerçekleşmesi de piyasalarda risk algısını baskılayan bir diğer unsur olarak öne çıktı

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, ABD Başkanı Trump’ın Kongre'de kabul edilerek kendisinin onayına sunulan salgına yönelik pakette, 600'er dolar nakit yardımının 2 bin dolara çıkarılması da dahil bazı değişiklikler yapılması için çağrıda bulunması sonrasında alıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde ise hafif satıcılı seyir hakim.

Yurt dışında ABD’de dayanıklı mal siparişleri kişisel gelir ve giderler, Michigan tüketici güveni verilerine ek olarak haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri Kasım ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %0,6 ve %0,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Diğer yandan Ekim ayında aylık bazda %0,7 düşüş kaydeden kişisel gelirler verisinin %0,3 gerilemesi bekleniyor. Kişisel harcamalar cephesinde Ekim ayında %0,5 artış gösteren verinin %0,2 düşüş kaydedeceği öngörülüyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 19 Aralık haftasında 880K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Veri 14 Aralık haftasında da 885K seviyesinde gerçekleşmiş ve piyasalarda baskı unsuru olarak öne çıkmıştı. Son olarak, 81,4 olarak açıklanan Michigan tüketici güveni Aralık ayı öncü verisinin 81,1 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD ve Avrupa piyasaları Noel tatili nedeniyle kapalı olacak. Haftanın son işlem gününde ise Japonya’dan gelecek olan TÜFE ve perakende satışlar verilerini izleyeceğiz.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder