İller

8 Aralık 2020 Salı

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Aşılamanın başlaması ve teşvik cephesine yönelik beklentilerle rekor seviyelerden kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, İngiltere’de Pfizer’ın aşının uygulanmaya başlamış olmasının yarattığı iyimserlikle alıcılı seyir izledi. Ayrıca teşvik paketi cephesinde tarafların anlaşmaya varabileceği yönündeki beklentilerin de piyasaları desteklediğini gözlemledik. Ayrıca, Cumhuriyetçi kongre liderlerinin, yaklaşık 900 milyar dolarlık bir Covid-19 yardım paketi için müzakereleri ilerletmek amacıyla Beyaz Saray yetkilileriyle görüşmeyi planladığı gündeme geldi. Bu bağlamda, Dow Jones endeksi %0,35 değer kazancı ile 30.173,88 puan seviyesinden kapanırken; Nasdaq endeksi bulut hisselerinde görülen alımlar öncülüğünde %0,50 artışla 30.173,88 puan ile zirve seviyeden günü tamamladı. S&P 500 endeksi de %0,28 yükselişle rekor seviye olan 3.702,25 seviyesinden kapandı. Salgın cephesinde son dört günde 1 milyon yeni vaka artışı ile toplam rakam 15 milyonu aşarken, her gün yaklaşık 200.000’den fazla kişinin Covid testi pozitif sonuçlanıyor.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalar endişe verici boyutlardaki vaka artışlarına karşın, ABD’deki teşvik paketi gelişmeleri öncülüğünde alıcılı seyir izliyor. ABD Hazine Bakanı Mnuchin, salgının ekonomik etkilerine karşı hayata geçirilmesi için Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye 916 milyar dolarlık destek paketi teklifi sunduğunu belirtti. Geçen hafta Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler tarafından sunulan 908 milyar dolarlık tekliften biraz daha büyük olan teklif, eyalet ve yerel yönetimler için kaynak, işletmeler, okullar ve üniversiteler için sağlam mali sorumluluk korumalarını içeriyor. Mnuchin ayrıca, teklifin bir parçası olarak, Maaş Koruma Programı kapsamında kullanılmayan fonlardan 140 milyar dolar ile hazine fonlarından 429 milyar doların kullanılacağını da sözlerine ekledi.

Yurt dışında, bugün veri akışı sakin seyredecek

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de TÜFE ve Michigan tüketici güveni verisi izlenecek. Euro Bölgesi’nde AMB Aralık ayı faiz kararı toplantısı takip edilecek. Yapılan ankete göre bankanın pandemi sona erene kadar bölgede borçlanma maliyetlerini tutma niyeti çerçevesinde varlık alım programını 2021 sonuna uzatacağını ve programın büyüklüğünün 500 milyar euro artırılarak 1,85 trilyon euroya çıkarılacağını öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder